GTA VI släpps 2025 och vi far åter till Vice City, men i en modern tappning. Vi har fått första trailern och reder här ut allt vi vet om ett av de mest efterlängtade spelen någonsin.

Den första trailern från GTA VI

Natten till 5 december 2023 släpptes första GTA VI-trailern, där det cementerades att spelet mycket riktigt heter Grand Theft Auto VI. Att spelet varit på gång har varit känt sedan början av 2022. Trailern presenterade en av (sannolikt) två huvudpersoner: Lucia. Hennes manliga kumpan tillika sängkamrat syntes, men är i nuläget utan namn.

Framför allt fick vi se ett samtida Vice City med omnejd: gnistrande stränder, träskmarker, breda motorvägar, nedgångna förorter, alligatorer, party och slingrande vägar mellan små öar bortom storstadspulsen. Det framgår med all önskvärd tydlighet: där GTA V var Los Santos och en hel stat bortom staden är detta Vice City med plusmeny.

Releasedatumet för GTA VI – när släpps det?

I samband med första trailern i december 2023 ringade Rockstar in 2025.

Rockstars moderbolag förtydligade under våren 2024 att det är hösten 2025 som gäller. Detta efter att en del tidigare pekade på release innan april 2025. Så blir det alltså inte.

Släpps det verkligen 2025?

... kanske. Rockstar har en rik tradition av försenade storspel. GTA V tog ett halvår längre än planerat (sen försenades pc-versionen två gånger) och Red Dead Redemption 2 tog ett år och två förseningar längre än tänkt.

"Rockstar har en rik tradition av försenade storspel"

Det måste inte hända igen för att det har hänt förr, men bli inte förvånad om det sker. Så om – upprepar: om – GTA VI försenas kan det resultera i release hösten 2025. Eller – milde tid! – släpp under 2026.

Vilka plattformar släpps GTA VI till?

Sexan släpps till Playstation 5 och Xbox Series S/X. Som väntat kommer det inte till åldringarna PS4 och Xbox One – med ett och ett halvt decennium gammal hårdvara är de för klena, helt enkelt. Av samma skäl lär Nintendo Switch bli utan GTA VI.

Men... pc då?!

Pc nämndes inte när spelet avtäcktes, bara PS5 och Xbox Series. Men med största sannolikhet fortsätter Rockstar den roliga traditionen att GTA kommer till pc, men också den trista traditionen att det dröjer ett antal månader.

"Pc nämndes inte när spelet avtäcktes"

Hur många? Omöjligt att veta, men för Red Dead Redemption 2 tog det drygt tolv. GTA V tog drygt 1,5 år på sig att komma till pc, men där tryckte ju Rockstar in en PS4/Xbox One-release (samt två pc-förseningar) emellan också.

Och PS6, Switch 2 och nästa Xbox?

GTA VI kan mycket väl komma till nästa generation konsoler, ja. Nintendo Switch-uppföljaren tros landa inom ett år eller så, och Playstation 6/nästa Xbox siktar gissningsvis på 2027. Det är väl inom tidsramen för GTA VI:s livslängd, och om GTA V lärt Rockstar något så är det att bra spel som släpps flera gånger säljer i hysteriska mängder. 190 miljoner så här långt.

GTA VI tar oss till Vice City – och vidare!

Årtal är inte bekräftat men nog känns detta som ett nutida Vice City? Detta i bjärt kontrast till spelet GTA: Vice City som utspelade sig 1986. Samtiden blir tydlig i alla blinkningar och vinkningar till sociala medier. Tiktok-generationen får sitt lystmäte i en videostinn plattform. Men kikar vi upp från skärmarna bjuds vi på sandstränder med ett myller av folk som suktar efter sol, tas med till poolparty på taktoppar, och det blir avsert mer twerking än vad vi är GTA-vana vid.

Cruising längs breda motorvägar och skumma bakgator. Check och check.

Staden i all ära, första trailern gav oss också små ögonblicksbilder av staten. Vägar som slingrar sig över små öar i Rockstars svar på Florida som heter Leonida. Vägskyltar skvallrar om Kelly County och VCI-flygplatsen. Vi ser träsk skymta och därmed, japp, alligatorer. Alligatorer som fiskas upp ur pooler, alligatorer som trampar in i snabbköp.

Alligatorer, alligatorer. Överallt alligatorer!

Vad kan jag köra, styra och flyga?

Hundratals fordon och farkoster passerar förbi i trailern: jänkare, lastbilar, flygplan, båtar, pickups, husbilar, helikoptrar, airboats, Porsche, Ferrari, Lambo… Och eftersom GTA är GTA kommer du kunna köra (läs: stjäla) de flesta. Mums!

Men hur blir de att framföra? Vissa vill ha en repris på GTA IV:s lite mer utmanande körkänsla, andra menar att GTA V är bättre. Trailern har förstås svårt att avslöja något alls där, så vi lär inte veta med säkerhet förrän vi provstuli… provkört.

Lucia och... Clyde?

"Lucia, vet du varför du är här?" är frågan. "Otur, antar jag", svarar Lucia som tidigt i första trailern sitter bakom lås och bom. Läckan och rykten har skvallrat om ett Bonnie och Clyde-upplägg. Och mycket riktigt: i slutet av trailern sitter Lucia grensle över en icke namngiven man i en säng och säger: "Enda sätter vi tar oss igenom detta är genom att hålla ihop, som ett team", varpå vi ser duon i rånartagen på landsbygden. Sannolikt väntar större stötar än denna.

Vi vet inte mycket om berättelsen i dagsläget. Kommer vi att få spela som både Lucia och hennes partner in crime? Efter GTA V:s trio ser vi definitivt det som en möjlighet.

Får GTA VI ett onlineläge?

"Drar in kopiösa mängder pengar på GTA Online"

Skiter björnar i skogen? Take-Two och Rockstar drar in kopiösa mängder pengar på GTA Online, och det är förmodligen en starkt bidragande orsak till varför sexan dröjt så länge (glappet mellan fyran och femman var fem år). Här finns chansen att tjäna nya miljarder och den tänker man förstås inte gå miste om. När GTA VI-trailern släpptes lyste onlinedelen med sin frånvaro. Men att det kommer? Ja, det är vi fullständigt övertygade om.

Det är allt vi vet och tror om Grand Theft Auto VI. Första trailern är ute och ett löfte om 2025 finns. Det återstår att se när Rockstar återvänder för nästa omgång GTA VI.