Sponsrat innehåll: Testpilot
FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Komplett som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

Komplett bildades 1996 och är idag en av de största aktörerna på den nordiska marknaden för hemelektronik. Som ett steg i utvecklingen mot att erbjuda prisvärda produkter har Komplett ett eget märke, Svive, och det är genom att använda produkter från Svive blandat med kvalitativa komponenter från kända tillverkare som Komplett säljer sina färdigbyggda datorer.

Just färdigbyggda datorer är förmodligen en av de osexigaste elektronikprodukter som finns på marknaden, och under många år rynkade de mer insatta på pannan åt de datorerna. Det gick helt enkelt att få en bättre dator för billigare peng om delarna köptes var för sig och datorn byggdes ihop på hemmaplan.

Under 2020 däremot blev färdigbyggda datorer återigen ett alternativ eftersom bristen på åtråvärda komponenter från bland annat Nvidias Geforce 3000-serie och AMD:s senaste Ryzen-processorer gjorde det svårt att köpa komponenterna lösa och till rimliga priser. Situationen är på vissa håll bättre idag, men fortfarande är det råder brist på komponenter, varför färdigbyggda datorer fortfarande är ett gångbart alternativ för den som vill uppgradera.

Kompletts datorer finns i många olika varianter och prisklasser och i den här testpiloten ska jag titta närmare på a160 Epic Gaming PC och om den är något att fundera på för dig som är i startgroparna för att köpa ny dator.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Läs mer om FZ:s testpiloter

Testpilot: Fredrik Thorell

  • Användarnamn: @Shadee

  • Registrerad: 2006

  • Plats: Uppsala

  • Specialitet: Datorer, spel och e-sport

För sisådär 20–25 år sedan kom Fredriks mor hem med en "kommundator" via ett hemdatoravtal, en riktigt värsting på 166 MHz med 16 MB RAM. Hon hade ingen aning om att denna gråa burk skulle vara startskottet för ett livslångt intresse och göra hennes son till en spelfantast av rang.

Några år senare, i samband med att Fredriks vän fick blixtsnabb ADSL, blev det även dags för LAN-spelande. Kompisgänget samlades i garaget för att njuta av 0,5 Mbps uppkopplingshastighet och spela orimligt mycket Doom 1 och 2, Quakeworld, Half-Life: Deathmatch, Counter-Strike, Worms+, Heroes 2 och 3.

Sedan dess har mängder av spel och gamingprylar passerat Fredriks flinka fingrar. Han har hängt på FZ sedan 2006 och har hunnit med att skriva många inlägg i forumet. Och nu testar han även gamingprodukter i testpilotsprogrammet.

Komponentbristen fortsätter

Vid starten av den här testpiloten upptäckte jag att datorn jag har hemma inte finns att köpa i exakt samma utförande på Kompletts hemsida. Vid frågan om varför de skickar en produkt som inte går att köpa är svaret komponentbristen och vilka produkter de just nu kan lagerföra för att bygga ihop en dator.

Som tillgängligheten på komponenter ser ut just nu behöver vi löpande justera konfigurationerna av Komplett-PC för att kunna producera maskinerna i rimlig tid. Förändringarna reflekteras alltid i specifikationerna på produktsidan. Den aktuella datorn har under senaste månaden uppgraderats med bland annat vassare SSD-enhet, vattenkylning och ett mer påkostat moderkort.

Länk till nya a160 Epic gaming PC

Första intryck

Det första som slår mig när jag lyfter av sidopanelen är att kabeldragningen är riktigt snyggt gjord. De enda synliga kablarna är de som måste vara där, och de är rejält spända för att inte förstöra intrycket av chassits insida.

Chassit är rymligt med en stilren design utan utsvävningar. Det enda som sticker ut som något speciellt är chassits magnetiska dammfilter på ovansidan. Alla viktiga portar som jag förväntar mig bör finnas på chassits framsida finns där, det inkluderar bland annat USB Type-C. För den som gillar RGB så kan jag nämna att chassit har inbyggda RGB-slingor vid frontpanelen.

En positiv överraskning när jag startar datorn första gången är att onödiga förinstallerade program, så kallad bloatware, lyser med sin frånvaro, vilket brukar vara ett rejält irritationsmoment med färdigbyggda datorer. Ett annat irritationsmoment med färdigbyggda datorer brukar vara ljudnivån på chassiflätar och processorfläktar. Den här datorns fläktar låter lite mindre än andra färdiga datorer jag provat, men fortfarande är det en bra bit kvar tills att datorn kan kallas tyst.

Allt som allt är första intrycket bra: Datorn har en avskalad stilren design, en välgjord kabeldragning och inga påtvingade förinstallerade program.

