Sponsrat innehåll: Testpilot
FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Asus som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Det är inte många saker som är lika irriterande som en halvfungerande datormus. Ni har säkert varit med om det själva, när halva era klick inte registreras eller att den trådlösa funktionen svajar, vilket således leder till en bråd död i spelvärlden. Asus har med nya ROG Gladius III Wireless gjort sitt bästa för att se till att spelare inte ska hamna i sådana situationer. Hur har de gjort detta? Det är jag också nyfiken över.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Robin Andersson

  • Användarnamn: @uberpwnage2.0

  • Registrerad: 2009

  • Plats: Norrland

  • Specialitet: Actionspel, rollspel, allt om Japan

Robin Andersson är en välkänd medlem och moderator på FZ. När han inte städar i forumet och håller koll på livesändningarna spelar han såväl gamla som nya spel, där spelintresset varit en del av hans liv sedan barnsben och dessutom blivit allt större med tiden.

Till favoriterna hör League of Legends, The Witcher och Apex Legends, men även japanska rollspel och klassiker som Super Mario. Inte helt otippad gillar Robin även hemelektronik och inte minst att testa de senaste speltillbehören till gamingdatorer.

På FZ har han smeknamnet Uber. Ibland med ett "U" och i vissa fall ett "Ü". Det finns även diskussioner om det uttalas "ownage" eller "pwnage" – kalla honom vad ni vill!

Läs mer om FZ:s testpiloter

Första intryck

Datormusen levereras i en liten men ändå snygg låda, som därtill innehåller alla tillbehör. Detta innebär en två meter lång kabel med vävt yttre av paracord-material, en USB Type-C till Type-C-adapter samt ett par extra 5-pinsbrytare – mer om dessa lite senare. En 2,4 GHz-mottagare lyser däremot med sin frånvaro i lådan.

Enkel förpackning som visar det den behöver göra.

2,4 GHz-mottagren har ett utrymme under musen där den gömmer sig.

Den sitter fast med en magnet och faller således inte ut.

Just det sistnämnda fick mig att vända upp och ned på lådan ett flertal gånger för att se så jag inte missat något. Intressant nog hittade jag den trådlösa mottagaren på musens undersida, i ett litet utrymme som passar mojängen. Mottagaren sitter fast som en magnet och ramlar således inte ut om du plockar med dig musen.

En första grej jag tänkte på när jag började använda musen var hur lätt den ställt mot utseendet. Musen är större än en del andra möss som finns att köpa, men väger ändå bara 89 gram. Med det sköna glidet från musfötterna och en för storleken låg vikt, känns det som en lättviktsmus. Jag har en egen Steelseries Rival 110 som väger 87,5 gram, men som jag upplever tyngre. Värt att understryka är att musfötterna på denna inte är dåliga och testandet görs på en hel och ren musmatta i båda fall.

Trots att datormusen är stor känns den väldigt lätt vid användande.

Den här kombinationen ger en större mus som passar stora händer, men som jag alltså upplever som lättare än andra möss i samma storleksklass – en häxkonst som heter duga.

Funktioner och användande

Egenskap

Värde

Anslutning

2,4 GHz
Bluetooth 5.0
USB Type-C (USB Type-A med adapter)

Batteritid

2,4 GHz: 55 timmar utan RGB, 31 timmar med.
Bluetooth: 85 timmar med utan RGB, 42 timmar med.

Sensor

Pixart PAW3370

Sensortyp

Optisk

DPI:

19 000, upp till 26 000 med uppskalning

Uppdateringsfrekvens

1 000 Hz

Antal knappar

6 st.

Brytare

2× 3-pin ROG Micro Switches
2× 5-pin Omron Optical Micro Switches

RGB

Ja

Bredd

67 mm

Djup

126 mm

Höjd

45 mm

Vikt

89 gram

Pris

1 149 kr

ROG Gladius III Wireless är, som namnet antyder, i första hand tänkt att användas trådlöst. Här har vi de två alternativen 2,4 GHz till medföljande USB-mottagare samt Bluetooth. På musens undersida finner du tre olika lägen där du kan reglera vilket av dem du ska använda, där mittenläget innebär trådbundet för både användning och laddning.

