Sponsrat innehåll: Testpilot
FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av NZXT som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Introduktion

NZXT känner nog de flesta till. Det är ett företag med många olika produkter i sortimentet och gärna med estetiken i fokus, där chassin, moderkort och kylning för datorkomponenter är några exempel. De har historiskt även gjort ett headset, en mixer och ett ställ för headsetet.

I ett meddelande på deras webbsida berättar de om att produkterna kopplade till ljud inte lever upp till den standard de strävar efter, och att de således går tillbaka till ritbordet med en ny tillverkare. De lovar att nästa gång leverera kvalitet och en (mest troligen flera) produkt som både kunder och de själva blir nöjda med. Nu släpps mikrofonen Capsule och i den här artikeln ska jag se efter om den håller måttet.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Robin Andersson

  • Användarnamn: @uberpwnage2.0

  • Registrerad: 2009

  • Plats: Norrland

  • Specialitet: Actionspel, rollspel, allt om Japan

Robin Andersson är en välkänd medlem och moderator på FZ. När han inte städar i forumet och håller koll på livesändningarna spelar han såväl gamla som nya spel, där spelintresset varit en del av hans liv sedan barnsben och dessutom blivit allt större med tiden.

Till favoriterna hör League of Legends, The Witcher och Apex Legends, men även japanska rollspel och klassiker som Super Mario. Inte helt otippad gillar Robin även hemelektronik och inte minst att testa de senaste speltillbehören till gamingdatorer.

På FZ har han smeknamnet Uber. Ibland med ett "U" och i vissa fall ett "Ü". Det finns även diskussioner om det uttalas "ownage" eller "pwnage" – kalla honom vad ni vill!

Läs mer om FZ:s testpiloter

Första intryck

NZXT:s senaste alster är alltså en mikrofon gjord i första hand för folk som streamar. Prismässigt hamnar den ungefär i linje med andra lanseringspriserna för andra liknande mikrofoner, med en kommunicerad prislapp på 130 USD. I svensk butik kan det tänkas landa på omkring 1 500 kronor inklusive moms.

En mikrofon kan trots streaming-stämpel användas i en mängd olika scenarion. Du kan använda den för direktsändning, men också när du pratar med vänner eller skulle vilja göra en podcast. Närhelst du vill eller behöver använda din röst för något ändamål passar en schysst mikrofon in.

Specifikationer Capsule

Egenskap

Värde

Operativt läge för mikrofon

Kardioid

Mikrofontyp

Kondensator

Frekvensrespons

20 – 20 000 Hz

Maximalt ljudtryck (SPL)

120 dBA

Distortion (THD)

0.1 % @ 1kHz

Bitdjup/Samplingsfrekvens

24-bit/96 kHz

Dimensioner (B × D × H)

115 × 131 × 253 mm
60 × 65 × 170 mm utan stöd

Vikt

883 gram
314 gram utan stöd

Stativgänga

1/4-tum

Produktmaterial

PC- och ABS-plast, aluminium

Garanti

24 månader

Tillbehör

USB Type-C till USB Type-A-kabel (3 m)
Adapter att sätta fast i en arm
Skydd för baksida

Pris

130 USD

Den rejäla och snygga lådan fånger mitt intresse.

Lila är en favoritfärg, kanske är därför?

1.5 M USB-kabel och en adapter för mikrofonarm följer med.

Mikrofonen kommer till mig i en gedigen låda som fångar mitt intresse snabbt med den härliga lila färgen och bilden på mikrofonen. Runt om den kan du läsa specifikationerna och även en snabb förklaring över hur den fungerar vid användande. Den visar vad för uttag det finns, samt att du kan höja och sänka ljudet på mikrofonen och dina hörlurar om de är inkopplade i den. Överlag tycker jag att det är en snygg och stilfull förpackning som presenterar produkten på ett bra sätt.

Utseendemässigt älskar jag NZXT Capsule.

Väl ute ur förpackningen tycker jag att mikrofonen ser tjusig ut. Det svarta blandat med det vita, i kombination med formen på mikrofonen och stativet, gör att mikrofonen i helhet utstrålar ett härligt avskalad och stilfullt intryck.

Mikrofonen har också en tyngd, med och utan ställ, som gör att den inte känns billig. Materialet som används är en blandning av PC- och ABS-plast, med aluminum för stativet. Stativet står för den större delen av vikten och hela paketet står stadigt och glider inte runt på bordet.

Presentationsmässigt är det alltså inget som fallerar och jag blir väldigt taggad på att få komma igång med testet.

Test

De flesta mikrofoner som finns tillgängliga att köpa idag kan du för det mesta bara koppla in i datorn och använda direkt. NZXT:s Capsule-mikrofon fungerar på exakt samma sätt och efter bara en kort stund är jag igång. Den kopplas in med den medföljande kabeln som är USB Type-C från mikrofonen och USB Type-A till datorn, en kabel som är ungefär 3 meter lång.

