Cartmans hårddisk har blivit stulen och från framtiden anfaller en mekanisk armé av ginger-kids. De fyra ungarna måste ställa saker och ting tillrätta genom att plattformshoppa i tid och rum.

Oh no! Cartmans 360-hårddisk har blivit stulen av hans kanske bittraste rival, Scott Tenorman, en brutal hämnd för att han tvingades äta sina döda föräldrar och gråta inför sina idoler. Som om det inte vore nog har den rödhårige antagonisten rest till framtiden och skapat en armé av ginger-robotar.

Lite i skymundan av #Obsidian-#south-park-the-game|rollspelet kommer #South Park: Tenorman's Revenge, en klassisk 2D-plattformare för upp till fyra spelare med en osedvanligt vrickad utstrålning. Cartman beger sig tillsammans med Kenny, Stan och Kyle genom tid och rum för att knäppa Tenorman på näsan och ta tillbaka den förlorade hårddisken innan de ovärderliga sparfilerna går förlorade för gott (för inte vill de tvingas se #L.A. Noires alla mellansekvenser på nytt).

Traditionella plattformar möter okonventionella kids.

Titeln lever på fyrspelarkaos snarare än plattformsperfektion. Men det har tvivelsutan en oförfalskad South Park-charm. Cartman knuffar robotarna framför sig med sin trinda mage, krossar väggar på samma sätt, svingar sig i rep och förvandlas till superhjälten Coon. "Go to hell", säger han. Och så gör de just det. Jag hann se både ett flammande helvete, där du måste hjälpa Satan, Indiana Jones-doftande äventyr i Peru och skuttande bland molnen. 22 banor ska ingå allt som allt och då blir det också utflykter till kloakerna (Mr. Hankey!) och PiPis vattenland. Bland mycket annat.

Ungarna har som sig bör olika styrkor. Kenny hoppar irrationellt högt och Kyle drar av sig mössan och blottar sitt röda hårsvall – något som naturligtvis får ginger-robotarna att stelna av stum beundran. Det är just de här detaljerna, tjusigt ackompanjerade av ungarnas aldrig sinande kommentarer, som gör plattformsäventyret intressant. Det ser ut och låter som South Park vilket gör den linjära resan från start till mål värdig sitt arv.

Trey Parker och Matt Stone har haft flera fingrar med i spelet och lånat ut röster, musik och sett till att storyn håller måttet.

Om det blir lika kul att spela? Ur ett rent plattformsperspektiv – nej. Kontrollen känns alldeles för tafflig och bandesignen vinner knappast kreativitetspriser. Det är standardplattform. Punkt. Men ur ett "oh-no-you-didn't"-perspektiv är det svårt att ducka för charmknutten som är Tenorman's Revenge. Mellansekvenserna, dialogerna, animationerna och allt det andra känns helt enkelt välgjorda och väldigt mycket South Park. Det är värt en del det också. Vi får se om detta räcker när spelet släpps senare i vår exklusivt till Xbox Live.

Skicka en rättelse