Playground är en tillställning som varje år arrangeras i Köpenhamn. De största utgivarna bjuds in för att demonstrera sina kommande stortitlar för press och återförsäljare. I den här samlingsartikeln bjuder vi på intryck från fem spel som kan komma att göra avtryck framöver.

Innebär multiplayer i skuggan av Konstantinopels palats och massiva moskéer några vitala skillnader jämfört med #Assassin's Creed: Brotherhood? På alla sätt och vis – ja. #Ubisoft är fast beslutna att locka över inbitna solospelare och frestar med storybitar och filmsekvenser från tempelriddarnas perspektiv (även om de här delarna är högst frivilliga att uppleva). Vidare kommer vi också kunna skapa vår karaktär på ett mycket mer varierat sätt och kunna påverka detaljer som huvuden, bälten, vapen och andra accessoarer. Jag tror – och hoppas – att tanken är att spelaren ska få många fler alternativ i skapandet av sin perfekta lönnmördare och då också bygga mångfaldigt fler speltyper.

[video=9740]

Spelmässigt har Ubisoft gjort det lilla extra för att belöna de skickligaste lönnmördarna. I teorin var föregångarens idéer ett intressant alternativ till stereotypa mp-fester, men i praktiken blev Brotherhood självt mer stereotypt än vad som var tanken – eftersom spelarna ofta rusade runt i vild panik och slaktade varandra. Den här gången märker jag att man får avsevärt lägre poäng för publika mord och i gengäld prisas man rikligt för lönnmord. Känslan av att planera ett dåd och sedan susa ner från taktopparna och hugga bytet i ryggen är svårslagen. Det här är ett av få actionspel som mår bra av ett mer stillsamt tempo – och jag är glad att Ubisoft valde den vägen.

Med österländska rötter och ett mindervärdeskomplex gentemot västvärlden hoppas #Dragon's Dogma snärja våra hjärtan. Det är en underlig grund – och spelet är inte heller särskilt vanligt. Det ser ut som ett open world-rpg från väst men spelas snarare som ett japanskt actionspel. Min korta sejour med äventyret utspelar sig på landsbygden, i strid med en väldig grip. Med hjälp av "pawns", mina AI-styrda stridskamrater, kan jag sänka besten på flera sätt. Jag kan skjuta prick med eldpilar, använda en frände som språngbräda för att klättra upp på den bevingade varelsen eller jag kan, helt kort, hugga som om det inte fanns en morgondag. Bör #Skyrim och #Dragon Age frukta den japanska draken?

[video=8006]