Väl inkopplad är det bara att välja den som standardenhet i Windows, Discord, OBS/Streamlabs OBS och du är igång. Det behövs ingen mjukvara att installera för att komma igång.

Ljud är svårt att beskriva och att slänga ut massor av siffror likt de i specifikationstabellen hjälper inte till 100 procent för att beskriva upplevelsen. Jag slänger därför med ett ljudtest så får ni höra själva hur det låter.

Kvaliteten på ljudet tycker jag är bra, även utan att ha gått in och tittat för mycket på specifikationerna. Jag streamar till vardags och skulle vilja säga att min röst är mycket klarare än via min egen HyperX Quadcast som jag använder mig av Mikrofonen har stöd för 96 000 Hz, men tyvärr klarar programmet jag använder mig av bara av 48 000 Hz, men jag tycker ändå att ljudet man får låter riktigt bra.

I brist på egen mjukvara får man använda sig av de olika andra programmen man använder sig av för att justera ljudet, exempelvis OBS Studio/Streamlabs när man ska streama. Vill man vara konsekvent med ljudet över alla olika program där du använder den så kommer det inte vara lätt då du inte kan spara inställningarna direkt i mikrofonen. Inget som jag skulle sätta som ett stort minus, men det är värt att nämna.

Kardiod eller "riktad ljudupptagning" (till vänster) används för att fånga upp ljud vid mikrofonens front. Rundupptagning illustreras till höger.

NZXT Capsule är en “kardioid-mikrofon”, som kortfattat betyder att den i synnerhet upptar ljud ifrån mikrofonens front. Mikrofonen har en inbyggd stötdämpare och pop-filter för att hjälpa till att förbättra ljudet. Direkt ur lådan har mikrofonen lätt för sig att plocka upp ljud utan att man pillat med inställningar någonstans, men som nämnt ovan får man bäst och klarast ljud från fronten. Ett stycke noise gate eller suppression och eventuellt en kompressor från valfri mjukvara och problemet är som bortblåst.

Att beskriva ljud kan ofta vara bökigt, helst när vi alla använder så olika utrustning, våra öron är annorlunda och man har egna preferenser. För egen del tycker jag man får ett klart ljud och man hör min röst bra.

Den enda nackdelen jag tycker finns är att det känns som att ett vasst eller skärande ljud ofta sticker ut, exempelvis med ord som slutar på "S". Jag gjorde mitt bästa för att ändra volymen på micken fram och tillbaka för att se om det blev bättre och jag blev nöjd i slutändan. Kolla gärna ljudtestet ovan och berätta om ni håller med.

Med andra ord har jag inget att klaga på när det kommer till utseendet av mikrofonen, presentationen av den eller dess ljudkvalitet i stort.

Valet av kardioid

Efter en del tester fram och tillbaka med NZXT Capsule och min egen HyperX Quadcast så måste jag säga att jag älskar valet att gå all in och bara satsa på kardioid.

Till en början tyckte jag inte om det, då jag gillade att ha alternativ som ges med min egen och andra mikrofoner jag testat. Vill du plocka upp ljud från fronten, fram och bak eller 360° så kan man det, vilket jag först ansåg gav de produkterna extra användningsområden, exempelvis om man vill spela in en podcast och ställa mikrofonen mitt på ett bord. Efter att ha suttit och testat NZXT Capsule i två veckors tid så har jag ändrat min åsikt.

Först och främst är ett kardioid-mönster generellt sett bättre för att plocka upp ens röst. Det beror mycket på att den fokuserar på att just ta upp ljudet som kommer från mikrofonens front och utesluta ljud från andra riktningar. Det ger en klarare röst, och mycket eko och annat ljud från omgivningen filtreras bort – inte helt och hållet, men till sådan grad att det gör enorm skillnad.

Valmöjlighet är bra, eftersom placering och situation för ljudinspelning inte alltid kommer att vara densamma och skilja åt från person till person. Att ha möjlighet för olika typer av ljuduppfattning kan anses vara bra för att ge mikrofonen fler användningsområden, som att kunna spela in en podcast med vänner, men i en sådan situation ser man oftast hellre till att alla har en egen mikrofon för bästa ljud för alla deltagare.

Då den här mikrofonen har streaming som sitt fokusområde, och det viktigaste med en sådan mikrofon är att få din röst låta så bra som möjligt och utesluta ljud från omgivningen (exempelvis knapptryck från tangentbordet), så är valet att bara köra kardioid riktigt bra.

