Marknaden för spel till smarta telefoner sjuder av liv. Att hitta rätt i den digitala djungeln är ingen lätt uppgift, men FZ gräver ner sig i App Stores utbud av bra och dåligt. Här följer en genomgång av tre uppmärksammade spel till din Iphone.

#Epic Games gjorde sig skyldiga till ett par haktapp och litervis med grafikdreggel när de visade att deras spelmotor Unreal Engine minsann inte bara var skalbar ner till en Iphones kapacitet, det såg därtill riktigt snyggt ut. Teknikdemon Epic Citadel var bara början och i slutet av förra året släpptes #Infinity Blade, ett actionspel med fantasysmak som utvecklades av #Chair Entertainment. Det första vi lägger märker till är dock inte välskapta polygoner i vacker skrud utan prislappen på 45 kronor, ett relativt högt pris på en marknad där det mesta kostar sju kronor eller mindre.

[video=6388]

Som en orädd riddare (klapprande knän bli så markanta i plåtrustning) slår du dig igenom ett slott i jakt på dess herre, och det är just striderna som står i centrum. Det gäller att parera, blocka och stiga åt sidan för fiendernas attacker och på så sätt hitta luckor att själv hugga genom att göra svepande rörelser på skärmen. Tänk dig ett Knock Out med rostskydd och med mindre charmiga motståndare, såvida du inte attraheras av troll med armpiercingar.

Hackandet i sig blir repetitivt väldigt fort eftersom du snart lär dig de olika fiendetypernas rörelser och vägen fram till slutknekten tar inte mer än 20 minuter att forcera. Det som ger spelet en livslängd längre än lunchrasten är det väl tilltagna utrustningssystemet. Såväl din karaktär som vapen och rustning går upp i nivå och när de är maxade finns nya och såklart kraftigare prylar att köpa. Efter varje genomspelning blir också motståndet hårdare så det gäller att hänga med. Inte visste jag att medeltidshandgemäng var en materialsport.

Trots att jag är svag för karaktärspimpande när det är våld inblandat är Infinity Blade faktiskt en titel som inte kommer att sno någon nattsömn från mig. Det höjer dock ribban för vad vi kan förvänta oss av spel till Iphone, både grafik- och prismässigt.

Betyg:
[score=3;l]

App Store