Gamers är en tacksam skara för företag i hårdvarubranschen att kränga prylar till. Vi lägger massvis av tid, möda och framförallt pengar på att pressa ut så många bilder per sekund som möjligt ur våra spel. Tillverkarna är inte sena att plocka fram nya produkter. Ljudkort, tangentbord och musmattor är bara ett axplock av de produkter som finns i versioner speciellt framtagna för gamers. Nu tycker Bigfoot Networks att vi även ska skaffa nätverkskort med funktioner anpassade för datorspelande.

Killer NIC heter produkten och enligt deras marknadsförare ska kortet ge både lägre ping och högre FPS. Detta ska bland annat ske genom att låta nätverkskortet hantera allt som har med anslutningen att göra, istället för att låta CPU:n sköta det arbetet. En hel rad häftiga förkortningar finns givetvis som förklaring till den påstådda ökningen i prestanda. Förutom att göra spelupplevelsen bättre finns även en del andra intressanta funktioner.

Kortet i sig är en dator med Linux vilket medför att det kan köra program på egen hand. Till kortet får du bland annat en brandvägg och en bittorrent-klient som kan köras direkt på kortet. Inget av dessa två program fick mig att hoppa av lycka, men potentialen fick mig i alla fall att resa mig ur stolen. Hur trevligt vore det inte att kunna köra Teamspeak, Ventrilo eller något liknande program genom kortet? Tiden får utvisa om det dyker några program intressanta ur denna synvinkel.

Sade du bökigt?

- det var bara början

Innan ni får veta resultaten tänkte jag förklara hur jag gjort för att testa nämnda kort. Att utvärdera ett nätverkskort är inte fullt lika enkelt som att testa ett grafikkort - inte alls, förstod jag snabbt. Problemet är att platsen man utför testerna på ständigt förändras. Spelservrarna är olika tungt belastade beroende på dygnets tidpunkt och att spelare med olika uppkopplingar hoppar in och ut. Dessutom är stadsnätet jag är inkopplad mot befolkat av olika mängder människor hela tiden.

Kort sagt fanns det massor av variabler utanför min egen kontroll vid det här testet, vilket gjort det svårare än vanligt. För att få så ackurata resultat som möjligt har varje spel körts tio gånger under lika många dagar på vardera nätverkskort. Korten har varit uppkopplade direkt mot internet utan någon router som kunnat påverka resultaten. För att få fram antalet bilder per sekund har jag använt programmet Fraps. I spelen som testats har jag försökt att springa/köra samma sträcka vid varje mätning. I mina försök att mäta responstid har jag använt spelens inbyggda funktioner för att se sin ping. Under spelandets gång har jag var tredje minut antecknat pingen. Jag bör kanske även nämna att min internetuppkoppling är en mycket välfungerande 10/10 Mbit. Hur som helst, efter allt mätande och antecknande har ett genomsnitt räknats ut vilket ni kan beskåda längre ner.

Över till testerna

- en del bu, en del bä

- My accuracy in sniping in BF2 up 50%.

Citatet ovan är hämtat från Bigfoot Networks hemsida och väljer man att tro på det är deras nätverkskort utan tvekan värt de cirka 2500 kronor som det kostar. Hur det är med den saken har jag försökt ta reda på. Första spelet ut är Battlefield 2, vilket har testats mot tre olika servrar, en med hög genomsnittlig ping och två med låg. Tyvärr tycktes servern med hög ping genomgå en permanent försämring i responstider efter halva testperioden. Därför kan resultaten från den inte tas med. Om vi börjar med att titta på responstider tycks inte Killer NIC leva upp till hypen. Mitt inbyggda nForcekort får en genomsnittlig ping på 31 millisekunder medan Killer NIC hamnar på 29. En obetydlig och förmodligen helt slumpmässig skillnad som inte gör någon glad. Desto mer glädjande, eller snarare smått fantastiskt, är skillnaden i bilder per sekund. Bigfoot Networks lyckas ge Battlefield 2 en ordentlig knuff, från 65 FPS till nästan 83. Om jag räknat rätt innebär det en ökning på 27 % vilket är riktigt bra.

   

Battlefield 2 - bilder/sekund och pingtider

Nästa spel till rakning är en annan stor FPS-titel, Counter-Strike: Source. Inte heller här bidrar mördarnätverkskortet till någon förbättring i responstid. En ynka millisekund är skillnaden. Desto trevligare är då den sjuttonprocentiga ökningen i bilder/sekund, från 64 FPS till 75 är inte alls fy skam.

   

CS: Source - bilder/sekund och pingtider

Ett spel som ligger mig varmt om hjärtat men som, såvitt jag vet, inte tidigare testats i kombination med Killer NIC är Test Drive: Unlimited, vilket bäst beskrivs som ett bil-MMO. Dessvärre finns inte något inbyggt verktyg för att få exakta responstider men jag ville gärna veta huruvida testets huvudperson kunde klämma ut fler bildrutor ur ett spel som emellanåt får min dator att gå på knäna. Det korta svaret är nej, Killer NIC lyckas inte alls lika väl som i de två övriga titlarna. Faktum är att det enligt mina mätningar inte gör någon skillnad alls, vilket är lite konstigt med tanke på hur väl det presterat i de två tidigare testerna.

Test Drive: Unlimited - bilder/sekund

Bigfoot Networks har lyckats och misslyckats på samma gång. Den utlovade förbättringen av responstid uteblir så gott som totalt i mina mätningar. Samtidigt lyckas deras nätverkskort skrämma upp antalet bildrutor per sekund riktigt ordentligt i två av tre testade titlar. Detta gör ett eventuellt inköp väldigt svårt.

Fantastisk, värdelös?

- både och, samtidigt

Det finns ingen garanti för att just ditt favoritspel ska få samma skjuts som Battlefield 2. I värsta fall köper de 2500 kronorna inget som helst positivt resultat. För den som spelar mycket Battlefield 2 skulle det här kortet utan tvekan vara värt pengarna, för den som kör bil i Test Drive: Unlimited är samma pengar fullständigt bortkastade. Går du i köptankar råder jag dig att hitta så många tester av kortet som möjligt i hopp om att just din favorittitel finns testad i kombination med det här nätverkskortet. Hittar du inte det blir det till att köpa grisen i säcken.

Citatet om en persons träffsäkerhet i Battlefield 2 tycks - mot min förmodan - inte vara taget helt ur luften. Den förbättrade prestandan kan säkert hjälpa dig att få fler kills i nämnda spel, i Test Drive: Unlimited kommer du däremot att köra av vägen precis lika ofta som innan.

Fotnot: Killer NIC finns även i en billigare variant (rekommenderat pris 1850 kronor) kallad K1. Den har en processor på 333 MHz och saknar vissa funktionenr som M1 har, till exempel USB-port.

Testdator:

Athlon 64 3700+
Geforce 7800 GT
2 GB RAM
Windows XP (Service Pack 2)
Soundblaster X-Fi