Få serier har den status som Diablo åtnjuter. Under drygt ett kvartssekel har Blizzard tagit med oss på en klickfest som saknar motstycke i spelhistorien. Det har varit drömmar, hype och servrar som dukat under. Bara några dagar innan releasen av Diablo IV (recension!) återvänder FZ-redaktionen till gamla minnen och gläntar på porten till våra förhoppningar inför fyran.

Hur började det för oss? Vad gör Diablo till Diablo? Kan fyran leva upp till hypen?

Det är några frågor vi ställer oss – och du gör rätt i att göra detsamma. Kopiera mallen längst ner och skriv dina svar i forumtråden. Men låt oss börja med redaktionens minnen och drömmar.

Hur upptäckte du Diablo?

Mike Stranéus: Spelade det första Diablo på polarens dator. Och fattade aldrig riktigt storheten. Senare gav jag Diablo II en chans – blev frälst.

Tomas Helenius: CD-Hasse frestade med Diablo II-demo, men jag fastnade inte. Så det tog till D3, skevt nog.

Johan Olander: Misstänker att det var på något LAN i min ungdoms dagar.

Jonny Myrén: Det var en demo av något av de två första spelen. Obehagligt var det hur som helst, och inget lille Jonny vågade spela själv.

Mikael Berg: Det dröjde till D3 efter att en vän snackat om att köra tillsammans. Eller ja, jag småtestade väl tvåan lite som knodd.

Joakim Kilman: En kompis kom förbi med en olaglig, rippad version av första spelet. Den hade ingen musik. Det blev ett helt annat spel när jag köpte spelet och fick den fantastiska musiken.

Mattias Frost: Första spelet. Väldigt stämningsfullt, men jag tyckte ändå att det var rätt tråkigt och lade ner ganska snabbt.

Joel Olsson Svanfeldt: Hemma hos en kompis, som visade cinematics-klippen från Diablo II. Ett tag senare hade jag skaffat spelet själv och vi lirade ihop. Jag som en Amazon, döpt till Volvo.

"Vi lirade ihop. Jag som en Amazon, döpt till Volvo"

Robin Andersson: Min kompis pappa hade spelet och vi tittade först på när han spelade. När han jobbade och vi slutade skolan lite tidigare än vanligt så brukade vi sitta själva och turas om.

Jonas Vågström: Snacket om Diablo gick redan på skolgården, ett mörkt spel med både monster och demoner – själv begav jag mig in i det hela först i och med del tre.

Daniel Sjöholm: Det var tack vare min storebror som tipsade mig om något helt fantastiskt nytt spel som jag bara måste testa – Diablo (1). (Några år senare återgäldade jag honom genom att dra ner honom i WoW-träsket)

Fredrik Eriksson: Allra, allra första Diablo. Också mitt enda Diablo på ett kvartssekel.

Varför har serien fått en sådan kultstatus?

"Den frågan brukar jag ställa mig själv om kvällarna"

Mike Stranéus: De förpackade den gamla dikotomin mellan ondska och godhet på ett sätt så att konsumenten kunde uppskatta det. Dessutom är det förbannat kul.

Tomas Helenius: Det är välgjorda, indragande spel, först och främst. Sen hann nostalgin jäsa till sig rejält från D2 och Lord of Destruction innan trean kom – sånt ska inte underskattas.

Johan Olander: Deckard Kaine.

Jonny Myrén: Framför allt för att de är väldigt välgjorda och har så pass högt omspelningsvärde.

Mikael Berg: Att serien är välproducerad till tusen och i en genre som andas time sink, misstänker jag. Det finns ju ett antal väldigt omtyckta spel i genren, men få med samma uppenbara kommersiella genomslag som Blizzard alltid har.

Joakim Kilman: Spel som i princip kickstartar en egen genre tenderar att stanna kvar i folks medvetande. Särskilt om serien sedan fortsätter att växa i takt med spelmediet, så att det står emot tidens grymma tand.

