Existerade verkligen Kung Arthur? Den frågan ställer sig inte många idag och de flesta experer är överens att han inte är mer än en legend. Stronghold Legends är det senaste spelet i raden där vi än en gång får lära känna den mytomspunne mannen som ryckte lös Excalibur från stenen.

Spelkodarna Firefly Studios släppte för ungefär fem år sedan sitt första spel, Stronghold, i England. Spelet sålde riktigt bra i hemlandet och i övriga världen välkomnades det med höga betyg. Under de fem år som gått sedan releasen har en hel drös titlar av väldigt varierande kvalitet i serien släppts, och nu är det dags igen för ett nytt släpp i den uttjatade uppsättningen.

Denna gång heter spelet Stronghold: Legends, och i ett försök att göra det lite mer olikt sina syskon har utvecklarna lagt in ett par annorlunda detaljer. Som namnet antyder har de brittiska utvecklarna sökt inspiration i gamla legender och psuedo-historia. Valbara falanger är denna gång inga mindre än Kung Arthur och hans riddare runt det runda bordet, Vlad Dracul, vars son senare skulle bli mer känd som den blodsugande Dracula, och till sist har vi den gamle hjälten från det tyska hjälteeposet Nibelungenlied, legenden om drakdräparen Siegfried.

Från historia till legender

Med dessa nya sidor tar Firefly Studios ett stort kliv från det klassiska och historiska medeltida upplägget och satsar på något helt nytt. Efter katastrofen med Stronghold 2 kan jag förstå varför de vill satsa på någonting nytt istället. Nya idéer bemöts ofta av skepsis men i det här fallet tycker jag att det var ett klokt val de gjorde. Mycket av det som utmålade det första Stronghold är dock borta och många gamla fans kommer säkerligen att sakna många detaljer.

Med Legends tar spelupplägget avstånd från det beprövade taktiska spelsättet, vilket gör att spelet allt mer liknar Age of Empire-serien med resurshantering och basbyggande. Du bygger visserligen fortfarande fästningar och rekryterar soldater för att försvara dig själv men övergången till ett mer RTS-liknande upplägg är någonting helt nytt.

Vardera sida har fått en uppsjö av nya enheter, enligt uppgift dubbelt så många som i Stronghold 2. Och nu när temat skiftats från historisk medeltid till fantasy gör drakar för första gången entré i ett Stronghold-spel. Dessa gigantiska eldsprutande reptiler är av naturliga skäl för kraftfulla för att serieproduceras och får istället användas med måtta då de är väldigt dyra att rekrytera. Förutom drakar och andra fantasifoster har de stridande parterna hjältekaraktärer, däribland den mäktige trollkarlen Merlin och riddaren Lancelot.

Sammanfattning

Stronghold Legends har redan gått guld och beräknas dyka upp i affärerna i mitten av oktober. Mina intryck från demon och denna förhandskopia är försiktigt positiva. Stronghold är en flera år gammal spelserie och med flertalet mediokra titlar har Firefly mer eller mindre varit tvingade att satsa på något nytt. Fantasy-inspirerade strategispel brukar i regel mottas ganska väl av publiken. I Legends fall är jag dock en aning osäker då spelet har brist på nyheter och trots nyskapande idéer är det ändå rätt likt de övriga spelen. En framtida recension får avgöra FZ:s bedömning av Firefly Studios Stronghold Legends.

Testburk:

Intel Core 2 Duo E6700, Asus 7950GX2 1 GB, 2 GB RAM, Windows XP (SP2).

Skicka en rättelse