Xbox 360 och Playstation 3 är fantastiska spelkonsoler. Men när Microsoft och Sony försöker kränga sina maskiner så är det inte alltid spelen som står i rampljuset. Dagens konsoler erbjuder ju trots allt så mycket mer. Musik, film och väder, bara för att nämna några saker. FZ undersöker utbudet.

Xbox Live Arcade, Xbox Live Indie Games, Playstation Minis, kopplingen mellan Playstation 3 och PSP: det finns så ofantligt mycket att spela på dagens HD-konsoler. Och samtidigt finns det så mycket mer, vid sidan om. Vad kan man egentligen göra med en Xbox 360 och en Playstation 3? Det här är vår guide till kringtjänsterna.

Xbox 360

Frågar du mig (och eftersom det är jag som skriver den här artikeln och du som läser den måste vi alltså anta att du gör det) så har Xbox 360 det bästa nedladdningsbara spelutbudet. Att man kan testa alla Arcade-spel är ju grymt, och den massiva störtflod av spel som forsar fram på indie-avdelningen kan man botanisera i tills korna kommer hem. Visst, mycket är skit, men det finns några riktiga guldkorn (#Cthulhu Saves the World, till exempel).

Med det i åtanke blev jag lite besviken när jag började undersöka de icke spelrelaterade grejerna som finns tillgängliga på krysslådan. Jag kan inte påstå att jag tilltalas av tanken att använda Facebook och Twitter på min konsol. Det är alldeles för plottrigt att skriva och dona med handkontrollen. Dessutom går det ju inte att klicka på länkar eller dylikt. Twitter-sidan ska dock ha beröm för sin gulliga estetik. Men tyvärr känns det som att Microsoft bara inkluderat tjänsterna för att de kunde och för att det är en viss statussymbol.

Betyg
[score=2]

Vidzone

Ytterligare ett exempel på något som finns på Xbox 360 bara för att Microsoft ska kunna skryta om det för sina aktieägare är möjligheten att köpa och ladda ner enstaka musikvideor via Vidzone. Vem tycker att det är en bra idé, med tanke på att man kan se allt gratis på nätet? De flesta låtar kostar tjugo kronor, vissa är lite dyrare. Kvalitén är okej, men kunde gott varit bättre.

360:n har gott om riktigt bra nedladdningsbara spel. Men musikvideotjänsten känns som ett dåligt skämt – undvik.

Det går även att köpa loss hela konserter, och även om det knappast är min grej finns det ju faktiskt folk som gärna återvänder till en klassisk konsert. Utbudet är dock skralt, avdankade ”idoler” som ZZ Top och Run DMC klarar sig nog de flesta utan idag. Queen medverkar visserligen, men ”Rock Montreal” är långt ifrån deras bästa gig (publiken är så sömnig att Freddie Mercury ber dem att dra åt helvete). Och 60 kronor för en gammal dassig kopia känns som något av ett rån.

Betyg
[score=1]

Föregående Nästa
Skicka en rättelse