Mattias Frost: Den frågan brukar jag ställa mig själv om kvällarna, när jag i stilla ensamhet filosoferar om sakernas tillstånd.

Joel Olsson Svanfeldt: För att spelen alltid sticker ut, på något sätt. En ny genre som träffar rätt redan från början, påkostade Blizzards cinematics, multiplayer-möjligheter, Error 37. Även de som aldrig spelat Diablo vet vad det är.

Robin Andersson: Jakten på loot, och att sedan få använda den looten för att förgöra allt som kommer i din väg.

Jonas Vågström: Det som får serien att fortfarande hänga kvar måste väl vara den ständiga jakten på bättre gear och känslan av att ge sig av på ett äventyr i goda vänners lag.

Daniel Sjöholm: Så otroligt välproducerat. Ett eget spännande universum kombinerat med sjukt roligt gameplay. Och så klart: lootfesten!

Fredrik Eriksson: Diablo är fokligt som få spel är. Det sa bara klick.

Vilket Diablo är bäst i serien?

Mike Stranéus: Dibbe 2. Fifan.

Tomas Helenius: Har inte kört igenom alla så kan inte svara, men trean blev riktigt kul efter en flock patchar och Reaper of Souls-expansionen.

Johan Olander: Trean är det enda jag nött, men det har jag nött på både pc och Switch. Det är som att vara på ett kasino där du bara vinner.

Jonny Myrén: Tvåan får jag säga. Otrolig atmosfär. Mörkt och jävligt, som sig bör.

Mikael Berg: Jag har spelat så lite av de andra, så det vore oärligt att säga annat än trean även om jag misstänker att tvåan skulle falla mig mer i smaken.

Joakim Kilman: Diablo II har inte åldrats perfekt på alla vis, men om man ser till hur bra spelen var när de släpptes så placerar jag det andra spelet högst, då det spelmässigt bygger ut det första spelet rejält, men samtidigt bibehåller mycket av atmosfären.

Mattias Frost: Tvåan, kanske?

Joel Olsson Svanfeldt: Har bäst minnen med tvåan, så måste säga Diablo II + expansion.

Robin Andersson: Diablo I. Den mörka atmosfären, enkla gameplayet, och en väldigt avskalad story där men är en hjälte som ska hjälpa en by med ett problem. Enkelt och rakt på sak.

Jonas Vågström: Då jag inte spelat alla delar känns det svårt att avgöra – men den svenskdubbade versionen av första Diablo måste väl ändå belönas med någon sorts pris?

Daniel Sjöholm: Jag måste gå på nostalgikänslan och välja ettan som var mitt första möte. Då tänkte jag "det är sjukt att det går att göra så här bra spel!" Vilken dungeon crawling, vilken loot, rollspel + action, stämmningen, The Butcher! Jag får än idag gåshud när jag hör musiken.

Fredrik Eriksson: Då första Diablo är mitt enda är jag diskvalificerad från frågan. Så varför inte sticka ut hakan och säga att Diablo IV blir bäst – tids nog.

Lyckas Blizzard leva upp till Diablo IV-hypen?

Mike Stranéus: Som Åssbon sade: "Vi får la se".

Tomas Helenius: Om folk förväntar sig ett nytt D2 så torde det vara omöjligt.

Johan Olander: Det kommer ju tokkrascha, men efter några veckor lär det vara nära i alla fall.

Jonny Myrén: Det tror jag. Folk har fått se tillräckligt för att bilda sig en ungefärlig uppfattning och verkar gilla det.

Mikael Berg: Jag tror de lever upp till hajpen betydligt bättre än vad man gjorde med trean. Men om man gör det fullt ut vet jag inte – kraven är ju enorma.

Joakim Kilman: Ser jag ut som en gammal spågumma eller? Jag tror vi kan konstatera att vissa kommer vara frälsta, andra kommer gnälla och spelet kommer sälja ett par kopior eller så. Minst.