Enkel och stilren design

Komponenter

Komponent

Märke

Chassi

Svive Halo S650

Grafikkort

Zotac Geforce RTX 3060 Ti Twin Edge LHR

Processor

AMD Ryzen 7 5800X

Processorkylare

Cooler Master Hyper 212 Black Edition

Primärminne

Kingston Fury DDR4 3 200 MHz 16 GB (2×8 GB) RGB

Lagringsenhet

Kingston A2000 1 TB NVME-SSD

Moderkort

Asus TUF Gaming B550 Pro

Nätenhet

Corsair TX650M

Kommentarer till en del komponentval

Komplett har valt att bygga den här datorn med ett Geforce RTX 3060 Ti, ett kompetent grafikkort i mellanklassen från senaste generationen. Ett bra val tycker jag och förmodligen många andra, för i skrivande stund går det inte att få tag på något RTX 3060 Ti utan att köpa en färdigbyggd dator.

Ryzen 7 5800X som datorn är byggd med är lite av en udda modell. Det är en bra och kraftfull processor, men inte lika eftertraktad som övriga ur senaste generationen av AMD:s processorer. Anledningen stavas pris kontra prestanda. Ryzen 7 5800X är dyrare än Ryzen 5 5600X, men ger inte nödvändigtvis mer spelprestanda trots sina två extra kärnor. I den här kategorin av dator tycker jag att en Ryzen 5 5600X hade varit ett bättre val.

Cooler Master Hyper 212 är processorkylaren och den gör sitt jobb bra och är hyfsat tyst, men jag tycker ändå det är synd att det inte lades lite mer pengar på kylaren för att få ned ljudnivån lite till. Min erfarenhet är att en tyst dator efterfrågas mer och mer, varför det är tråkigt att inte den här datorn når hela vägen fram, även om den som sagt är tystare än flera märkesdatorer jag har prövat.

Kingston A2000 är den 1 TB stora lagringsenhet som Komplett valt. Stort plus för att det är M.2-ansluten modell för att hålla datorns SATA-platser är lediga för en enkel uppgradering av lagringskapacitet framöver, vilket kan behövas nu när AAA-spelen rör sig närmare och närmare 200 gigabyte. Ett bra val av Komplett, men jag hade gärna sett lite mer lagringskapacitet.

Moderkortet Asus TUF Gaming B550 Pro är ett bra val till den här typen av dator. B550-serien är såklart inte lika avancerad och har inte lika många funktioner som de dyrare moderkorten, men det är i slutändan en kostnadsfråga och något jag tror få kommer bry sig om.

Det märks att Komplett lagt lite tanke bakom valet av komponenter, dels för att få till en snygg insida helt i svart, dels för att det är avskalat på rätt ställen för att hålla nere priset en aning. Planerar du däremot att installera många AAA-spel kan det vara en bra idé att hålla ögonen öppna efter en extra lagringsenhet.

Syntetiska tester

En bild säger mer än tusen ord och nedan följer bilder från mina syntetiska tester. En liten notis dock, och det är att jag utgår från konfigurationen datorn kom med. Ingen överklockning eller liknande på varken grafikkort eller processor tillämpas. Anledningen till att jag väljer den vägen är för att datorn säljs som färdig och kommer i de allra flesta fall användas i grundutförandet.

Vilotest

Ett "test" jag tycker är intressant är processorns temperatur när ingen prestandakrävande applikation är igång. En hög vilotemperatur kan ge en fingervisning om att antingen processorfläkten har problem eller att processorns kylpasta är felapplicerad, ett enkelt kvalitetsmått på bygget kan man säga. Just Ryzen 7 5800X har flertalet användare rapporterat om relativt höga vilotemperaturer. Den här processorn ligger strax under 40 grader i vilotemperatur och det är helt okej.

Stresstest

Ett stresstest visar om allt står rätt till med processorn och kylningen under hård belastning i långa perioder. Du vill inte att din processor ska överhettas och krascha datorn precis när du ska eliminera sista bossen i ett spel eller när du är på väg att vinna en match i ett tävlingsinriktat spel. Jag körde CPU-Z:s inbyggda stresstest i 30 minuter och processorn låg konstant runt 80 grader.

Värden efter 30 minuter stresstest i CPU-Z

Processorns prestanda

För att mäta processorns kraft i enkel- samt flerkärnig prestanda använde jag Cinebench R23. För den intresserade är det ingen hemlighet att Ryzen 7 5800X är en kvalitetsprocessor och en av de bästa på konsumentmarknaden i dagsläget. Toppresultaten nedan talar sitt tydliga språk.

Singelkärnig prestanda

Multikärnig prestanda

Grafikkortets prestanda

För att mäta grafikkortets prestanda använde jag Superposition Benchmark från Unigine 2. I programmet ställs ett par parametrar in och sedan renderas 17 olika sekvenser och ett slutresultat fås.

Din dator mot a160 Epic Gaming PC

Alla program som nämns ovan är gratis och vill du jämföra din nuvarande dator mot Komplett a160 Epic Gaming PC kan du göra det genom att följa länkarna nedan.

Speltester

Jag väljer en blandning av spel som har inbyggd benchmark och spel där jag använder tredjepartsprogram för att samla in data om den genomsnittliga bildfrekvensen. Control lägger jag lite extra fokus på för det är erkänt tungdrivet och har flera inställningar för ray tracing.

