Med Duel of Champions tar Might & Magic ytterligare ett genresprång. Den här gången är det kortspel som står på dagordningen.

Det borde kanske inte komma som någon större överraskning att Might & Magic-serien nu tar steget och blir ett kortspel i samma anda som Magic: The Gathering. #Ubisofts kommunikationsansvarige Emile Gauthier förklarar hur konceptet uppstod.

– Might & Magic är ett enormt universum och vi letade efter möjligheter att expandera. Vi tänkte på vad våra fans gillar och vad de skulle vilja se från vår sida. Många av våra fans är också kortspelare så därför försökte vi oss på att designa ett sådant spel som skulle passa vårt universum, säger han.

Spader ess har hittat sin överman.

Resultatet är #Might & Magic: Duel of Champions, ett onlinespel som är free-to-play och som i skrivande stund är i beta-fasen. Upplägget borde inte vara främmande för varesig erfarna kortspelare eller fans av Might & Magic. Allt utspelas på ett bräde på vilket bägge spelarna turas om att lägga kort som i sin tur representerar trupper, besvärjelser eller händelser som påverkar spelet på olika sätt. Målet är helt enkelt att besegra motståndarens hjälte, vilket givetvis kräver att man först tar sig igenom dennas försvar.

Ett schackspel där allt kan hända

Emile Gauthier jämför den strategiska sidan med ett parti schack, men påpekar att slumpen spelar en stor roll. Då och då läggs slumpmässiga kort som påverkar bägge lagen på olika sätt och det gäller att ta hänsyn till dessa effekter för att överlista sin motståndare. Precis som med liknande kortspel så är byggandet av ens kortlek en stor del av spelglädjen. Titeln är förvisso gratis, men det finns möjlighet att köpa enskilda kort och booster packs om man känner för att bygga en starkare lek snabbare.

Emile Gauthier påpekar att de som väljer att spendera pengar inte nödvändigtvis köper sig en överhand i strid.

– Fördelen med att spendera riktiga pengar är att man avancerar snabbare. I dagsläget finns det inga kort eller boosters som är exklusiva för betalande spelare, så du har samma möjligheter att bygga en bra lek även om du inte lägger ut några pengar alls.

Något vi aldrig trodde vi skulle få se – Batman och Jokern spelar kort.

När jag frågar huruvida det här är en modell de planerar att fortsätta med så är svaret försiktigt och något undvikande.

– Jag tror inte att vi kommer att erbjuda innehåll som bara är för betalande spelare, men vi får se hur spelet utvecklas och hur det kommer att fungera när fler spelare ansluter sig. Våra planer är just nu att vidhålla den nuvarande modellen.

När Might & Magic: Duel of Champions väl släpps så är pc och Ipad de initiala plattformarna. Spelare från endera format ska kunna spela med varandra. Planer finns att i framtiden porta titeln till fler format men eftersom spelet fortfarande befinner sig i stängd beta så finns inga officiella uttalande eller datum ännu. Vad vi däremot vet är att Duel of Champions har ett rejält arv i ryggen, och upplägget har all potential att trollbinda både kortspelsfanatiker och Might & Magic-fans.

Skicka en rättelse