Det börjar bli dags för Electronic Arts att ge oss ett releasedatum för #Rock Band nu. Särskilt som Activision idag skickade ut det officiella pressmeddelandet kring det fjärde Guitar Hero. Det har varit känt ett tag nu att "Guitar Hero 4" skulle bli en Rock Band-utmanare med flera instrument. Nu har vi fått fler detaljer kring spelet, som fått titeln Guitar Hero World Tour.

Spelet ska innehålla en ny omdesignad gitarr (som det inte finns några bilder på ännu), ett drumkit (MED cymbaler!) och en mikrofon -- alltså samma banduppsättning som Rock Band. Fortfarande vet vi inte om gamla Guitar Hero-gitarrer kommer funka i World Tour, och pressreleasen bekräftar att ett fullt band är fyra huvuden starkt men nämner inte "basslinga" någonstans.

En av de stora nyheterna med World Tour är att man i ett slags musikstudio kommer kunna komponera helt egna låtar. Man ska också kunna dela med sig av sina alster till andra World Tour-band.

Activision själva hävdar att spelet kommer ha "musikspelshistoriens största setlist hittills" och att alla låtar kommer vara originalinspelningar. Inga covers, alltså. Banden som nämns i pressreleasen är Van Halen, Linkin Park, The Eagles och Sublime. För första gången i seriens historia ska det också gå att ladda hem nya låtar även till Wii-versionen.

En annan nyhet är att man kommer kunna skapa både sin egen karaktär och instrument i detalj, tillsammans med bandets logotyp och albumomslag.

Annars är det mest trumsetet vi är upphetsade över. Activision kallar dem "autentiska elektroniska trummor", vad det nu betyder. Kanske att de är anslagskänsliga -- de känner alltså skillnad på lösa och hårda trumslag. En sak är i alla fall klar: de har något slags cymbaler. Redan där knäcker de Rock Band-ditot. I övrigt lovar utgivaren att själva trumpadsen ska vara större och ha en mer autentisk gummiyta som ger en naturtrogen tillbakakick för trumpinnarna och mindre högljuda pock-pock-pock-ljud än Rock Band-trummorna.

Hela karriären ska kunna spelas med vänner online eller offline, och spelläget Battle of the Bands låter två band med upp till fyra medlemmar i varje göra upp online om vilka som är den hetaste akten.

Spelet ska släppas till hösten till ett ännu okänt pris. Alla instrument ska vara trådlösa. Samtidigt vet vi att Rock Band inte är släppt i Sverige och att det kommer kosta omkring 2 200 kronor. Plötsligt blev det väldigt intressant att vänta till hösten och se hur konkurrensen artar sig.