Horizon Forbidden West: Burning Shores utspelar sig i ruinerna av Los Angeles, numera ett landskap av öar där rykande vulkaområden, lavafloder och heta gejsrar samsas med bevuxen grönska. Under den 5–6 timmar långa kampanjen krattar Burning Shores manegen för ett kommande Horizon 3. Och om varje Horizon-spel har haft ett underliggande tema, så är detta den naturliga fortsättningen av Aloys karaktärsbyggande i Forbidden West, och hennes kamp med sina inre demoner när det kommer tillit och identitet.

Aloys ankomst till Los Angeles inleds med att hon blir attackerad av missiler från ett enormt torn. Arkitekten bakom dessa torn är Walter Londra, en charmerande tech-entreprenör med ett gudskomplex och en dold agenda. I samband med det bryska välkomnandet möter Aloy även Seyka, en Quen som delar många personlighetsdrag med Aloy. Seyka tillåts att ta stort utrymme och utgör en viktig del i detta kompletterande kapitel.

"Ett gudskomplex och en dold agenda"

Burning Shores erbjuder nya spelmekaniska moment och en ny mount som simmar lika bra under vattenytan som den regerar i skyn. Även om äventyreti LA är kort, är den värd sin tid. På många sätt fungerar Burning Shores som ett viktigt kapitel och ger även Aloy möjligheten att lära sig nya skills och skaffa nya vapen.

Med den ikoniska och nu övervuxna Hollywood-skylten i horisonten möter Aloy nya maskiner att tampas med, även om det några fler nya tillskott inte hade skadat. Finalstriden är ett kapitel för sig, även om den innehåller moment som garanterat kommer skapa diskussioner. Kort speltid är ett klagomål jag har, ett annat är närvaron av grafiska buggar. Det kan vara en svävande sten, eller ett berg som blinkar. Där Forbidden West var polerat dras den här expansionen med några slarvfel.

Public Enemys gamla spådom kommer slå in: Hollywood kommer brinna.

Burning Shores, precis som Frozen Wilds, är en välgjort expansion som expanderar Aloys äventyr och tar med henne på en emotionell och viktig resa till en rykande Los Angeles. Här formas nya allianser och historien från Forbidden West broderas ut samtidigt som ett nytt hot måste hanteras. Det är en pricksäker omvärldsanalys från verkligheten om megalomani och hur det är ett växande hot mot världen. Samtidigt lever essensen av Horizon-spelen vidare i form av makalös grafik, äventyrande och hektiska strider i toppklass. Mer av det goda, helt enkelt.

Fotnot: Expansionen Horizon Forbidden West: Burning Shores är släppt, enbart till PS5.

Horizon Forbidden West: Burning Shores
4
Mycket bra
+
Den ”där” bossfighten
+
Sidouppdrag, nya vapen och skills
+
Utvecklingen av Aloy sätter tonen för vad som komma skall
+
Seyka och Walter är välskrivna karaktärer
-
Fler nya maskiner hade varit trevligt
-
Grafiska buggar
Det här betyder betygen på FZ