God of War Ragnarök släpps den 9 november (läs FZ:s recension!). Det är både väldigt snart och väldigt långt borta – beroende på hur otåligt lagd man är. Men frukta icke! I väntan på Kratos andra nordiska äventyr tipsar vi om fem andra storslagna, nordmytologiska odysséer du kan åta dig så länge.

Assassin's Creed Valhalla

Om du mot all förmodan har 200 timmar att slå ihjäl är senaste Assassin's Creed-spelet en pålitlig tidsslukare. För ska du spela igenom Valhalla samt expansionerna Wrath of the Druids, The Siege of Paris och Dawn of Ragnarök krävs det att du investerar högvis med tid. Belöningen är å andra sidan mäktig med ett monumentalt vikingaäventyr. Extra lämplig dessutom, då Eivors final, The Last Chapter, väntar runt hörnet.

The Banner Saga

FZ har tjatat en, två och tre gånger om hur sällsam The Banner Saga-trilogin är. Den ger oss visserligen ingen bokstavlig nordisk mytologi men bland alla gudar, horn och mjödmagar råder det inga tvivel om att den tätt sammanflätade trion är nordmytologisk i allt utom namnet. Å ena sidan är det turordningsstrategi, å andra sidan är det en visuell roman. Omistligt är det oavsett.

Hellblade: Senua's Sacrifice

En av de mest efterlängtade Xbox Game Studios-titlarna är Hellblade II. Skälet till detta är första Hellblade, som finns på desto fler format. Inramningen av Senuas karga resa är ikonisk där vägen till Helheim går via overkliga bestar, och inte minst den sargade krigarens personliga helvete. Hellblade hymlar varken med sina fornnordiska influenser eller det faktum att det belyser något så viktigt som mental ohälsa.

Valheim

2021 års Skövde-sensation (det har blivit några stycken) heter Valheim. En brutal survival-titel som gör storverk med ganska små medel. Bygg ditt eget vikingasäte, få troll på fall och försök överleva i en värld som helst av allt vill ha ihjäl dig på alla sätt möjliga. Valheim släpptes tidigt i fjol och vi ska komma ihåg att det ännu är ett early access-spel. Kanske har vi de bästa vägarna kvar.

Skyrim

The Elders Scrolls V: Skyrim släppts vid ungefär 8 587 tillfällen (lätt underdrift) har du sannolikt inte missat det. Om inte ska du ta oss på o(r)den och spela det. Det är visserligen inte ett verk som handlar bokstavligen om Oden, Tor, Freja och de andra, men Bethesdas egna Elder Scrolls-lore är ungefär lika invecklad. Det blir heller knappast mer naturromantiskt än så här. Porlande forsar, snötäckta skogar och berg som sträcker sig mot norrskenshimlen.