Det dinosauriespäckade överlevnadsspelet Ark ska som bekant få en uppföljare, och i mitten av förra året fick vi veta att Ark 2 skulle släppas någon gång under 2023. Så blir det dock inte, och i ett blogginlägg förklarar utvecklarna Studio Wildcard varför.

De förklarar att det är ett tungt beslut, men nödvändigt för att de ska kunna bekanta sig med Unreal Engine 5 och verkligen nyttja den till max för att leverera ett spel med större omfattning än de någonsin skapat tidigare. Några plåster på såren i form av videor eller ens bilder från spelet blir det heller inte, eftersom de uppger att de inte kommer att visa upp något sånt i år alls.

Vi kommer däremot att få ett smakprov på hur en mer avancerad version av Ark kan se ut i år, eftersom originalspelet ska remastras i Unreal Engine 5. Ark: Survival Ascended ska släppas på pc, Xbox Series X/S och Playstation 5 innan september 2023, och kommer bland annat låta Wildcard testa olika saker de vill ha med i Ark 2, som interaktivt vatten och växter i stor skala.

På pc och Xbox kommer man från och med slutet av augusti och ett år framåt att kunna köpa remastern i ett paket som även ger en tillgång till Ark 2 så småningom, och som går lös på 50 dollar. Därefter kommer de bara att vara tillgängliga separat. Med detta paket får man även vara med i ett månadslångt slutet betatest av Ark 2.

Playstation 5-ägare får dock inte tillgång till detta paket, utan får köpa de båda titlarna separat. De remastrade expansionerna till originalspelet kommer att släppas allteftersom och måste köpas separat på alla plattformar.