Enligt Natural Point är själva tanken med denna produkt att det ska falla sig så naturligt som möjligt att kontrollera spelen och att man för eller senare inte ens ska tänka på att man sitter med utrustningen på huvudet. "Att titta in i skärmen är som att titta ut genom ett fönster in till en 3D-värld" heter det från utvecklarnas sida. Poetiskt? Visst. Sant? Nja. Till en början var faktumet att jag var utsmyckad med högteknologi till ett värde en halv månadshyra svårt att glömma.

Golfkepsar och nerver

- En bra kombination?

För att vänja mig vid detta faktum gav jag mig ut för att strida i Armed Assault (ett av de spel som har på förhand konfigurerade profiler för produkten) och blev genast förvånad över hur precist apparaturen reagerade på mitt huvuds rörelser. Efter närstrider i stadsmiljö märkte jag att den kanske reagerade lite väl bra på mina stundtals skakiga nerver. Ett lätt åtgärdat problem dock; ett par musklick senare var inställningarna tillfredsställande och pangandet kunde fortsätta.

I den kontrollpanel man behöver för att kalibrera utrustningen kan man ändra allt från känslighet till mus-emulation (vilket innebär att du kan styra muspekaren med huvudet) samt välja profiler för de spel du vill använda TrackIR till. Både kontrollpanelen och den fysiska utrustningen är väldigt enkel att installera. IR-kameran fästs mitt på bildskärmen och resten på en mottagare som sätts på en käck golfkeps. Alternativt ersätter du kepan med det mer sofistikerade tillbehöret TrackClip Pro. Det kan sättas på många typer av hörlurar och fungerar även till TrackIR 3. Priset är då cirka 400 kronor.

Precision?

- Precis

Kvalitén är väldigt plastig och det känns inte direkt som om själva materialvalet har varit högsta prioriteringen vid utvecklingen av denna produkt. Om jag lägger ut nästan 2000 kronor på en produkt förväntar jag mig helt enkelt lite bättre kvalité. Trots det plastiga yttre presterar innanmätet otroligt precist, snabbt och tillförlitligt, vilket 120 läsningar per sekund skvallrar om.

Vore det inte för kvalitén och det stora hål den lämnar efter sig i din plånbok skulle jag uppmana alla jag känner att införskaffa en på studs. Slutligen bör jag även tillägga att TrackIR 4 främst är en produkt som passar i simulatorspel såsom flygsimulatorer, racingspel eller förstapersons-shooters med styrning lik den i Armed Assault (styrningen där är ett slags hybrid, där man i vanliga fall använder musen både som "freelook" och sikte). Att använda TrackIR 4 i spel som till exempel Counter-Strike eller Battlefield 2142 är inget jag rekommenderar dock.