Visst, jag håller med, det är inte lätt att konkurrera med världens främsta spelutvecklare (Blizzard). Jag är också fast, jag har tragglat EverQuest, jag har suckat över Dark Age of Camelot, jag har spelat Dungeons & Dragons Online och Guild Wars och ändå har ingenting lyckats locka mig från World of Warcraft. Så står jag här med fantasyvärldarnas Mekka i min hand och vet att en del säger att efter ett besök i Midgård vill du aldrig återvända till det lågupplösta Azeroth. Vissa kanske håller med, men jag är för fast. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar har många bra MMO-delar, men inte mycket vi inte sett förut och i jämförelse med World of Warcraft har det bara lagts till en story, medan WoW besitter tung karaktärsdesign, magiska omgivningar och massor av kärleksfull humor.

Men Lord of the Rings Online är ett bra spel med en riktigt grym (och Tolkientrogen) story som utspelar sig strax efter att Frodo har lämnat Fylke. Sauron håller på att förgöra Eriador och som medborgare i Midgård ska du och dina polare ta er an uppdraget att sjasa bort och förgöra de invaderande massorna samtidigt som ni bevittnar ringens färd till Mordor.

Karaktärerna

Först får du välja karaktär, men bara bland de goda, så det är hob, människa, dvärg eller alv som gäller. Varje ras har också olika karaktärsklasser. Guardian, champion, minstrel, burglar, captain, hunter och lore-master. Att gå in på alla detaljer tar för mycket plats men det är lätt att läsa sig till vad varje karaktär har för specialförmågor och det finns något för varje smak. Dessutom är karaktärerna Tolkientrogna på så sätt att alla deras grundegenskaper känns som om de kunde varit en del av det gamla Midgård.

Det handlar i stort sett om att välja en närstridis, helare eller magiker. Själv väljer jag en vacker lore-master-alvinna. Lore-master är en klass som, precis som ganska mycket annat, liknar en blandning mellan World of Warcrafts warlock och shaman. Jag kan kasta eld, hela polarna och har husdjur att styra över. Mitt första husdjur är en svart korp och han är en aning bångstyrig men väl värd att offra i strid... Jag är en hård och grym ledare, jag vet!

Jag ger mig ut i världen med "Korpas" på axeln och finner mig snart uppslukad av Tolkiens fantastiska story. Jag träffar flera karaktärer från böckerna och inser snart att Lord of the Rings Online inte följer den vanliga MMO-andan, där det gäller att snabbt grinda sig upp i level. Istället har man fokuserat på spelupplevelsen och låter spelaren vara en del av den intensiva och vackra berättelsen. Det är verkligen spelets styrka och för en Tolkien-fan är det en fantastisk upplevelse.