Plocka fram förstoringsglasen, ladda pipan och sätt på rocken. Världens förmodligen mest namnkunniga kriminalare kommer snart att vara under din kontroll. Frågan är bara om du kan få honom att agera likt geniet som framställs i Sir Arthur Conan Doyles romaner.

Historien tar sin början en smogig Londonmorgon, Holmes och Watson samtalar lite löst om bristen på intressanta brottsutredningar. Holmes fortsätter sedan dagen med att gå ut för att kika i dagens tidning och hämta ett par böcker hos en kärlekskrank bokhandlare. I tidningen står bland annat att läsa om en försvunnen person, ett dödsfall och en mer eller mindre rolig historia. Än så länge är allt sådär mysigt som bara brittiska deckare kan vara. Snart framgår dock att tjänaren till en framstående man försvunnit. Holmes kallas till platsen för att undersöka omständigheterna. Det är nu allting börjar och du äntligen märker om alla timmar med CSI gett dig några nyttiga kunskaper...

Detaljer, detaljer, detaljer

Spelandet sker i motsats till många andra äventyrsspel i första person vilket kanske minskar överblicken men samtidigt bidrar till känslan av att verkligen vara Sherlock Holmes. Det framgår också snabbt att man måste vara utrustad med öga för detaljer och en god portion tålamod. För att lyckas vaska fram ledtrådarna krävs nämligen en minutiös genomgång av omgivningen. När du kommer i närheten av ett föremål som är av intresse dyker en liten ikon upp. När du sedan klickar på denna hör man Holmes kommentera fyndet och en liten anteckning dyker automatiskt upp i ditt anteckningsblock. Ofta får man också se fyndet i närbild där du med diverse redskap kan ta reda på mer information.

Till din hjälp har du bland annat ett förstoringsglas med vilket du kan granska saker som fot- och fingeravtryck. På så vis kan du urskilja detaljer som annars undgått dina bara ögon. Det låter kanske trivialt men att hitta de olika ledtrådarna är minst sagt klurigt emellanåt. Det kan exempelvis vara en pytteliten tygbit hängande ovanför en dörröppning och har du inte ögonen med dig undgår den dig lätt. Allt handlar inte bara om att hitta saker. Ibland måste föremål kombineras och sedan användas på något i spelvärlden för att komma närmare lösningen. Vid ett annat tillfälle skulle en fråga besvaras med text. Då var jag tvungen att sammanställa alla ledtrådar, tidningsklipp och noteringar för att kunna fundera ut svaret.

Briljant, mr Holmes!

- Elementärt, min käre Watson

Det är just detta jag uppskattar så mycket med det här spelet, när du väl tar dig framåt i handlingen känns det verkligen som om du gjort en riktig insats utan att spelet lett dig dit. För att underlätta det hela lite är inte hela världen öppen från början. Du måste först hitta alla ledtrådar i ett område för att kunna avancera till nästa.

Förhandsversionen innehöll bara en liten del av spelet men det räckte för att jag skulle få mersmak. The Awakened är det närmaste jag kommit en riktigt bra deckarroman på datorn. Den stundom mysiga stämningen blandas skickligt med en kuslig atmosfär och viljan att få veta hur allt hänger ihop är ständigt närvarande.

Skicka en rättelse