Med en knapp på undersidan kan du lätt byta mellan trådat och trådlöst läge, över Bluetooth eller 2,4 GHz.

Jag skulle vilja börja att prata om den två meter långa kabeln med paracord-yttre, som alltså är en nylonhistoria. Den är väldigt tunn och väger nästan ingenting, vilket gör att även vid trådbunden anslutning känns musen inte mycket tyngre. Mitt enda problem med kabeln är att den slår knut på sig själv väldigt lätt och kommer säkerligen kunna se ut som alla möjliga skepnader efter en tid. Att dra till den fungerar bra, men av erfarenhet blir det där fixandet ofta jobbigt i längden, vilket ni säkert kan relatera till.

Den två meter långa paracord-kabeln slår lätt knut på sig själv, men det går att fixa till.

Tur är det då att den 99 procent av tiden bara kommer användas för laddning av det inbyggda batteriet. Det finns snabbladdning här, men då jag haft problem att få mjukvaran att fungera är det svårt att säga exakt hur mycket laddning du får på 15–30 minuter. Överlag är batteritiden inte något att klaga på. Datormusen stänger av sig själv efter en stund för att spara ström och under mitt test kände jag aldrig att det batteritiden blev ett störningsmoment.

Fortfarande är latensen vid trådlöst spelande ett skräckmoment för många, oavsett om det är en datormus eller tangentbord vi pratar om. Med denna mus behöver gemene man inte vara rädd för sådant och jag kan sikta och skjuta på det sätt jag vill i alla möjliga spel och detta utan några som helst problem. Med en uppdateringsfrekvens på 1 000 Hz och stabil trådlös anslutning över 2,4 GHz känner jag inte av att det är några bekymmer att använda musen för spel eller vanligt användande.

Den fungerar bra för alla typer av grepp; klon, fingertip och handflatan, men utformningen gör att den passar högerhänta bäst. Om man som undertecknad har större händer är den här perfekt, eftersom den är något högre och större än många andra möss på marknaden. Datormusens mittpunkt på ovansidan ger också ett bra stöd för handflatan.

Musens två sidoknappar tycker jag känns bra att klicka på. De sticker inte ut för mycket men sitter lite högre upp än jag är van med. Musen är ju också aningen större och högre än de modeller jag är van vid, så det är väl förståeligt. Vid rullhjulet finns en knapp för att byta mellan olika DPI-profiler och det märks knappt att den är där. Det tycker jag är bra, då jag på andra möss av misstag ibland sätter fingret på den – här krävs det lite vilja för att verkligen komma åt.

Lösningar för längre livslängd

Något ROG lagt mycket vikt på med den här gamingmusen är livslängden. Med i kartongen finns ett extra par brytare för dina vänster och högermusknappar, som inte bara ger ett annorlunda klick, utan också levereras för att ge användaren möjlighet att byta ut brytarna själv när de blir dåliga. Det lär de inte bli i första taget, men det är ändå riktigt bra att möjligheten finns.

I paketet får du ett par extra 5-pin brytare och en pincett.

ROG är även schyssta och skickar med en laddning extra musfötter.

Det följer också med ett annat gäng musfötter av samma anledning. De som sitter på musen och de som följer med är alla av typen PTFE (teflon), en typ av fluorplast som är mycket hal. Som nämnt innan är det här en av anledningarna till att musen känns så lätt under användning. Från egen erfarenhet blir dessa inte utslitna snabbt, men det är otroligt schysst att de skickar med extra fötter som du kan byta ut själv – återigen för att se till så du får ut så mycket du kan av den här datormusen.

Räfflade sidor gör att fingrarna sitter på sin plats.

