Jag återupplivade nyligen min forna serienördighet under en resa till New York och bekantade mig med lite av det jag missat under min frånvaro från superhjälteseriernas underbara värld. Passande nog låg recensionsexemplaret av #DC Universe Online och väntade på mig när jag kom hem, så jag kastade mig förstås omedelbart i min tightaste trikå och skapade en hjälte att rädda världen med.

Och världen behöver onekligen lite räddning. Gamle superskurken Lex Luthor ramlar in från framtiden och varnar för en nära förestående invasion av den gröne Brainiac och hans robotarméer. När invasionen väl kommer har Luthor släppt loss mängder av hjälteskapande nanorobotar. Resultatet blir en helt ny generation av superhjältar med en mängd olika krafter. Du är en av dem.

Gruppuppdrag för storyn framåt utan att vara evighetslånga.

I mitt fall är det en hjältinna som jag döper till Ms 1337. Jag vaknar upp på ett rymdskepp i omloppsbana kring jorden. Därefter vidtar en lärorik och lagom lång tutorialnivå där jag slår sönder en mängd robotar och samtidigt lär mig hur jag styr min hjältinna. Inte för att det är så svårt att göra just det, kontroll och spelmekanik är enkla och lättfattliga från början.

Full kontroll

Trots mina initiala farhågor funkar det faktiskt alldeles utmärkt att styra DC Universe Online med mus och tangentbord. I PS3-versionen funkar en handkontroll förstås bättre, eller rättare sagt lika bra. Men #Sony Online har gjort sin hemläxa och finslipat PC-kontrollen så att den aldrig är i vägen eller stör. Den funkar ungefär som vilket actionspel som helst med musen som vy-kontroll och WASD-tangenterna för att styra. Du kan välja mål på både PC och Playstation, men om du inte gör det så väljer spelet självt det närmaste mål du har framför dig. Oftast funkar det riktigt bra, men ibland svär jag över att jag står och skjuter på en tunna eller en skurk som inte ens sett mig, och därmed drar på mig mer motstånd än jag klarar av. Men det är en detalj som jag snabbt kommer över.

Som skurk får du lite mer, tja, skurkaktiga uppdrag.

Efter att ha provat båda kan jag inte påstå att vare sig PS3-kontroll eller mus/tangentbord har övertaget. Båda funkar utmärkt och spelet är i stort sett detsamma på båda plattformarna, även om man förstås kan dra upp grafikinställningarna lite mer på PC. Och det är där jag föredrar att tillbringa min rollspelstid, så jag lägger fingrarna på WASD och spelar vidare. Omgivande tangenter sköter det föredömligt enkla och smidiga kraftsystemet och småsaker som att aktivera sin transportkraft.

Transportkrafter är för övrigt något av det som jag gillar mest med spelet redan från början. Det finns i dagsläget tre att välja mellan: superfart, repsvingande och flygning. Som flygnörd låter jag givetvis Ms 1337 flyga – manteln fladdrar så snyggt när man susar fram genom luften – men efter att ha testat de andra metoderna måste jag medge att de funkar nästan lika bra de. Är du supersnabb kan du givetvis springa uppför skyskrapor och om du svingar dig fram har du andra knep att ta till när du ska nå topparna i Metropolis eller Gotham City.