Nu ser jag vad jag skrivit och känner plötsligt ett behov av att förtydliga mig själv. När jag skriver att man i Swissmemory USB har prioriterat form över funktion menar jag inte för produkten i helhet, utan enbart utifrån det synsätt att ett USB-minne bara kan bedömas utifrån sina kvalitéer som just minne. Inget kan egentligen vara längre från sanningen, för Swissmemory USB är betydligt mer än ett USB-minne. Swissmemory USB är, vid första anblicken, en "schweizisk armékniv", till förväxling lik någon av Victorinox andra produkter, om än något mindre i jämförelse med de flesta. Skenet bedrar dock, ty mitt bland verktygen finner man själva minnet, komplett med guldfärgad USB-kontakt.

På minnesfronten intet nytt

Minnet som den guldfärgade kontakten leder till visar sig vid närmare inspektion rymma 128 MB, och vara en standardiserad USB-masslagringsenhet - inga drivrutiner behövs därmed i moderna versioner av Windows (2000 och senare), och Swissbit lovar dessutom kompabilitet med såväl MacOS (6.8 och senare eller MacOS X) som Linux (kärna 2.4 eller senare). För de stackare som fortfarande använder Windows 98 finns drivrutiner på Swissbits hemsida. Mina förhoppningar till trots rör det sig dock inte om ett USB 2.0-minne; visserligen stöds USB 2.0, tack vare det faktum att alla USB 2.0-kontrollers är bakåtkompatibla, men några överföringshastigheter av USB 2.0-klass är det inte att tala om.

I mina tester uppmätte jag minnets hastighet till knappt 1 MB/s vid läsning, något mindre vid skrivning. För ett minne med endast 128 MB kapacitet ser jag dock inte detta som någon allvarlig brist, eftersom de flesta filer man lär förvara på ett sådant minne ändå bara tar någon sekund att föra över. Det är först när man försöker fylla hela minnet som man får vänta en stund. Från Swissbits sida meddelar man att framtida versioner av Swissmemory USB kommer att erbjuda såväl USB 2.0 Hi-Speed som högre minneskapacitet, man fick dock nöja sig med USB 1.1 i den första utgåvan på grund av utrymmesskäl.

Medföljande mjukvara

Swissmemory USB kommer med programvaran SecureLOCK, lagrad på minnet vid leverans. Ingen dokumentation av programmet utöver dess interna hjälpfiler ingår, men programmet är relativt självdokumenterande. Dess huvudsakliga funktion är att ge användaren möjlighet att sätta ett lösenord på minnet för att hindra obehörig åtkomst. Hela minnet eller valda delar av det kan skyddas, vilket innebär att man kan reservera en del av minnet för skyddade dokument och använda resten som vanligt. SecureLOCK innehåller också ett reparationsverktyg för att formatera minnet och reparera eventuella skadade sektorer, samt en funktion som tillåter att minnet används som boot-disk för Windows 98SE/Me/XP. Programmet SecureLOCK består av en enda EXE-fil på cirka 0,5 MB, och kan således lagras på minnet utan att någon större mängd plats går till spillo.

"Men kan man tälja pinnar med den?"

Kanske är det överflödigt att härvid nämna att Swissmemory USB även klarar sig hyfsat som "schweizisk armékniv"; Victorinox har varit i branschen ett bra tag och kan onekligen sina saker, även om man i Swissmemory USB hittar en något mindre uppsättning verktyg än vad man kanske är van vid: en kniv, en nagelfil/skruvmejsel, en sax, en kulspetspenna och en lysdiodslampa har man dock lyckats trycka in vid sidan av USB-minnet. Pennan är utbytbar och av standardmodell, därmed lätt att få tag på om den skulle ta slut - samma sak gäller batteriet till lampan. "Lampan" är för övrigt en röd lysdiod av den starka sorten, ljuset är mer än tillräckligt som nödljus och lyser upp även på någon meters avstånd. Lysdioden aktiveras finurligt nog av att man trycker in Victorinox-logotypen på verktygets ovansida. Själva USB-minnet sitter med kontakten inuti ett plasthölje i mitten av verktyget, och kan tas loss - en användbar finess för den som gillar att flyga och inte vill få sina data konfiskerade i tullen. För den försiktige finns även en "flygplanssäker" version av Swissmemory USB med de flesta verktygen borttagna att köpa.

För vem?

Den som vill ha flera GB lagringsutrymme ska uppenbarligen inte skaffa sig ett Swissmemory USB. Inte heller den som behöver ett rejält verktyg som tål tuffa tag och att såga ned en skog eller två om dagen. Kombinationen USB-minne och multiverktyg har dock visat sig oväntat lyckad; den kombinerar flera av de verktyg man behöver dagligen, men som man inte alltid har med sig: sax, liten skruvmejsel och penna för att nämna de tre som kom till störst nytta för mig (skruvmejseln passar, kanske avsiktligen, perfekt till skruvarna i mitt datorchassi). Samtidigt har den USB-minnets alla fördelar, det finns helt enkelt inget enklare sätt att transportera filer mellan två datorer utan nätverksanslutning, så länge filerna är relativt små.

Victorinox/Swissbit har avsett Swissmemory USB för affärsmän som behöver ta t ex Word-dokument och presentationer med sig till jobbet från datorn hemma och tvärtom, men som student har jag funnit den minst lika användbar. Tyvärr kan jag inte avslöja vad den kommer att kosta i handeln, men priset bör ligga runt det på existerande minnen av motsvarande storlek, och för den som är trött på plastiga Taiwan-tillverkade datorprylar är det en välkommen skillnad att mötas av en produkt som känns gedigen och inte ett dugg plastig. Det är framför allt på grund av den kvalitetskänslan som jag satt betyget.