FZ fyller 25 år, och den här veckan firar vi det genom att blicka tillbaka på vad vi och ni gjort genom åren. Först ut är en grävning i vår recensionsdatabas, med blandad info om vad vi tyckt, hur mycket vi tyckt och när vi tyckt det. Samt vad ni tyckt om vårt tyck. Håll utkik för nya tillbakablickar varje dag!

Antal recensioner - 2 696 st

Knappt 2 700 recensioner finns i databasen när detta skrivs. Det ger ett snitt på knappt 108 recensioner om året, lite mindre än en var tredje dag. Men recenserandet tog fart på allvar först kring sekelskiftet och antalet varierar från år till år. Och som @Kebbe (som själv summerade alla recensioner på eget bevåg!) uppmärksammat har någon ibland varit för snabb på avtryckaren.

Betygsfördelning

5 - 158 st (ca 6 %)
4 - 935 st (ca 35 %)
3 - 985 st (ca 37 %)
2 - 483 st (ca 18 %)
1 - 135 st (ca 5 %)

Att treor och fyror dominerar behöver inte betyda att de flesta spel som släpps är bra eller rentav utmärkta. Vi väljer att recensera sånt som är intressant, och väljer samtidigt bort en hel del uppenbart skräp. Det förklarar till viss del varför det är nästan dubbelt så många 4:or som 2:or. Om vi hade recenserat "allt" skulle fördelningen förmodligen vara jämnare.

Betyg - en ständig källa till debatt. Som det ska vara.

Vi använder betygen 1-5 i hela steg, men under några år på 00-talet hade vi även halvbetyg (2,5, 3,5 och och så vidare). I sammanställningen ovan räknas 3,5 som 3, 4,5 blir 4 och så vidare. Betygen 0, 0,5 och 1,5 ingår i betyget 1.

(Ja, det blir 101 procent om du räknar ihop siffrorna ovan. Avrundning, kära vänner - avrundning.)

Äldsta recensionen - System Shock 2

Den första recensionen i vårt system är av System Shock 2. Den såg degens ljus den 21 oktober 1999 och skrevs av JAM. Han drämde till med satte betyget 4 på vad som har kallats tidernas otäckaste spel. Ett utdrag:

Det har en mycket mer utarbetad singleplayer än Half-Life och om man inte tycker rollspelsbiten och all hjärngymnastik som krävs låter avskräckande utan snarare intressant så är spelet starkt rekommenderat.

Första 5:an - SWAT 3: Close Quarters Battle

Quas drämde till med vårt första toppbetyg, och det gick alltså till Sierras taktiska shooter. Recensionen publicerades den 7 december 1999. Motivering:

Enligt mig är SWAT3 det bästa verklighetstrogna 3D-actionspelet som finns just nu.

"Men... men... Quake då?!"

Recensioner var ingen stor grej under FragZones första år, så original-Quake blev inte recenserat förrän vid 10-årsjubileet. (Spoiler: 5 av 5). Istället blev Quake III Arena seriens första att recenseras på siten. (Spoiler: högre än 4 av 5.)

Spelserie med flest recensioner - Battlefield

Dice har tryckt ur sig enormt mycket extramaterial till serien, och eftersom Battlefield alltid intresserat såväl redaktionen som besökarna har vi recenserat många av dem. Närmare bestämt 34 stycken, med allt fullstora releaser till expansioner och dlc-paket. Det är överlägset flest; tvåa är Call of Duty-serien med "bara" 23 recensioner, och Assassin's Creed stanar på 18.

Battlefield 1942-recensionen har följts av drygt 30 stycken till.

Flest kommentarer - 435 stycken (The Witcher)

CD Projekts debut fick betyget 1,5. Alla gillade inte det, och det har alla berättat. Ett år senare kom The Witcher: Enhanced Edition, och det tyckte vi bättre om: 4 i betyg.

Flitigaste recensent - Fredrik Eriksson

Praktikant-Fredrik har skrivt 323 recensioner sedan han anslöt till FZ sommaren 2010. Därmed spöar han med råge Tomas Helenius (218 recensioner) och Calle Johansson-Sundelius (163 st), trots att vi två skrivit för FZ nio år längre än Fredrik. Praktikant-glöden håller i sig!