Reglage

NZXT Capsule har inte så mycket till knappar och reglage, vilket är skönt då det ser till att hålla allt enkelt. På framsidan finns ett par reglage som snyggt sticker ut från den vita i fronten. På mikrofonens sidor finns också två rattar, som endast är till för att hålla fast den i stativet. Justera dem efter behov för att hålla mikrofonen på plats.

Att reglera volym för mikrofon och hörlurar görs lätt i fronten

Vid sidan har du rattar som håller mikrofonen på plats.

Den översta av de två reglagen på fronten kontrollerar volymen på mikrofonen. Den visar tydligt att medurs ökar volymen medan moturs sänker den. Reglaget fungerar även som mute-knapp och mikrofonen börjar lysa rött längst ned, istället för det vanliga ljusa sken som indikerar att den inte plockar upp ljud.

Sådana här rattar kan ibland vara fysiska och analoga eller i andra fall digitala. Skillnaden är att för en digital variant ändras volymen direkt i exempelvis Windows och vredet saknar således en spärr, då den måste kunna skruva upp och ned för Windows egna 0–100-skala. Spärr saknas också för reglagen på Capsule.

Dessa är dock inte mjukvarukopplade och för enkelhetens skull kan man säga att man ändrar volymen direkt i mikrofonen, alltså i hårdvaran och inte mjukvaran. I en sådan här situation tycker jag det är tråkigt att det inte finns en spärr, då det är extremt svårt att veta var man befinner sig någonstans volymmässigt. Det finns alltså inte någon form av indikation om du har mikrofonen på hög volym, eller låg. Till en början blev jag lurad av cirklarna på reglaget, men den visar som nämnt innan bara vilken riktning som gör vad.

Med en spärr, och sedan med minne och erfarenhet, blir det mycket lättare att ställa in volymen utan att ska behöva göra ljudtester hela tiden. Många lär nog göra det ändå, men mer hjälp för att göra saker snabbare och enklare hade varit fint att få.

Det nedre reglaget tar hand om volymen i dina hörlurar om du har dem inkopplade. De kopplas in meden 3,5-millimetersanslutning. Jag har själv inget behov av en sådan lösning, men jag gillar ändå att möjligheten finns för de som har behov utav det. Vid test fungerade det även bra. Inte heller här finns det en spärr eller att Windows reagerar när du höjer eller sänker volymen, men det känns inte som ett lika stort problem då du hör ljud från ditt spel eller video hela tiden och kan utgå från det när du vrider reglaget.

Mikrofonen kan lätt tas loss från stativet.

En knapp på baksidan används för att få den att släppa taget.

På undersidan kopplas USB-kabel in, adapter för mikrofon arm och hörlurar om man så vill.

Mikrofonen kan också tas loss från stativet och sättas på en arm, och allt du behöver för detta följer med. På baksidan finns en knapp för att lossa mikrofonen från stativet och en medföljande bit kan täcka över hålet som uppstår på mikrofonens baksida när detta görs. Även om jag föredrar att i vardagen använda en arm av olika skäl så vill jag också säga att stativet som följer med gör jobbet som det ska. Det är stadigt och håller även fast mikrofonen på ett stabilt och säkert sätt.

Här skulle jag också vilja flika in och berätta att de flesta armar man köper har möjlighet att koppla till alla mikrofoner. Det följer för det mesta med olika tillbehör för att koppla vilken mikrofon som helst till armarna. När jag införskaffade min mikrofonarm var jag rädd att saker inte skulle passa, men det kommer inte vara ett problem.

Slutsats

NZXT sa att de skulle komma tillbaka med topprodukter, och det har de lyckats med. Deras Capsule gör vad den föresatt sig att göra riktigt bra. Du som konsument får här en bra mikrofon som kommer ge dig och dina lyssnare ett bra ljud. Det finns dock några saker som jag personligen stör mig på, exempelvis den korta kabeln som kan vara ett problem vid användning av en mikrofonarm.

Att mikrofonen använder sig av riktad ljudupptagning var först något som inte föll mig i smaken, men efter att ha fått testa mikrofonen ordentligt så ändrar jag min åsikt och håller med om att det är den bästa lösningen.

Att det inte finns någon mjukvara tycker jag är synd, eftersom det kan underlätta för att bibehålla samma ljud oavsett om du använder dig av Discord, Streamlabs eller andra program. Det är inte ett stort problem, men en liten grej de kan få försöka fixa till, förhoppningsvis med deras nästa alster.

Ska du använda den för att prata med vänner över exempelvis Discord och även för streaming och inspelningar så kommer det här vara ett mycket bra alternativ. För det rekommenderade priset på 130 USD, där den i svenska butiker kan tänkas landa på omkring 1 500 kronor inklusive moms, kan jag glatt rekommendera produkten då den gör det en mikrofon borde göra bäst – låta bra och vara lätt att använda.