Ett av spelen som FZ fick stifta närmare bekantskap med under förra veckans GC-mässa var Unreal Tournament 2007. Vi fick en pratstund med Epics Jeff Morris och en inblick i spelet som ska locka med en mix av gammalt och nytt.

Alla har vi hört uttrycket att man ibland måste ta ett steg tillbaka för att kunna ta två steg framåt och Unreal Tournament 2007 är ett tydligt bevis på att också Epic har tagit del av de visdomsorden. Ofta gnäller recensenter och spelare på att uppföljare inte är tillräckligt innovativa men Epic gick lite för långt med Unreal Tournament 2003 när de i sin iver bland annat utökade rörelseschemat och la till det defensiva vapnet shieldgun. Nyheterna blev för mycket för många av de gamla fansen och även om stora delar av dem säkerligen inte gav spelet mycket av en chans så lärde sig Epic en hel del av detta.

Ändringar gjordes till Unreal Tournament 2004 för att tillgodose kraven från den stora massan av UT-fantaster som fortfarande föredrog originalet. Resultatet blev ett betydligt bättre spel som hyllades av pressen men det räckte inte riktigt hela vägen. Så när arbetet med Unreal Tournament 2007 påbörjades beslutade de sig för att göra det än mer likt det första spelet från 1999. Borta är bland annat shieldgun och dodgejump som, även om många älskade dem, tyvärr gjorde spelet frustrerande för de spelare som inte riktigt bemästrade dem. Den för genren unika dodgen, som funnits i serien sedan Unreal, är däremot kvar och tillsammans med doublejump och walldodge bidrar det till att spelet fortfarande inte blir någon lätt uppgift.

Även när det kommer till spelsätten finns det både nyheter och en återgång till det klassiska. Borta är Assault, Double Domination och Bombing Run. De blev helt enkelt inte tillräckligt populära och Epic bestämde sig därför för att koncentrera sig på Capture The Flag, Deathmatch, Team Deathmatch, Onslaught samt nykomlingen Warfare och Survival som är ett sorts herren-på-täppan för de som gillar att spela dueller. Av dessa koncentrerar sig PR-maskinen kring spelet, inte helt förvånande, mest på Warfare som väldigt förenklat kan beskrivas som en blandning av Onslaught och Assault.

Här används för första gången i UT-serien två olika lag som visserligen inte har olika fysiska egenskaper eller specifika vapen men väl olika fordon. På ena sidan har du Axon som använder sig av de fordon vi fick stifta bekantskap med i UT2004. På andra planhalvan finns de klassiska Necris som bör locka tillbaka fina minnen för dem som följt med spelserien. De har en rad intressanta fordon men det som står ut mest är utan tvekan är den trebenta insektsliknande Darkwalkern som lätt för tankarna till nyinspelningen av War of the Worlds. Trots att fokus ligger på fordon så kommer du precis som i UT2004 inte vara förlorad till fots. För att ta dig runt kan du nu använda en egen hoverboard som genast för tankarna till Back to the Future II. Denna kan du använda för att transportera dig i ett anständigt tempo eller så kan du utnyttja farten hos en lagkamrats fordon. Allt du behöver göra är att skjuta med ett änterhaksliknande vapen som fäster sig på fordonet och vips så får du en hiskelig fart.

Trots att Unreal Tournament från början utvecklades som ett rent multiplayer-spel visar undersökningar att ungefär 50 procent av de som köper Epics titlar aldrig spelar dem online. Mycket av detta beror på spelens AI som alltid har legat i topp men som till Unreal Tournament 2007 utvecklas ytterliggare. De beter sig mänskligare än någonsin och de med ett headset kan nu skrika order till sina botkamrater. Precis som när du spelar mot mänskliga motståndare kommer botarna vara personliga, har du fraggat dem ett par gånger för mycket blir de sura och lägger all sin kraft på att förnedra dig både verbalt och med eldkraft.

Unreal Tournament-serien är nu inte bara känd för spelen i sig utan även för den editor som följer med varje titel. Den anses av många hobbyutvecklare vara en av de absolut bästa med kraftfulla, snabba och enkla verktyg som även en nybörjare kan lära sig. Och för alla som gillar att snickra ihop banor, moddar och modeller finns det nog ingen bättre möjlighet att få skapa någonting med en av marknadens mest populära motorer, Unreal Engine 3. Epic har i dagsläget inte nämnt något om en ny "Making Something Unreal"-tävling men med tanke på den första upplagans framgång är det förhoppningsvis ingen omöjlighet.

Som vanligt vill Epic inte spekulera kring något lanseringsdatum. De har länge haft en "It's done when it's done"-policy och även om det kan vara irriterande att höra, bidrar det i slutändan till en produkt av högre kvalitet. Med Unreal Tournament 2007 vill Epic skapa ett spel som inte är frustrerande för nya spelare utan att det förlorar den komplexitet och det djup som veteraner uppskattar. En svår balansgång, men om första intrycket är något att gå efter så verkar de åtminstone vara på rätt väg.

Fin motor... Men jag skippar nog UT2k7 och låter tripwires nya bli mitt första UE3-spel (antagligen RO "2").. 04/09 [quote=zijn] Hoppas verkligen det. Har inte kört mycket UT, men Domination har alltid varit ett väldigt kul spelsätt för mig. Tycker grafiken ser jäkligt trist ut också, bara massa mörka miljöer. Finns det verkligen inga naturbanor? 03/09 lowgrav + insta, det skulle du gilla va? ;) brrr alla spelare har olika spel stilar, en del kör som fat, dvs effektivt med tråkigt. jag kör med våld, och mera våld, fart och med våld. roligt att spela, roligt att se på, och det fungerar, därför blir jag... 02/09 Nja, det var i UT2004 (eller om det var UT2003) som "ägandet" i landslagsmatchen handlade om. Blev ju lite offtopic som som ofta annars :) 02/09 Gibson, jag håller med... vill komma åt nyhetsdiskussionerna via det vanliga forumet... igen. Fan, det har inte ens kommit en demo och ni har redan börjat jalla smack om vem som äger vem... undra om det är något Epic förmedlar sublimt? :D 02/09 Ähh, du ägde juh ;) Huhh fan, tog ett tag innan man hittade Nyhetsforumet. Borde inte det ligga i det vanliga forumet? Har säkert redan diskuterats. Aja, skit samma, nu hittar jag det iaf :) 01/09 Jao mot portugal, höll 50a och mini... röjde på rätt bra, men det är lätt när man lirar med bra spelare också :) 01/09 Nej, klart om tusan att man inte BEHÖVER varken dodgejump, walljump eller boostdodge (från UT2003 för de som inte vet), men kul var det :D Nej, behövs gör det inte. Titta på en som Fata1lity, han var inte rikitgt den som bjöd på flashiga moves, men spel... 01/09 varför inte spela lowgrav om du vill flyga runt ice? ;) Grejjen är ju den att om banorna kan göras mindre så behöver du inte dodgehoppa för att ta dig fram fort. Enda du använder dodgehopp till under en match är egentligen att ta sig fram över gigantisk... 01/09 du har kört imot mig med Nos, tänk på det. bara äran är som att get a tush of an anather deminsion. vidare är det skillnad meatball på skillat folk och skillat folk :) visst, håller med dig som du säger där Nos, lättare att träffa folk som dodgejumpar,... 01/09
Skicka en rättelse