Ja, det stämmer - japanska FlexiGlow har skapat en serie speltillbehör kallad Cyber Snipa (finurligt namn eller hur?) och däri finner vi musen Cyber Snipa Intelliscope som då ska vara extra bra att ha om man spelar som sniper i FPS-spel. Varför då, kanske du undrar? Jo, musen är utrustad med en knapp som växlar mellan hög och låg känslighet och utvecklarna tycker att man ska springa omkring med den höga känsligheten (ATAK mode: 2400 dpi, punkter per tum) och när det är dags att slänga sig i gräset och leka prickskytte ska man slå över till låg känslighet (STEALTH mode: 1000 dpi). Detta gör att det blir lättare att sikta än om man har hög känslighet då den låga känsligheten gör att musens rörelser inte blir lika snabba.

Färglära och buggar

- We've got it all!

I övrigt är musen utrustad med en lasermotor som läser av underlaget med en hastighet av 10800 bilder per sekund, sex programmerbara knappar, ett scrollhjul med tilt-funktion, sex teflontassar för bra glid, två meter sladd samt en funktion utvecklarna kallar IAI. Detta IAI-system, som står för Intellilight Ambient Interface, låter häftigt men går egentligen bara ut på att musen är försedd med röda och blåa lysdioder. Rött för låg känslighet och blått för hög. Detta för att göra spelarna säkra på vilken känslighet de spelar med.

Med musen följer även programvara för att kunna pilla med inställningar. Programmet är tyvärr ganska begränsat och erbjuder inte alla de inställningsmöjligheter jag vill ha. Jag saknar till exempel att skapa inställningsprofiler för särskilda spel och program. Dessutom känns programmet ganska segt, instabilt och buggigt. Om det kan ha att göra med att jag sitter på Windows Vista låter jag vara osagt. Programmet erbjuder spelaren dessutom autofire, vilket kanske inte är så vanligt idag som förr i världen. En stor nackdel är dock att känsligheten för de båda lägena inte går att ställa in separat utan det är ett reglage för båda.

Praktisk tillämpning

- Ett pekdons vardag

Nåväl, hur är musen i praktiken då? Till att börja med ligger den ganska skönt i handen. Första gången jag provade kändes den lite konstig men det gick över ganska snabbt. Musen är dessutom anpassad för både höger- och vänsterhänta, även om knapparna kanske blir felplacerade för de senare. När vi ändå pratar knappar så känns det, för mig som högerhänt, som om ringfinger-/lillfingerknappen sitter väldigt konstigt till. Det är svårt att trycka på den med dessa fingrar när den sitter som den gör. Knappen för byte av känslighet sitter även den lite illa till, mitt uppe på musen, precis mellan pekfingret och långfingret. Jag skulle hellre sett den placerad vid tumknapparna. Själva bytet av känslighetsläge går ganska smärtfritt men kan behöva övas in lite. Jag spelade BF2 en del och var då sniper men jag glömde ofta ställa tillbaka från STEALTH till ATAK då STEALTH funkade lika bra för mig även utanför krypskyttesiktet.

Den höga känsligheten känns, för min del, allt för känslig. Peta lite på musen och du snurrar 360 grader. Det hade nog trots allt räckt med bara den låga känsligheten, för vill man ha känsligare kan man ställa in det i det medföljande programmet eller kanske till och med i spelet. Personligen hade jag klarat mig utan hela ”känslighetsbytesgrejen” då den på grund av knappens placering inte riktigt funkar som tänkt. I övrigt glider den lätt och känns skön tack vare att musens gummiyta (som även ska motverka handsvett). Nu väntar jag bara på en mus speciellt gjord för min level 70 Dranei Warrior i #World of Warcraft.