En sista och inte helt ovanlig grej i mussammanhang är att sidorna på datormusen är i räfflad plast istället för gummi för att ge bättre grepp. Eftersom gummi har tendens att nötas ut tycker jag det här känns som ett självklart val, med tanke på att ett av fokusområdena för ROG Gladius III Wireless tydligt är livslängden.

Mitt enda problem gällande sidorna och musen i helhet materialmässigt, är att det är en slät typ av plast på alla håll. Jag tycker att det kan vara problematiskt att få grepp om musen om handen är svettig. Det är inte ofta jag får svettiga händer, men när det händer upplever jag det som ett litet störningsmoment, som kan vara värt att tänka på.

Byte av brytare

Att byta ut brytarna är kort och gott vare sig svårt eller bökigt. Instruktionerna kan säkert se lite läskiga ut för vissa – undertecknad inkluderad – men efter att ha bytt fram och tillbaka några gånger inser jag att det inte är svårt alls. Instruktionerna är bra och tydliga och bytet är tar under 90 sekunder när man vet hur det ska göra. Det enda du själv behöver är en mindre stjärnmejsel och eventuellt något litet du kan greppa höljet med (naglar gör susen).

Att plocka bort höljet är lättare än vad det ser ut.

Det röda på bilden är musknappens förmonterade 3-pinsbrytare. Den kan med hjälp av pincetten bytas ut.

Man kan utan problem använda sig av fingrarna också.

Se bara till så du sätter den nya brytaren åt rätt håll.

Den medföljande pincetten hjälper dig att ta loss de brytare som redan sitter fast, men det går bra att använda fingrarna också. Med brytarna bortplockade sätter du bara dit det andra paret som medföljer, eller om du har några egna. Var dock extra noga med att du sätter dem åt rätt håll och kolla hur hålen i musen och pinnarna på brytaren är placerade. När du hittat rätt är de bara att trycka fast. Du skruvar sedan ihop datormusen och sedan är bytet klart.

Bytet är löjligt enkelt att utföra.

Brytarna som sitter i musen till att börja med är ROG:s egna mekaniska brytare som ansluts med 3 pinnar, medan de som följer med är optiska 5-pin från Omron. Jag har svår att sätta fingret på vad skillnaden mellan dem är, men det känns som att Omrons har lite mer motstånd, men jag vågar inte säga att det stämmer till hundra procent. Ljudet är lite annorlunda, men då de flesta av oss omges av ljud vid spelandet är det förmodligen inget som gör något större intryck – det gjorde det inte på mig i alla fall.

Endast en stjärnmejsel och kanske en nagel behöves för att få bort höljet.

Hur som helst gillar jag enkelheten i att kunna byta brytarna. Möss nuförtiden klarar flera miljoner klick, men när de börjar bli dåliga finns inget annat val än att köpa en ny. Det slipper man här med andra ord. För de som föredrar en annan klickkänsla eller ljud är det här något som ger möjlighet att köpa valfri tillgänglig brytare och montera. Valmöjlighet är något jag alltid uppskattar, så bra jobbat Asus.

Mjukvara

Armoury Crate är mjukvaran som används för ROG Gladius III Wireless och min upplevelse efter en tid med programmet är inte på topp. Ofta krävs det mycket för att få saker att fungera och denna gången behövde jag testa på en dator som inte var min för att få full och problemfri funktionalitet.

Ändra vad varje knapp på datormusen ska göra.

De tre pickarna uppe till höger gör att du kan skapa en "Rapid Fire"-profil.

"Rapid Fire" gör att ett knapptryck kan bli flera.

"Får INTE användas i tävlingar eller onlinespel". Okej...

Väl inne Armoury Crate möts jag av många alternativ. Första fliken kallas bara för "Buttons" och är mest till för att ändra vad de olika knapparna på musen ska göra. Inget jag har någon användning för, men för de som är intresserade av att ändra funktion på något sätt finns möjligheten.

