Det var många i Webhallen som sneglade mot det inhägnade område där Halo 3-betan rullade på ett antal Xbox 360-maskiner, men få fick möjligheten att passera tejpen. Som ni kanske förstått var jag en av dessa lyckliga och när jag efter några timmars spelande lämnade butiken och spatserade längs med Sveavägen i Stockholm var mitt huvud fyllt med tillförsikt om att Bungie återigen har något stort på gång.

Betan, som görs tillgänglig för allmänheten på onsdag, bjuder på tre banor - Snowbound, High Ground och Valhalla - och en rad spelsätt. Det mest intressanta av dessa är utan tvekan Team Skrimish där du med ditt lag har ett uppdrag att utföra. Uppdragen kan vara att placera ut en bomb i motståndarens bas eller att sno fiendens flagga och det är upp till det andra laget att förhindra det. De resterande spelsätten är dödsmatchvarianter och bjuder inte på några större överraskningar.

Halo 2-kopia

- både positivt och negativt

Den första tanken som slog mig under min premiärmatch var "Det är precis som Halo 2" och det var ett intryck som höll i sig kvällen igenom. Nu är detta inte något negativt, jag har nämligen alltid gillat föregångarna och tycker att de är underhållande multiplayerspel. Är du däremot av en annan uppfattning har jag inte många tröstande ord att komma med. Visst, det finns skillnader. Till exempel är X nu en "Use"-knapp du använder för att placera ut den "bubbelsköld" vi sett i spelets trailer och en rad andra finurliga manicker. Nya vapen och fordon finns det givetvis också, även om inte alla finns i betan, och det finns även en rad mindre förbättringar som möjligheten att ladda om vapnen var för sig (om du har ett i vardera handen) är ett bra exempel på.

Då har ramverket för spelets online-del genomgått större förändringar. Visserligen handlar det snarare om evolution än revolution då mycket fortfarande handlar om ett matchmaking-system som placerar dig i en match som passar dina önskemål, färdigheter och geografiska placering. Nytt är dock "Party"-funktionen som gör det enklare för dig att spela med dina vänner. Nu kommer du kunna söka efter matcher som en grupp istället för att göra det individuellt vilket kan vara en aning plottrigt. Du kan även göra det med personer som inte är på din vanliga vännerlista utan som visat sig vara bra lagkamrater under tidigare matcher. Betan bjuder även på den omtalade filmfunktionen som för alla PC-spelare är mer känt som demoinspelning. Halo 3 låter dig alltså spela in och dela med dig av de matcher du spelar, vilket knappast är banbrytande för branschen i stort, men ett tydligt steg i rätt riktning för konsolmarknaden.

Egentligen borde jag inte ta upp betans grafik i den här artikeln, det är helt enkelt inte intressant, men då det säkerligen skulle rasa in en rad frågor om det tar jag upp det ändå. Betan är inget visuellt mästerverk, i ärlighetens namn ser det ut som Halo 2 med kraftigt förbättrade texturer. Den fyller betans funktion som är att låta gamers över hela världen hitta buggar och testa spelets balans. Att på förhand döma den slutgiltiga grafiken i Halo 3 efter att ha spelet eller sett bilder från betan är inget annat än idiotiskt och jag hoppas verkligen att ingen kommer göra det.

Lovar gott

- men räcker det?

Bara i USA har över fyra miljoner förbokat Halo 3 och även om Crackdown är ett bra spel fick det utan tvekan en extra knuff av att betan till Bungies actiontitel ingick. Trycket är således enormt och frågan är om det ens är möjligt att skapa ett spel som lever upp till de löjligt högt uppskruvade förväntningarna. Kanske, kanske inte, men min korta tid med multiplayerbetan har åtminstone inte gjort något för att grusa mina egna förhoppningar.

Världens mest överskattade spel! halo är nått av det sämsta jag spelat i hela mitt liv. förstår inte vad folk ser i detta spel, jag är alternativ nu och säger: jag hatar halo 29/07 Halo-serien är en av de bästa serierna någonsin. Jag kan inte få nog av spelen alltså. Hoppas att 3:an kommer vara lika gudomligt roliga som de andra. :) 21/05 Blir väl kul ^^ gillade föregångarna. Grafiken kan man leva med om den inte skulle bli så mkt bättre. Jag förstår att det finns skillnader överhuvudtaget mellan beta > retail när det gäller grafik, jag har dock aldrig sett ett retail spel vars grafik... 20/05 Översättning : Har aldrig spelat Halo o kommer aldrig att göra det.. 19/05 Metal Gear Solid toppar extremt mycket högre. Jag vill spela ett spel, inte titta på en film där man får välja lite av handlingen. 19/05 Jaaa.. vad ser folk i MGS? Vad ser folk i Microsoft flight simulator? Vad ser folk i GoW? Vad ser folk i C&C? Vad ser folk i WoW? Vad ser folk i The Sims? Jag är absolut inget Halo fan.. men jag accepterar att folk har olika spelsmak och sitter inte och... 19/05 Kan bara hålla med.. 16/05 Japp, de släppte ettan tillsammans med Xbox och fick på så sett en helt ny generation spelare som aldrig spelat en FPS förut. Titta på de "gamla" filmerna från Halo när det skulle komma till PC, då var det coolt. Jag gillade dock co-op i ettan, tvåan... 16/05 orka snacka och klaga på att grafiken är usel... som att klaga på att en Formel 1-bil är usel för att man inte tycker den är snygg... TESTA prestandan (spelkänslan) istället, de är det som är spelet! dom drar ner grafiken i multiplayer för att multiplay... 16/05 Haloluja! 16/05
Skicka en rättelse