Sponsrat innehåll: Testpilot
FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Svive som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Introduktion

Utseendet på en datormus kan lura oss konsumenter rejält. Bara för att en datormus ser enkel ut behöver det inte betyda att den inte har något att stoltsera med. Priset kan också lura oss. En billig datormus med många finesser kan se bättre ut än en datormus som ser enklare ut men kostar några hundralappar mer, men det kan också ge ett falskt intryck.

Svive är Kompletts eget varumärke riktat till teknikentusiaster där tanken är att sälja produkter i hög kvalitet till ett vettigt pris. I den här testpiloten ska jag titta närmare på om detta stämmer för den avskalade spelmusen Alpha K22 Premium, och om produktens till synes enkla natur säger något om hur den faktiskt presterar och känns.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Robin Andersson

  • Användarnamn: @uberpwnage2.0

  • Registrerad: 2009

  • Plats: Norrland

  • Specialitet: Actionspel, rollspel, allt om Japan

Robin Andersson är en välkänd medlem och moderator på FZ. När han inte städar i forumet och håller koll på livesändningarna spelar han såväl gamla som nya spel, där spelintresset varit en del av hans liv sedan barnsben och dessutom blivit allt större med tiden.

Till favoriterna hör League of Legends, The Witcher och Apex Legends, men även japanska rollspel och klassiker som Super Mario. Inte helt otippad gillar Robin även hemelektronik och inte minst att testa de senaste speltillbehören till gamingdatorer.

På FZ har han smeknamnet Uber. Ibland med ett "U" och i vissa fall ett "Ü". Det finns även diskussioner om det uttalas "ownage" eller "pwnage" – kalla honom vad ni vill!

Läs mer om FZ:s testpiloter

Svive är Kompletts egna varumärke. Hög kvalitet till ett bra pris.

Första intryck

Svive glider in här med en datormus med en prislapp på 699 kr, som från mitt perspektiv verkar försöka vara någon form av mellanting mellan det billiga som inte bjuder på något speciellt, och det dyra som har ofta har mer att komma med. Vid första anblick var jag verkligen inte imponerad då det är en väldigt enkel förpackning där inga tillbehör eller manualer följer med.

Även utseendemässigt håller sig datormusen på mattan, och jag funderar på vad det är för pryl jag ska testa här egentligen. Skenet kan dock bedra, och vi vet nog alla att utseendet inte alltid är det viktigaste.

Förpackningen känns enkel och säger inte så mycket.

Egenskap

Värde

Anslutning

USB Type-A

Sensor

Pixart P3389 (optisk)

DPI

Upp till 16 000, ställbar i steg om 50.

Uppdateringsfrekvens

1 000 Hz

Antal knappar

6 st.

Brytare

Svives egna optiska, "Ultra-fast optical switch".

RGB

Ja

Bredd

62 mm

Djup

121 mm

Höjd

39 mm

Vikt

80 gram

Produktmaterial

ABS-plast (kropp)
PTFE (fötter)

Garanti

24 månader

Pris

699 kr

Funktioner och användande

Alpha Premium är en väldigt lätt datormus på sina 80 gram som tillsammans med de hala PTFE-musfötterna (teflon) gör att datormusen känns rörlig och helt hinderlös vid användande. En lättrörlig datormus är något jag och de flesta uppskattar och jag älskar valet av PTFE-fötter som ger ett bättre glid. Den typen av fötter håller också väldigt länge generellt sett vilket betyder att tar man hand om musen kommer den inte att plocka ner skylten i första taget

Kabeln är en 1,8 meter lång variant med paracord-hölje, som under mina tester inte hade några problem med trassel eller annat trubbel som man kan stöta på.

Knapparna

Datormusen har sex knappar och ni kan säkerligen gissa er till vilka det rör sig om. Knapparna och hur de känns är något jag kommer berätta en del om och jag skulle vilja börja med sidoknapparna: På vänster sida, där de flesta har sin tumme, finner vi ett par knappar större än vad jag är van vid.

Sidoknapparna gör ett större intryck än hos andra konkurrenter.

Generellt känns det om om många tillverkare väljer att göra den typen av knappar mindre och en så diskret del av datormusen att man knappt känner av dem. Att de gör ett större intryck här och sticker ut en aning är något jag tycker om, eftersom det är lättare att känna efter att de faktiskt är där och att man inte råkar klicka på dem i stridens hetta.

Vänster och höger musknapp använder sig av Svives egna optiska brytare, som enligt företaget ska vara tre gånger så snabba att registrera knapptryck ställt mot en traditionell mekanisk variant. Huruvida detta stämmer är givetvis svårt att mäta och något jag tror gemene man inte lägger så mycket vikt på. Det jag vill säga här är att de knapptryck man gör ger ett härligt klickande ljud och bra respons.

Knapp för att ändra DPI-läge finns inte som vanligt på ovansidan.

Den finns på undersidan istället, och är för mig ett tråkigt snedsteg.

Det sista jag vill säga om knapparna gäller den knapp som används för att välja mellan tre olika DPI-lägen (känsligheten för muspekaren). Vanligtvis sitter den här knappen ovanpå musen och vid mushjulet, men den har flyttats till undersidan istället. Det här är något jag inte tycker om, men jag kan förstå varför de valt att gå den här vägen.

