De här robotliknande figurerna, inspirerade av polynesisk mytologi, är en leksaksserie från den välkända tillverkaren Lego. Än så länge har den varit en framgång för företaget och har resulterat i tre filmer, fyra böcker, ett antal serietidningar samt ett spel till Game Boy Advance. Nu kommer snart turen till konsol- och pc-ägare att uppleva Bionicle-världen Voya Nui.

Bionicle Heroes är en tredjepersonskjutare där du tar dig an rollen som en ung hjälte med uppdraget att rädda världen från de onda Piraka. För att klara av den inte så lite viktiga uppgiften måste du behärska ett flertal olika förmågor. De här förmågorna gestaltar sig genom masker spridda i spelvärlden. När du plockat upp en ny mask kan du enkelt ta på dig den och använda dess särskilda förmåga. Det finns flera sådana och de skiljer sig åt, både till utseende och till funktion. Med en mask kan du exempelvis konstruera maskiner, med en annan kan du klättra på väggar och med en tredje har du förmågan att, likt Jesus, gå på vatten. Varje mask har också ett tillhörande vapen vilket innebär att du också byter vapen om du byter mask.

Ett annat sätt att få fram nya prylar är att samla på dig legobitar som dels ligger utspridda över spelvärlden och dels kommer fram när du tillintetgör fiender. Med dessa kan du sedan låsa upp fler vapen och karaktärer. Även miljöerna där ondskan bekämpas bjuder på mycket variation, från vulkaner och grottor till sandstränder och djupa djungler.

Brutalt Lego

Bionicle Heroes riktar sig, inte helt oväntat, till de yngre spelarna och har kanske inte de kvalitéer som storspelaren förväntar sig. Detta märks främst på svårighetsnivån: karaktären siktar själv, pusslen är lätta och banorna linjära. Du slipper också uppleva blodstänk, flygande inälvor och figurer som skriker av smärta. Istället försvinner fienderna med ett litet "poff" och sprider assorterade legobitar kring sig. Det till trots är det fortfarande ett spel som mestadels går ut på att med diverse vapen skjuta sig fram genom världen. Det är alltså väldigt långt ifrån den typen av lek som många kanske associerar med just Lego. I det här fallet nedmonterar man betydligt mer än man bygger upp så att säga.

Skevt

Utseendemässigt sticker Bionicle Heroes ut lite. Vanligtvis när man talar om spel i tredje person förväntar man sig att kameran befinner sig lite ovanför och rakt bakom karaktären. Här har man varit lite kreativa och flyttat kameran en bra bit till höger om karaktären. Så istället för att ha hjälten i mitten av skärmen bebor han nu den nedre vänstra delen. Fördelen är att man ser mer av sin figur men tyvärr kan saker till vänster vara svåra att se.

Grafiken ser ut att bli bra, dock utan att imponera, vilket bör glädja dem som inte lagt ner en förmögenhet på det senaste inom hårdvara. Ljudet hamnar i samma kategori, bra utan att sticka ut på något sätt.

För de som har ett intresse av Bionicles sedan tidigare kommer det här spelet säkert välkomnas med öppna armar och det kan kanske till och med locka ett par nya fans till Bionicle-världen.

Testdator:

AMD Athlon 64 3700+
2 GB RAM
Nvidia Geforce 7800 GT
Sound Blaster X-fi Extreme Music
Windows XP (SP2)

Skicka en rättelse