"Performance"-fliken låter dig ändra DPI och uppdateringsfekvensen på musknapparna.

Andra fliken är "Performance". Här kan uppdateringsfrekvensen, polling rate, ändras i fyra steg från från 125 upp till 1 000 Hz. Fliken innehåller även DPI-inställningarna, där det med mjukvaran går att få DPI-nivån att gå upp till galna 26 000. Fyra olika profiler finns att konfigurera, som lätt kan bytas mellan med knappen på datormusens ovansida.

Mycket alternativ för RGB-fantasten.

Välj en standard effekt eller...

Hoppa in i "Aura Creator" och skapa något helt galet.

Tredje fliken är hem för RGB-justeringar. Många olika varianter finns och med Aura Creator går det att skapa mycket avancerade effekter, för den som känner för det. Friheten är grym, men ställt mot ett tangentbord tycker jag inte att det är lika påtagligt med ljus på en datormus som bara lyser på tre ställen, i det här fallet rullhjulet, logotypen fram på musen och enhetens vänstersida. Ljusstyrkan går också att ändra med 50 procent som standard. Mjukvaran varnar dig också för kortare batteritid om nivån skruvas upp till 100 procent, vilket jag uppskattar.

"Lift-off distance" kan ändras och även en kalibrering beroende underlag kan göras.

Sedan har vi "Calibration", som innefattar saker som att ändra lift-off distance, vilket är när sensorn på datormusen slutar att registrera rörelser till muspekaren. Jag lyfter sällan på musen när jag flyttar den och känner ingen större skillnad på de två valmöjligheterna som ges: Low och High.

Aktivera sömnläge och när vill du bli varnad att batteriet är lågt? "Power"-fliken hjälper dig.

Sist men inte minst finns "Power"-fliken, där vi inte bara ser hur mycket kraft som återstår i batteriet, men det är därtill möjligt att bestämma när varningen om lågt batteri ska ske. Denna kan också stängas av helt. ROG Gladius III Wireless kan också stänga av sig själv efter en stund av inaktivitet. Musen startar genom att rör den eller klicka på en knapp, så jag upplever inte att alternativet spelar så stor roll.

I helhet har jag inte så mycket mer att säga om Armoury Crate. Jag tycker inte den gör något speciellt som annan mjukvara inte klarar, men allt den gör fungerar utan större problem. Varför jag på mina egna datorer har problem att få programmet att fungera är dock högst oklart. Jag bollar i skrivande stund fram och tillbaka med Asus för att hitta problemet och kommer uppdatera i artikelns kommentarsfält när vi hittat en lösning.

Sammanfattning

Jag anser att Asus gjort ett förträffligt jobb med att ge oss en datormus som håller länge. Utbytbara brytare känns först inte särskilt intressant, men att valmöjligheten finns anser jag vara fantastiskt. Du kan själv utan problem “laga” datormusen, och även anpassa musklick efter eget tycke och smak. Musfötterna går också att byta ut när de i längden blir dåliga, och att musen är trådlös hjälper också då du inte nöter på kabeln. När även den är åt skogen kan du bara köpa en ny.

En annan sak som gör ROG Gladius III Wireless riktigt bra är storleken och hur lätt den känns för storleksklassen. För oss med lite större händer passar den perfekt, och att den inte är tung som en tegelsten trots storleken är magiskt på alla sätt och vis.

Jag har två saker att klaga på och det första är den släta plastytan som faktiskt ger riktigt bra grepp, men som vid svettigt spelande får musen att glida mig ur händerna. Mjukvaran sticker heller inte ut och jag har som beskrivet enorma problem att få den att fungera, till den grad att jag tvingas testa på en en dator som inte är min egen för att se vad Armoury Crate bjuder på.

ROG Gladius III Wireless går lös i affärerna för ungefär 1 149 kronor, vilket jag tycker känns helt okej. Lite dyrt, men med tanke på vad man får har jag ändå inget problem att rekommendera den. Som helhet är jag väldigt nöjd.