De fem skategudarna välkomnar dig till Radlandia, ett land som består av distrikten Sunshine Valley, Cloverbrook, Los Vulgas, Burntrock, Sketchside och det heliga Gnarvana. I varje distrikt finns ett antal banor som i sig bjuder på ett antal utmaningar. Din uppgift är att åka bräda som bra som du bara kan och försöka bocka av olika uppgifter, sätta tricks och samla höga poäng och framför allt, inte krocka eller missa ett hopp. För då är det antingen tillbaka till början eller till senaste checkpointen.

"Tempot är högt, svårighets-
graden ibland brutal"

Tempot är högt, svårighetsgraden ibland brutal och jag lovar dig att svordomarna kommer hagla. Men det är samtidigt spelglädje i samma anda som många andra spel som bygger på samma struktur. Korta sessioner som kräver total koncentration, vilket ofta resulterar i frustration när minsta lilla misstag förstör vad som kunde blivit en perfekt runda.

OlliOlli World är inte ett spel för alla. Har du testat liknande spel och inte fastnat för dem är risken stor att du inte kommer att uppskatta detta heller. Det här är förtjusning blandat med självplågeri, ackompanjerat av ett slätstruket soundtrack i electronica- och IDM-genren.

OlliOlli World är den tredje och mest ambitiösa delen i Roll7:s arkadiga skateboard-serie och bjuder på ett gediget system för tricks, grinds, grabs, spins och combos. Det känns aldrig för komplicerat utan bygger på timing och snabba reflexer snarare än märkliga snurrvalser över handkontrollen med fingrarna. I symbios med humor, en story med glimten i ögat och handritad grafik som är sötare än sockervadd blir resultatet helt utmärkt.

OlliOlli World är ett av de där spelen som är enkelt att komma i gång med, kul att fördriva tid med – men som kräver övning, tålamod och tid för att bemästra fullt ut. Och räcker det inte med att tävla mot sig själv så finns det dagliga utmaningar och globala leaderboards där det snabbt går att pulverisa självförtroendet till atomer när man jämför sina poäng med andra spelare.

"Ett stundtals mästerligt och rejält utmanande hantverk"

OlliOlli World är ett stundtals mästerligt och rejält utmanande hantverk som jag kommer återkomma till för de där stunderna när jag behöver en paus från ett långsamt RPG eller har en kvart kvar av lunchrasten. Små, men ack så intensiva stunder för att polera mina poäng, låsa upp nya items eller plocka de sista (och förbannat svåra) utmaningarna. Ett underhållande tidsfördriv till ett bra pris som framkallar känslan: ”Bara en gång till”. Att bemästra brädan i Radlandia får mig att le, svära, öva på tålamodet och känna genuin spelglädje när jag skejtar förbi mållinjen efter en helt perfekt session.

Testat på PS5. Olliolli World släpps den 8/2 till Playstation, Xbox, Switch och pc.

OlliOlli World
4
Mycket bra
+
Beroendeframkallande
+
Mer djup än vad man initialt tror
+
Fantastisk karaktärseditor
+
Strålande bandesign
-
Soundtracket är tråkigt
-
Det blir svårt väldigt snabbt
Det här betyder betygen på FZ