Tom Clancy-serien ska bli med flygspel och tillskottet i familjen är i högsta grad planerat. Tom Clancy's H.A.W.X. är spelet som tar Clancy-namnet till nya höjder.

Många dyra flygplan

- Även svenska förmågor på rollistan

Inte mindre än 50 flygplan, samtliga licensierade, ska finnas med i det slutgiltiga spelet. Den nyfikna journalisten slår ner den tillbakadragne svensken i maktspelet som pågår i mitt huvud och frågar kvickt om vi får se några JAS-plan. Ja men visst, hör och häpna, såväl Gripen som Viggen och Draken är med. Men planens respektive styrkor och svagheter jämfört med de i flygspel så överanvända amerikanska varianterna ber Simon att få återkomma om.

Ordet "arkadigt" ligger förstås på tungan när stridsflygplanen dansar fram på skärmen. När pipandet från missilvarningssystemet börjar föra oväsen växlar Simon vant till en annan kameravinkel, en mer avlägsen tredjepersonsvy som underlättar avvikande manövrar. En slags gula waypointgrindar som visas i luften hjälper honom att hitta en bra flygbana för att hamna bakom sin fiende.

- Allt handlar om att hålla koll på farten, säger Simon. Hur långt kan du ta planet utan att stalla?

Utan datorn är du ingen Maverick

- ERS-systemet hjälper dig att maxa flygfäet

Systemet som ritar upp grindarna - och samtidigt hjälper dig med det mesta från radarhantering till anti-krasch - kallas ERS, Enhanced Reality System. Det är ERS-systemet som får dig att känna dig som en pilot med många hundra flygtimmar i protokollet. Men systemet ska inte tjäna som ett ständigt skyddsnät.

- ERS-systemet har en cooldown-komponent så du kan inte använda det hela tiden, förklarar Simon. Det gäller att nyttja det vid rätt tillfälle.

Han fortsätter att visa en attack på ett markmål, som otympligt nog tagit skydd på gatan mellan ett antal skyskrapor. Genom att använda ERS får han en bana utmålad och när han följer den genom en intrikat och loopliknande flygmanöver ser jag strax att den placerat honom så han nu flyger rakt mot målet, helt lodrätt. En avfyrad raket ger sig av på ett destruktivt uppdrag medan Simon vänder upp sitt flygplan och ler.

- Ungefär 30% av fienderna finns på marken, säger Simon. Senare kommer uppdrag där du ska skydda markmål från markburna fiender.

Olika typer av väder kompletterar förstås världsbilden och den vackra synen av soliga Rio är inte den enda vi får se. Thomas Simon lovar att ett demo ska släppas i god tid innan spelets release och innan han tar sig an nästa gäng nyfikna journalister hinner han berätta om spelets första uppdrag.

Inledningsvis kommer du nämligen få vaka över soldaterna i ett annat Tom Clancy-spel, Ghost Recon Advanced Warfighter 2, där de krigar på marken i Mexiko. Ett par tusen meter upp är det du som är deras skyddsängel - du och något ton smarta bomber.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse