Inledning

Belysning vid TV:n är som regn eller snö – antingen så gillar man det eller inte. Det finns heller sällan något mellanting gällande Philips Ambilight och liknande funktioner. Jag personligen är av åsikten att så länge det bidrar till upplevelsen och inte stör, älskar jag det. Jag har sneglat länge på Philips Hue-utbudet och har nu fått förmånen att testa Philips Hue Play HDMI Sync Box med några olika tillbehör för gaming.

Eftersom Hue av sin natur är en upplevelsebaserad sak ska jag så utförligt jag kan beskriva min upplevelse av belysningen och de funktioner som erbjuds. Bilder är tagna med mobilkamera så beakta eventuella skillnader mot verkligheten, och jag svarar gärna på era frågor i kommentarerna. Om det är något ni önskar att jag ska testa eller fota kan jag försöka vara behjälplig så gott jag kan. Nu kör vi!

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Johnny Sollien-Tillman

  • Användarnamn: @NuZ

  • Registrerad: FZ 2013, SweC 2007

  • Plats: Uppsala

  • Specialitet: Konsoler, tillbehör och Speedrunning

Johnny eller @NuZ är en trogen FZ-medlem och riktig spelnörd från Uppsala. Intresset för spel i allmänhet och konsoler i synnerhet började redan på 1990-talet med Super NES. Hans ständigt växande spelbibliotek inbegriper nu så gott som alla moderna spelkonsoler, där senaste generationens Xbox är vad som surrar mest.

Därutöver spelar Johnny en hel del PC-spel och har tillbringat tusentals timmar i titlar som Arma, Dota och Quake. Han motionerar fingertopparna med speedrunning i bland annat Demon's Souls 2010, Resident Evil och som grädde på moset var han länge även världsrekordhållare i Pewdiepie: Legend of the Brofist.

Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Philips som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Installation

Installation av hela Hue-paketet jag testar går förvånansvärt enkelt. Medföljande instruktionsböcker är till stor hjälp gällande bästa placeringen av dina Hue-tillbehör. Ett exempel är ljusröret Gradient Light Tube. Just den prylen kan verka lite smått malplacerad om man inte ser helheten i att den lyser upp hela väggen vid din TV, ger ett fantastiskt sken och är vridbar i sina fästen så att den inte bländar dig: Ja, den ska sitta synligt under eller över din bildskärm. Det kan vara lite konstigt och annorlunda men jag vande mig snabbt vid det och tänkte inte så mycket på den efter bara några minuter.

Utrustning och applikationer

Sync Bridge – Bryggan för din HUE belysning

Lightstrip – Ljusslinga för TV

Taklampan – E27-sockel

Light tube – Lysrör

Hue Play Sync Box – Synkar HDMI-signal med bryggan

Hue – Applikation för Sync Bridge

Hue Sync – Applikation för Hue Play HDMI Sync Box

Skärmbilder från mobil. Med Hue-applikationen kan du placera ljuset där du har det, men även synka med din favorit-musiktjänst. Så är nästa fest fixad!

Philips Hue fungerar genom att du kopplar ihop samtliga tillbehör med en Sync Bridge, som synkroniserar dina tillbehör med tillhörande mobila applikation, Hue. Där får du en enkel guide i hur du går tillväga för samtliga tillbehör du vill koppla samman. Jag kopplade en Lightstrip, en taklampa i vanlig E27 och en Light Tube. När dessa nu är synkade så får du i applikationen placera dem i ett rum som visas upp där. Sedan placerar du dem där du har belysningen i verkligheten, justeringar som även gäller i höjdled.

Varför inte en mysig stämningsfull belysning till fredagsmyset med din bättre hälft?

För att synka dessa mot din bildskärm likt tidigare nämnda Ambilight som återfinns på Philips TV-apparater, behöver du stjärnan i denna pilot – Hue Play Sync Box. Det denna gör är att koppla samman dina HDMI-signaler med din tidigare nämnda Sync Bridge. Alltså kan dina Hue-lampor nu synka med din HDMI-signal med hjälp av denna lilla låda. Hur det fungerar? Det får du fråga någon annan, jag förklarar det som svart magi.

Hue Play HDMI Sync Box

Jag bestämmer mig för att ha min PC, Playstation 5 och Xbox Series X inkopplade till boxen och väljer därefter en passande HDMI-ingång på min TV. Allt detta står tydligt i medföljande instruktionsbok. För att synka ihop detta med Sync Bridge och belysning behövs ytterligare en applikation för din box, Hue Sync.

Där måste jag säga att det hade varit enklare om allt var i en och samma applikation istället för som nu, med en för bryggan och en för HDMI-boxen. De två pratar dock enkelt och felfritt med varandra och det går till och med at stänga av HDMI-boxen i den andra applikationen. Det går däremot inte att synka med musik i boxens applikation eller därifrån sköta eventuell mysbelysning. Här skulle det både sparas tid och bli lite mindre komplicerat om allt var i ett, något jag hoppas Philips tänker på och löser i senare uppdateringar.

Synkboxens applikation är lättöverskådlig och det är enkelt att ställa styrka och funktion samt byta HDMI-ingång. Här visas också en bild Hue-applikation scengalleri.

Upplevelsen

Philips Hue Play är en serie tillbehör som ska förstärka din upplevelse när du spelar
TV-spel. Just det gör tillbehören med bravur, dock inte utan sina brister som jag kommer beskriva nedan. Efter den relativt enkla monteringen och installationen provar jag att spela lite spel och titta på film. Ljuset från både slingan, taklampan och lysröret följer det som visas på bildskärmen utan problem och är vad jag upplever det som synkat. Där verkar boxen göra sin uppgift bra.

Det gör den även om den först är synkad med bryggan som sedan skickar signal till min belysning. Även med de stegen så upplever jag ingen skillnad mot min andra TV som är en Ambilight. Just Ambilight är det svårt att inte jämföra mot i detta test och jag upplever det som samma sak i denna konfiguration med Sync Box. Ljuset är dock mycket kraftigare och med uppbackning av funktionen att samköra med musik och med betydligt fler tillbehör.

Det går fort att byta mellan mina HDMI-ingångar med hjälp av applikationen som ni ser i filmen ovan, men jag upplever en viss fördröjning tills belysningen är i fas med nya bilden när jag växlar mellan konsolerna och PC. Det är inget som är extremt långsamt eller frustrerande, men ändå märkbart. När väl bilden och ljuset är synkade igen finns det inget att klaga på. 

Att boxen dessutom stödjer Dolby Vision gör att den nästan skulle kunna framstå som en perfekt liten produkt. Men... jag upptäcker under mitt spelande att min bildskärm inte får 120 Hz-signal. Efter ett flertal timmar av testande och felsökande kröp jag till slut till korset och läste det "finstilta" i instruktionsboken. Där står det att 120 Hz endast är tillgängligt i upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar och lägre.

Detta är för mig väldigt förvånande då Philips marknadsför produkten med nya bildskärmar. Även om det är ospecificerade spelkonsoler på produktsidornas bilder, tycker jag att det ett konstigt val att det inte är 4K och 120 Hz. Särskilt med tanke på priset som boxen säljs för – över 2 000 kronor.

I spelen Stray och Call of Duty som spelar på hela färgpaletten (dock nu i endast 60 Hz) följer belysningen med i minsta skiftning som sker på skärmen och upplever inget som stör. Om jag skulle uppfatta ljusstyrkan som för stark, då sänker jag den med hjälp av applikationen i mobilen. Det är enligt mig ett smidigt och modernt sätt att sköta sitt smarta hem och spelhörna.

Om bilduppdateringsfrekvensinte spelar någon roll eller om du sitter på en äldre bildskärm gör ju inte begränsningen något, och på plussidan finns ljusets fördelar. Philips kallar det "surround lighting" och där måste jag hålla med dem. Det ger sådan inlevelse i spel och film att man tappar hakan. Jag personligen tycker sådant här tillsammans med bra ljud ger mer effekt än VR för min upplevelse av närvaro i spel och film, framför allt i spel. Att din bildskärm upplevs som mycket större än vad den faktiskt av ljuset är ju också en fördel om man sitter på en lite äldre eller mindre sådan.

NuZ härliga slutsats

Philips Hue Play Sync Box är en produkt jag till viss del kan rekommendera. Tillsammans med passande tillbehör förhöjer de vilken film eller spel som helst och ger ett behagligt ljus till rummet. Det är perfekt om man bara vill mysa ned sig i sin fåtölj en mörk vinterkväll, så här till juletid med en kopp varm glögg. Den växlar fort mellan dina konsoler och med Dolby Vision-kompatibilitet är den ju nästan perfekt om det inte vore för det negativa:

Priset är väldigt saftigt och all utrustning jag provar i detta test är i skrivande stund över 4 000 kronor och det är väldigt mycket för "bara" belysning enligt mig. Att boxen ej klarar 120 Hz-signal i 4K-upplösning gör att de med moderna bildskärmar och nya generationens konsoler tappar den funktionen som så många uppgraderat för. Vidare är behovet av två separata applikationer för alla funktioner något som sänker betyget ytterligare något, vid sidan av att det tar några sekunder innan ljuset är synkat med nya bilden.

Om man verkligen gillar bra belysning och vill synka sina kanske tidigare Hue-tillbehör med det som visas på din bildskärm så är det på gränsen, men jag kan ändå sträcka mig till en rekommendation av Hue Play Sync Box.

"Alla nya uppfinningar har mött motstånd i början, utom möjligtvis svärdet"