Mattias Frost: Blir nog en vattendelare, som vanligt. Men överlag tror jag nog att Blizzard ror hem det här.

"Tror att missnöjet kommer låta värre än vad det faktiskt är"

Joel Olsson Svanfeldt: Trodde faktiskt jag lämnat Diablo bakom mig. Men sedan testade jag betan – wow. Slipper vi launch-problem har detta potential att bli riktigt, riktigt bra. Men det kommer alltid att finnas de som klagar.

Robin Andersson: Det lär nog bli bättre än Diablo III, men kommer vara svårt att slå Diablo I och II.

Jonas Vågström: Med tanke på hur högljudda de besvikna fansen brukar vara tror jag att missnöjet kommer att låta värre än vad det faktiskt är. De flesta kommer nog att vara mer än nöjda och det vi fått se efter två beta-perioder talar ju för att Blizzard är på rätt spår.

Daniel Sjöholm: Stor hype är väl nästan alltid omöjlig att leva upp till. Men jag tror och hoppas att de kommer att komma rätt nära!

Fredrik Eriksson: Blizzard kämpar mot det svåraste som finns: nostalgi. Det är både deras välsignelse och förbannelse.

Hur ser dina personliga förväntningar på Diablo IV ut?

Mike Stranéus: Peppad och reserverad på samma gång.

Tomas Helenius: Ett roligare och bättre spel än föregångaren. Enda frågetecknet är hur mycket ekonomerna fått lägga sig i.

Johan Olander: Risk att det blir ett nytt Farming Simulator för mig.

Jonny Myrén: Ska bli kul, men jag är ingen Diablo-fantast. Lirar igenom kampanjen en gång, sen är jag nog klar.

"Peppad och reserverad på samma gång"

Mikael Berg: Jag har nog inga större förväntningar. Min personliga favorit i genren är Titan Quest och dit förväntar jag mig inte att man når, men att man ska bräcka trean är väl fullt rimligt?

Joakim Kilman: Att det är putsat, har höga produktionsvärden och är kul att spela med en god vän. Så länge karaktärsbygget är engagerande och det känns gött att klicka ihjäl horder av monster så är jag nog nöjd. Tror inte jag kommer bli känslomässigt engagerad, direkt, men det måste man inte bli hela tiden.

Mattias Frost: Jodå, det blir nog ett "trevligt" äventyr tillsammans med frun. Förväntar mig en underhållande genomspelning, men kanske inte något jag återvänder till efter det.

Joel Olsson Svanfeldt: Hade inga förväntningar alls fram till betan, och är inte extremt investerad. Får jag skapa en intressant karaktär med saftiga specialförmågor och dräpa demoner under sena sommarkvällar i goda vänners lag är jag nöjd.

Robin Andersson: Jag är försiktigt optimistisk efter Diablo III. Det är mycket med det spelet jag inte tyckte om där tonen, striderna, gameplay runtom och annat inte passade mig. Diablo IV känns som att de träffat det mesta rätt.

Jonas Vågström: Det känns svårt att inte ryckas med i hajpen och jag tror nog att det kommer bli en del äventyrande i Blizzards djävulska fyra.

Daniel Sjöholm: Alldeles för höga, så klar risk att jag blir besviken. Jag tar och sänker mina förväntningar här och nu. Det blir väl ok.

Fredrik Eriksson: Att det blir det första Diablo-spelet för egen del på 25 år.

Hur ser DINA Diablo IV-förväntningar ut? Vilka Diablo-minnen har du?

Kopiera koden i rutan, klistra in i ditt svar, och sjung ut om dina minnen och drömmar.

[b]Hur upptäckte du Diablo?[/b]
Svar:

[b]Varför har serien fått en sådan kultstatus?[/b]
Svar:

[b]Vilket Diablo är bäst i serien?[/b]
Svar:

[b]Lyckas Blizzard leva upp till Diablo IV-hypen?[/b]
Svar:

[b]Hur ser dina personliga förväntningar på Diablo IV ut?[/b]
Svar: