Rainbow Six Extraction

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Stadia, Luna
Release: 20 januari

Vi tror det när vi ser det, men Ubisoft påstår att Rainbow Six Extraction är redo för release. Likt andra Ubisoft-titlar har Extraction både försenats och bytt namn (tidigare Quarantine). Pre-reaktionerna har inte varit översvallande positiva, och Ubisoft har till och med bantat prislappen för att blidka spelarna. Efter alla Rainbow Six Siege-framgångar är det nog något de har råd med.

Redfall

Pc, Xbox Series X|S
Release: sommaren

Vad Dishonored- och Prey-studion Arkane skulle hitta på som första spel efter den jättelika Xbox-affären har gett upphov till många spekulationer. Dishonored 3...? Mer Prey...? Nej och nej. Inte än i alla fall, för i sommar blir det vampyrisk co-op-action i Arkane Austin-utvecklade Redfall.

Saints Row

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X|S, Xbox One
Release: 23 augusti

FZ:s Mattias Frost är "förväntansfull", men resten av spelvärlden är mer kluven. Nya Saints Row fick tidigt fler tummar som pekade neråt snarare än uppåt, och skiftet från en lite mer sansad ton har inte gått hem i alla läger. 25 februari skulle det ha släppts, men i stället blir det 23 augusti.

Sifu

Playstation 5, Playstation 4
Release: 8 februari

Jo, förseningar är en del av en gamers vardag. Se ovan. Se flera gånger ovan. Sifu har visserligen skjutits upp tidigare, men tidigarelades nyligen med ett par veckor. Gott så. Sifu handlar kort sagt om att slå folk på käften medelst kung fu, men har också aparta inslag. Exempelvis: om du slås ner av fienden åldras du, och biter du i gräset många gånger blir du skröplig och får ligga kvar.

Sonic Frontiers

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X|S, Xbox One
Release: fjärde kvartalet

I fjol fyllde Sonic 30 år jämnt, och blickar vi tillbaka på blådårens karriär finns det ärligt talat en ansenlig mängd floppar. Klivet från 2d till 3d har definitivt varit tufft för Sonic. Vi minns (tyvärr) 2006 års Sonic the Hedgehog, men hoppeligen kommer vi minnas Sonic Frontiers med mer värme. Spelet avtäcktes under The Game Awards och den öppna världen ser vidöppen ut.

Sons of the Forest

Pc
Release: 20 maj

Överlevnadsspel och early access på Steam har varit ett recept på framgång. The Forest är en av dem. Precis som i originalet börjar det med en flygkrasch, och precis som i originalet spårar det snabbt ur. Uppföljaren har dynamiska årstider och det grafiska lyftet är över lag kännbart.

Splatoon 3

Switch
Release: 2022

Nintendo och online-shooters känns inte direkt som en kombo det slår gnistor om, men Nintendo gjorde som de gjort med andra genrer: de gjorde den till sin egen. Splatoon var en ljusglimt till Wii U och sålde i fem miljoner trots att konsolen mestadels floppade. Splatoon 2 till Switch har sålt mer än dubbelt så bra, och förväntningarna på trean är därför, tja, färgstarka.

Stalker 2: Heart of Chernobyl

Pc, Xbox Series X|S
Release: December

2007, 2008 och 2009 gav oss Shadow of Chernobyl, Clear Sky respektive Call of Pripyat, men ökenvandringen sedan dess har varit lång. Mycket lång. När Stalker 2: Heart of Chernobyl (väl?) släpps har vi väntat i 13 år. Stalker 2 har lagts ner en gång och utannonserats två.

Starfield

Pc, Xbox Series X|S
Release: 11 november

Starfield släpps den 11 november – och det är ingen slump. Bethesdas sci-fi-epos släpps nämligen på dagen 11 år efter Skyrim, och har beskrivits som just ett "Skyrim i rymden". Vi har känt till det i flera år men det var först under 2021 som det på allvar började hända saker. Rymdresan ska besvara "vårt största mysterium" och är "början på mänsklighetens sista resa".

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X|S, Xbox One
Release: 18 mars

E3-debuten blev en liten snackis, men tyvärr inte en positiv sådan. Kritiken och "Chaos!"-gliringarna haglade. Under hösten har tongångarna emellertid blivit mer positiva, och nyss fick vi en trailer som underströk släktskapet med tidernas första Final Fantasy, som fyller 35 år i år.