Mest troligt handlar det om att de inte vill att man ska behöva känna sig rädd för att råka klicka på knappen och ändra sin “sens” vid spelande. För mig har något sådant aldrig varit ett problem då knappen oftast ligger i en sådan lutning, samt är liten nog, för att jag aldrig kan lyckas råka trycka ned den.

Jag vet att det finns personer som tycker om att ha olika DPI-inställningar beroende på spel, men även i samma spel och då i sådant som olika vapen som används i till exempel FPS-titlar. Att ha knappen ovanpå musen gör det då lätt att hoppa från att använda en SMG till en sniper eller att byta mellan spel utan att behöva vända upp och ned på datormusen för att komma åt knappen. Istället för denna knapp får vi tre lampor som visar vilken profil vi just nu använder. Varför inte båda?

Användande

Alpha K22 Premium använder sig av Pixart P3389-sensorn som är en av de bästa på marknaden. Den är responsiv och något man oftast finner i möss med högre kvalitet. Med hjälp av denna sensor och PTFE-fötterna är det inga som helst problem att dra datormusen snabbt över musmattan för att få till ett snyggt headshot, eller att lugnt och sansat sikta in sig med en sniper och avsluta på samma sätt.

Vilken sensor musen använder är givetvis viktigt; är den dålig blir musen också dålig. De flesta möss idag, även billiga, använder sig av bra sensorer. Det är snarare svårare att hitta en mus med en dålig sensor och då tycker jag formen på musen och hur den känns att använda är mycket viktigare.

Storleksmässigt skulle jag säga att Alpha K22 Premium är i någon form av mellanklass. Den är inte för stor och inte för liten och gjord för att användas främst för oss som är högerhänta. Beroende på hur du greppar tag om musen kan den kännas liten. Palm grip som ibland kan sträcka sig över hela musen gjorde för mig som har snäppet över medelstora händer att pek- och långfingret kan hamna lite utanför. Det gör inte mig personligen så mycket då jag ofta kör någon blandning av Claw- och finger tip-grepp.

Jag kan dock rekommendera att testa möss i butik för att försöka bilda en uppfattning om formatet. Med tanke på hur det varit med att röra runt sig den senaste tiden kan det vara lite svårt och i synnerhet med just den här modellen, eftersom den i dagsläget inte säljs av särskilt många fysiska butiker. Kolla gärna upp specifikationstabellen här i recensionen för att se datormusens storlek, för att få ytterligare ett hum om det passar dig eller inte.

Mjukvara

Svive har för Alpha K22 Premium givetvis även mjukvara för att justera RGB, ändra DPI och ställa in makron. Det är närmast en standard för gamingmöss i den här prisklasen numera och inget är annorlunda här. Jag måste dock nämna att jag är väldigt glad över hur enkel mjukvaran är att använda samt att den faktiskt fungerar. I allt för många sådana här tester kan jag skriva en hel sida om hur dåligt mjukvaran fungerar, men här är den lätt att installera, snabb och inte överdesignad.

Spara profiler med olika inställningar.

Du kan justera färg och hur den ska lyssa.

Macro setup finns även i mjukvaran

Inställningar för sensorn finns. Lift distance, polling rate och DPI.

Det går även att ändra vad varje knapptryck ska åstadkomma.

I mjukvaran finns fem olika alternativ: Först ut är “LED” där du kan justera allas vår favorit – RGB:n på datormusen. Du kan bestämma om logotypen, mushjulet och kanten längst ned ska lysa upp i olika lägen som att ha ett fast sken, skifta mellan olika färger eller att den ska “andas”. Det enda som är synd här är att man inte kan sätta olika färger på zonerna. Inget som är avgörande, men ändå något jag saknade. Sidan för “Macro” gör vad namnet avslöjar. Det är inget som sticker ut, men det behövs inte heller.

Sedan kommer inställningarna för sensorn. Som nämnt tidigare kan du här ändra din DPI och varje steg kan ändras i 50-tal, upp till 16 000, för att få mer precisa val om det är väldigt noggrant med vad man ska ha. Lift off distance går även att ändra här mellan low och high, angle snapping för de som tycker om sådant och även dess uppdateringsfrekvensen, polling rate, som standard ligger på 1 000 Hz. Det finns alltså goda möjligheter att ställa in sensorn efter önskemål.

Sist men inte minst har också möjligheten att faktiskt ändra vad varje musknapp åstadkommer. Vill man att vänster ska vara höger istället eller kanske att högerklick ska finnas på en av sidoknapparna kan det ändras. Det är även möjligt att välja att lägga till en multimedia-funktion som att skippa en låt, stänga av musiken och lite annat. Det är bra alternativ, men de känns onödiga då det inte finns tillräckligt med många knappar för en sådan funktion.

Slutsats

Efter mitt test av Svives Alpha K22 Premium är jag mycket nöjd. När jag först lade ögonen på datormusen blev jag inte alls imponerad. Det såg ut som vilken datormus som helst, som skulle ha kunnat kosta 200 kronor och inte ens haft någon egen mjukvara - men skenet bedrar.

Här får man som köpare en mus av bästa sort för prisklassen, en mus som är enkel till utseendet och funktioner för att hålla nere priset, samtidigt som det är en lågviktsmus. Den ser inte mycket ut för världen men när man väl har fått sitta med den en stund är jag säker på att de flesta av er, likt mig, skulle bli väldigt nöjda.

Alpha K22 Premium går idag lös på 699 kr och jag kan glatt rekommendera den för det priset.