Grafikinställningar som används är det högsta förvalda läget som går att välja, med undantag för Control, där jag gör ett extra test med ray tracing.

Spel

1 920 × 1 080 pixlar genomsnittlig bildfrekvens

2 560 × 1 440 pixlar genomsnittlig bildfrekvens

Inbyggd benchmark

Red Dead Redemption 2

87 FPS

68 FPS

Ja

Borderlands 3 DX11

101 FPS

76 FPS

Ja

Borderlands 3 DX12

94 FPS

69 FPS

Ja

Control DX11

101 FPS

82 FPS

Nej

Control DX12

97 FPS

63 FPS

Nej

Control DX12 Ray tracing high

55 FPS

36 FPS

Nej

Control DX12 Ray tracing medium

98 FPS

75 FPS

Nej

Hitman 3

145 FPS

116 FPS

Ja

Sea of Thieves

190 FPS

148 FPS

Nej

Apex Legends

210 FPS

152 FPS

Nej

Datorn presterar riktigt bra i alla spel med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar och jag tror datorn kommer klara det mesta av nästkommande års AAA-spel med riktigt höga grafikinställningar. Gällande den högre upplösningen, 2 560 × 1 440 pixlar, är visserligen den genomsnittliga bildfrekvensen över 60 FPS i nästan alla spel, men det kommer vara perioder i spelen där bildfrekvensen hamnar under 60 och hack kommer märkas.

Pris

Genom komponentkoll.se går det enkelt att jämföra priset på komponenterna i datorn och priset datorn säljs för. För just den här datorn har jag tyvärr inget exakt pris utan endast riktpriset på den nya a160 Epic gaming PC som Komplett kommer sälja och det priset är i skrivande stund 18 999 kronor.

Sökningen som visas på bilden är gjord så nära det går att komma. Det exakta grafikkortet gick inte att hitta så jag fick välja en vit variant. Prismässigt skiljer det alltså nästan en tusenlapp, som alltså går till bygget, installation och garanti. Inte ett hutlöst påslag alltså.

Slutsats

Jag gillar att datorn har en avskalad design och en kabeldragning som känns seriös och välutförd. Komplett har inte tagit några genvägar när datorn byggdes ihop. De magnetiska dammfiltren är något jag inte sett förut och det var en bra, praktisk och snygg designlösning.

Valet av ett Geforce RTX 3060 Ti tycker jag är ett stort plus, helt rätt val av grafikkort till en färdigbyggd dator eftersom RTX 3060 Ti ger bra prestanda till ett, med dagens mått mätt, helt okej pris. En liten miss bland komponenterna är storleken på lagringsenheten, där en terabyte snabbt går åt i dagens läge, där flera spel ligger en bra bit över 100 gigabyte vid installation. Komplett har också valt en Ryzen 7 5800X istället för Ryzen 5 5600X, som ger datorn ett högre pris utan märkbart högre prestanda.

I spel presterar datorn riktigt bra och upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar med maxade grafikinställningar skulle jag säga är vad den här datorn är gjord för. Många av dagens spel kommer gå att spela med höga grafikinställningar med upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar, men vill du maxa de nya AAA-spelen som rullar ut under 2022 och 2023 med upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar är den enkla sanningen att du behöver ett kraftigare grafikkort.

Kompletts egna datorer kommer under flera märken och under varje märke finns det tonvis med konfigurationer. I skrivande stund finns det till exempel 55 olika varianter av Komplett Epic Gaming PC med priser från 9 490 till 54 999 kronor. Enligt mig är det på tok för många varianter och eftersom de ändras med jämna mellanrum, samt att det är brist på komponenter för att bygga ihop alla de här modellerna, ställer jag mig frågande till om alla konfigurationer verkligen behövs?

Valet att skicka ut en gammal konfiguration när den precis ersatts med en ny är för mig svår att förstå, och gör det omöjligt att rekommendera produkten. Jag tycker inte det går att låta seriös och rekommendera en produkt som inte går att köpa i samma utförande som jag testat.

Jag tycker däremot att Komplett lyckats med datorbygget och prismässigt verkar de inte ta hutlösa summor för att bygga ihop datorn. Den nya bättre konfigurationen av a160 Epic gaming PC kostar i skrivande stund 18 999 kronor jämfört med de 18 054 kronor det idag skulle kosta att köpa lösa delar av den datorn jag har recenserat.

Avslutningsvis kan jag säga att om du hittar en konfiguration bland Kompletts egna byggen som passar dina behov och som du tycker ligger bra i pris, kan du vara säker på att få en välbyggd dator.

+ Kabeldragningen
+ Stilrent chassi
+ Ingen "bloatware"
+ Valet av Geforce RTX 3060 Ti


- Att produkten inte finns att köpa
- Alla olika varianter av liknande hårdvara
- Fläktljud