Resurrection of Evil tar sin början två år efter händelserna i Doom 3. En grupp marinsoldater skickas återigen till ruinerna på Mars för att ta reda på ursprunget för en nödsignal. Gruppen snubblar snart över en hemlig kammare som innehåller en gåtfull artefakt. När en av marinsoldaterna rör artefakten öppnas återigen vägen från helvetet till Mars och resten av gruppen utplånas. Nu måste du som den olyckliga marinsoldaten ställa allting till rätta, blockera vägen till helvetet och skicka tillbaka artefakten till den plats där den hör hemma.

I vanlig god Doom-stil går detta bara att göra på ett sätt: slakta så många demoner och andra helvetesvarelser så snabbt och brutalt som möjligt. Till din hjälp har du hela arsenalen från Doom 3 inklusive ett kärt gammalt återseende från Doom 2 – den dubbelpipiga hagelbrakaren. Id tycks också blivit inspirerade av Half-Life 2 och inkluderat en egen gravity gun kallad Grabber. Grabber används med fördel till att greppa tag i eldbollar som slungas mot dig för att i nästa ögonblick skjuta tillbaka dem med väldigt förödande resultat. Du kan också suga in själar från fallna soldater med hjälp av den mystiska artefakten, som sedan kan användas till att ge dig superkrafter som odödlighet och förmågan att sakta ner världen omkring dig.

Grafik och ljud

Resurrection of Evils starkaste kort är inte helt överraskande det visuella. Alla som spelat Doom 3 kommer utan tvekan känna igen sig, vilket i det här fallet knappast är något negativt. Det är utan tvekan ett av de snyggaste spelen till Xbox och fullt jämförbart med PC-versionen. Framförallt är det användandet av ljus, mörker och kontraster som imponerar men även modeller och animationer är av högsta klass. Nästan samma nivå når spelets ljud. De stämningsljud som ackompanjerar din vandring genom rymdbasen är mycket välgjorda och när de vanliga ljuden från luftventiler och dina egna fotsteg överröstas av ännu ett avgrundsskrik är det svårt att inte hoppa till i TV-soffan.

Välkommen nostalgitripp

En glad överraskning för alla som köper Resurrection of Evil är att de kommer få chansen att spela de klassiska Doom-spelen. Ultimate Doom, Doom II och Doom II Master Levels är alla troget återskapade och du kan till och med spela dem med eller mot upp till tre kamrater på split-screen. Tyvärr gäller inte detsamma för RoE som till skillnad mot Doom 3 inte stödjer co-op. De flerspelarlägen som finns är olika Deathmatch-varianter och begränsade till fyra spelare. Capture the Flag som finns i PC-versionen har alltså utelämnats och cementerar därmed spelet som en högst medioker titel när det handlar om multiplayer.

Sammanfattning

Enspelarkampanjen i Resurrection of Evil är en skrämmande upplevelse vilket i det här fallet är något väldigt positivt. Stämningen och atmosfären är tät och den håller dig på helspänn under spelets gång. Tyvärr tar det roliga slut på tok för fort. En medelsvensson som är motiverad tar sig igenom spelet på en 6-8 timmar. Visserligen finns de klassiska Doom-spelen där, alla värda att spela igenom, men det kan inte dölja det faktum att spelet är på tok för kort, speciellt med tanke på det svaga flerspelerläget. Det är verkligen synd för Resurrection of Evil hade förtjänat ett bättre öde än att tyngas ner av för lite speltid.