Där jag bor, i lilla Danderyd, spelar de flesta golf. Det fåtal som inte gör det hånar sporten och har illa kvickt döpt den till ”moderatbandy”, men själv befinner jag mig i någon slags neutral gråzon mitt emellan dessa läger. Dagligen passerar jag golfbanan på väg mot tunnelbanans rulltrappor och det slår mig för var gång hur glada och harmoniska alla spelare ser ut. Är det den glada wannabekändisidyllen som utspelar sig, eller vilar en förtryckt ilska bakom de rosa piketskjortorna och fjolliga handskarna?

Outlaw Golf spinner vidare på en serie sportspel där temat är sporter i ett kanske inte alltför vanligt paket. Med våld, nakenhet, erotik och lite mer våld försöker man här sälja in den så promenadrika och rätt händelselösa sporten golf hos kidsen. Tidigare spel har varit exempelvis Outlaw Volleyboll, där lättklädda flickor med stora bröst studsar upp och ner i den varma sanden. Tröttnar du på att se skumpande tuttar kan du alltid starta bråk med motståndarna och klösa dem i ansiktet.

Råder total avsaknad av moral?

Nej, det är faktiskt inte så illa som rubriken antyder. Spelet är faktiskt uppbyggt kring spelarens moral. Det fungerar så här; När du börjar väljer du vem du vill spela som. Varje spelare har sina unika egenskaper, men även sin unika caddie. Spelar du bra, slår bra och långa slag i rätt riktning som dessutom inte landar helt åt helsike, då blir din moral högre och du får det lättare att spela. Gör du däremot tvärtom så skjuter moralen i botten, kontrollerna blir sega och det blir svårt att göra ens de enklaste halvmetersputtarna.

Spelets höjdpunkt är i alla fall, förutom de nästan strippliknande danserna vissa kvinnliga golfspelare bjuder på, möjligheten att spöa på sin caddie. När moralen är i Bottenviken och skrapar slam kan du med en enkel knapptryckning hamna i fightläget med caddien. Precis som vid ett utslag kommer en mätare aktiveras vid knapptryckning ett, sen gäller det att med nästa knapptryckning stanna mätaren inom ett visst område. För varje träff du får in på den stackars klubbhållaren höjs din moral och är du riktigt säker i högerkroken kan du dunka på honom eller henne inte mindre än fem gånger. Garanterat att skapa god lagsämja ute på gräset.

Grön grafik genereras gräsligt grundligt

Skönhet är ju ett av de säljande koncepten i det här spelet, för om man ska ha lättklädda, golfspelande strippor som försäljningsknep gäller det ju att de är detaljerade. Således märks det också extremt tydligt var ansträngningen lagts, polygonantalet känns absolut som högst kring rumpa och bröst på de kvinnliga spelarna och klubbärarna. I övrigt är spelet inget hokus pokus, det finns ett par olika kameraalternativ och man kan se en projektion för hur bollen kommer att flyga om man slår rätt. Men själva slagen är egentbligen bara en fråga om timing med tryckandet på mellanslagstangenten, då tre vältimade tryck krävs för ett perfekt slag (som av någon anledning ej härrörande till realism gör att bollen får små raketmotorer).

Jag har svårt att se vem som skulle köpa det här spelet. Åldersmärkningen säger 12 år och uppåt men fastän det inte är någon våldsporr eller massiv blodutgjutning skulle jag vilja påstå att det här är ett spel som inte lämpar sig för de yngre. Det är då inget spel för golffantasten (ens med de något vrickade hämningarna) då fysiken är orealistisk och det är ingenting för den riktige gamern eftersom det saknar såväl spelkänsla som handling. Outlaw Golf är helt enkelt något som man kanske plockar ur en budgetlåda för 29,50:- om något år för att sysselsätta sig med en regnig söndag. Till dess, lägg pengarna på ett par nya golfbollar eller något annat viktigt.