Inför Lego Star Wars: The Skywalker Saga gjorde jag det enda rätta: såg om de nio filmerna. Vilken resa det var! Med de tre filmtrilogierna färskt i minne fick Lego-spelet en extra krydda. Vilken resa det blev! Efter två månaders strävsamt spelande har jag snudd på sett 100 procent av galaxen (och spelat uppemot 100 timmar) och är redo att dela med mig av de 10 bästa planeterna i spelet.

Rankingen baseras egentligen på två kriterier: hub-världens underhållningsfaktor och hur trogen filmen (eller filmerna) världen är. En topp 10 över det bästa galaxen har att erbjuda, kort sagt.

Inte ens nära: rebellbasen på D'Qar består av stängda hangarer och ekar tom. Geonosis må ha varit nollpunkten för klonkrigen, men är här torr och sandig. Jag gillar inte sand. Endor borde ha förutsättningarna, men upp och ner bland spiraltrappor i jätteträden blir snabbt jättetradigt.

Nej minsann, vidare till roligare saker!

10. Kef Bir

Den ödesmättade fonden med en kraschad Lego-dödsstjärna (2!) räcker bara det för att knuffa in Kef Bir på topplistan. Den lilla byn vid strandkanten kan vi både ha och mista, men det som på allvar cementerar systermånen till Endor är chansen att parkour-utforska vraket av Dödsstjärnan. Att se de ikoniska 80-talsvyerna i ett slags postapokalyptiskt tillstånd är en udda känsla.

En slocknad (döds)stjärna.

9. Yavin 4

Andra "planeten" på listan är tekniskt sett också en måne. Yavin 4 är, trots sin förhållandevis korta tid i originalfilmen från 1977, minnesvärd. TT Games lyckas med guldvåg sätta den perfekta balansen mellan uråldriga tempel och rebellbas, och får dessutom in en rad roliga pussel. Reseguidens tips: glöm inte att bestiga det stora templet och speja ut över hela landskapet.

Stolt Stormtrooper löser rebellpussel.

8. Kashyyyk

"Wookies don't live on Endor!" Kashyyyk är med ungefär fem sekunder i Episode III men ändå har nog de flesta av oss en tydlig bild av hårbollen Chewbaccas hemvärld. Där Endor misslyckas med variationen briljerar Kashyyyk med sina sönderbombade stränder och slående byggnader i och på träden. Bonus: en Wookie-kör som Wookie-skrålar Star Wars-temat. Vad mer kan man önska sig?

7. Kamino

Klonerna anfaller är den Star Wars-film jag tycker minst om, men även i den finns helt klart ljusglimtar. Kliniskt vita Tipoca City på stormiga vattenplaneten Kamino är definitivt en sådan. TT Games har tolkat den med sällsam fingertoppskänsla och byggt ett intrikat nätverk av korridorer där vi, på ett slags dockskåpsvis, får en unik inblick i klonernas (oväntade!) vardagsliv.

Estetiskt sett är Kamino med Tipoca City en fullträff.

6. Coruscant

Stadsplaneten Coruscant är själva navet i prequel-trilogin, och det är passande att den i Lego-tolkningen är gigantisk. Den sträcker sig från det soliga och relativt städade övre lagret, ända ner till den undre världen med nattklubbar och skumrask. Här finns Jedi-templet, Padmés luxuösa lägenhet och – framför allt – en ocean med pussel, hemligheter och samlarprylar.

Det gäller att ha koll på sina Star Wars-namn för att lösa det här pusslet.

5. Bespin

Coruscant är en triumf, om än inte perfekt. Den tenderar bitvis att vara lite platt och onödigt utsträckt, något som molnstaden på Bespin råder bot på med dramatiska höjdskillnader som är en fröjd att utforska medelst din favorit-Scavenger. Interiörerna må vara ganska lättglömda men solnedgångsskenet staden badar i ger Episode V-rysningar längs ryggraden.

Slående vacker, och finfin i free play. Bespin träffar rätt.

4. Mustafar

Tänka sig att den episka slutstriden i prequel-trilogin skulle lämpa sig så väl som hub-värld. För så är det. Efter holmgången mellan Obi-Wan och Anakin är det en ynnest att gång på gång återvända till det vulkaniska landskapet med sina dolda grottor och lavaströmmar. Ett perfekt exempel när man varsamt byggt ut något utan att tumma på känslan hos själva planeten.

Bortom prequel-trilogins mest sorgliga strid finns oväntat mycket upptäckarglädje.

3. Ahch-To

Väl framme vid The Last Jedi, den åttonde filmen, börjar vissa planetrecept kännas igen. En trötthet kan anas. Ahch-To, planeten med tempelön där Luke Skywalker väljer att gå i exil för att bli en excentrisk stofil, kommer därmed som en frisk fläkt. Ön är liten men lyckas sätta varenda pusselbit: trädet med Jedi-skrifterna, Lanai-varelsernas stenby och Porg-fåglarna.

Exakt som i filmen!?

2. Naboo

Om du tillhör skolan som menar att filmerna ska ses i kronologisk ordning är Naboo sannolikt den första planeten du möter. En perfekt Lego Star Wars-ambassadör, kort sagt. Skillnaderna mellan undervattensstaden i Lake Paonga och storstaden Theed är milsvida, men vad som kopplar dem samman är smarta pussel och oräkneliga skäl att återvända i free play-formatet.

Dramatiska miljöpombyten på Naboo.

1. Tatooine

Planeten där allt började 1977 och avslutades 2019 är en av de viktigaste i Skywalker-sagan. Det märks med eftertryck i The Skywalker Saga. Här finns myllrande Mos Espa som skryter med sin podracing och farligare Mos Eisley med sin ikoniska Cantina (säkert hör du tonerna inombords nu). Vidsträckta Jundland Wastes ger oss Jabba the Hutts palats, Luke Skywalkers barndomshem, klippor med oräkneliga hemligheter och ett sandhav. Jo, jag gillar nog sand. Trots allt.

Där det börjar, där det slutar, där Lego Star Wars är fantastiskt.