EA:s förhållande till singleplayer-spel har varit minst sagt svajigt från och till. De flesta minns nog det tolv år gamla uttalandet från den dåvarande EA-chefen Frank Gibeu, i vilket han hävdade att singleplayer-spelens era var över och att multiplayer var framtiden. Detta stämde bevisligen inte, och singleplayer-spel fortsätter att sälja bra än i dag.

Under ett samtal med investerare i går fick EA faktiskt frågan hur deras satsning på singleplayer-spel kommer att se ut under de kommande åren. EA:s VD, Andrew Wilson, svarade att deras portfölj har två viktiga faktorer – att berätta fantastiska berättelser och bygga stora online-communityn – och att singleplayer-spel är en väldigt viktig del av detta.

Detta eftersom de uppfyller vad de kallar för motivationer hos spelarna, som bland annat inkluderar inspiration, undanflykt, självförbättring och skapande.

CFO Chris Suh följde dock upp detta med att påpeka att "live services" står för över 70 procent av intäkterna och dessutom är en väldigt pålitlig inkomstkälla. Med andra ord kan vi nog vänta oss att EA fortsätter att främst satsa på multiplayer och live service-spel under de kommande åren, men att singleplayer också finns med i planerna.