5. Marvel's Guardians of the Galaxy

Det går att komma långt med en bra idé och det går att komma ännu längre med passion för den. Marvel's Guardians of the Galaxy vågade vara en storydriven singelspelarupplevelse i en era av påtvingad multiplayer. Och det var längesedan så många goda skratt samlades i ett storslaget äventyr som bjöd på hetsiga actionsekvenser, briljant dialog och några emotionella scener som träffade helt rätt.

4. Resident Evil Village

Nej, med alla sina konstiga vändningar och en story full av motsägelser och logiska luckor, kanske inte Village hade hamnat på topp 10 ett “vanligt” spelår. Men spelets bandesign och ruffiga action lyfter det ändå högre än de flesta 2021. Byn och miljöerna bildar en skräckinjagande helhet som trots hinder lyckas fånga både gamla och nya Resident-spelare. Eller som vår recensent skrev:

“Något överlastat, lite ojämnt, men slutligen ett actionfyllt varulvsspektakel med både nerver och hjärta på plats.”

3. Halo Infinite

Trots Ubisoftifieringen med en öppen värld där ikoner, färger och animationer ständigt pockar på din uppmärksamhet, kan vi finna ett lugn i Infinites tro på sin originalidé. En Master Chief och hans hela tiden skiftande arsenal, mot en både ny och gammal uppställning av allt mer hårdnackade fiender.

Inför den första visningen av spelet var det många som tvekade, men 343 och Microsoft kröp till korset och levererade till slut en (nästan) komplett upplevelse. En färd helt i paritet med den vi tog med Bungie för 20 år sedan. Vi är äldre, perspektiven bredare. Men Halo har slutit cirkeln.

2. Forza Horizon 5

Efter en svag start har Xbox Series X/S tuffat på i allt mer övertygande takt. Flera storspel har förgyllt årets andra halva, och nya open world-Forza blev höstens klarast lysande stjärna på Microsofts spelhimmel.

Playgrounds miniatyr-Mexiko är en sann ögonfest, full av miljöer att upptäcka, tävlingar att delta i och bilar att köpa. Och köra, måla, trimma, sälja. Eller tråna efter när kontot är tomt. Det räcker som ursäkt för att ge sig ut på vägarna igen. Visserligen har allt det här gjorts förut, men sällan så bra som nu. 2021 räcker det för att bli årets näst bästa spel.

1. It Takes Two

Kanske hade det räckt med att vara ett snillrikt co-op-spel med split screen för att kamma hem vinsten - vi är ju inte direkt bortskämda med bra titlar att uppleva tillsammans i samma soffa. Men i It Takes Two får vi dessutom en sprakande, svenskdoftande Pixar-upplevelse i dockfilmsformat, med hisnande färder, skarpa vändningar och ett helt otroligt galleri varelser, som i andra sammanhang skulle ses som högst vardagliga.

Alla verkar älska It Takes Twos lediga inställning till ett angeläget ämne - det gör vi också, men i slutändan är det här bara ren och skär spelglädje. Fares och hans Hazelight har till synes inga spärrar, eller för den delen bistra slipsar som blänger över deras axlar. Och det är kanske därför man verkar skapa som på en nyck. Och dessa nycker förgyller våra grå spelvarddagar.

---

Det var det, det! Återstår för er FZ-medlemmar att kora Läsarnas årets spel 2021. Det gör ni i en omröstning som börjar nu på måndag, den 20/12 (håll ögonen öppna efter den på förstaidan). Omröstningen pågår till och med den 29/12, och vinnaren presenteras den 30 december. Du kan nominera din kandidat att rösta på till och med i morgon, söndag. Nervpirrande att se om FZ-besökarna delar redaktionens uppfattning om årets bästa spel!