Knytnävar, sprängfullt persongalleri och en rappare med förflutet hos gangsta-nästet Death Row Records. Nästa Tekken tar i från benmärgen – och kan mycket väl bli seriens kronjuvel.

Jag författar detta, mitt litterära magnum opus, till Snoop Doggs motsvarande livsverk "Knock 'Em Down".

"When I start checking chin, you won't last a couple of seconds" sjunger Snoop självsäkert, som den inspirerande talare han är. "Put it on dick, pressed hard to go". Jag måttar några slag i luften med de enorma, svällande och ådriga armar jag tillskansat mig under min långvariga skribentkarriärs intensiva tangentbordstryckande.

De frukade spelskribentarmarna.

"Knock 'Em Down" ska vara en hyllning till slagsmålsserien Tekken. I själva verket är Snoops låt förstås ett resultat av kommersiella intressen. Låttexten visar inte på något särskilt engagemang för Tekken, och Snoop tycks gärna fokusera mer på att bygga sitt ego som attitydproblematisk rappare. I marknadsföringen av #Tekken Tag Tournament 2 är Snoop däremot central, och man uppmanas att förhandsboka spelet - som ska släppas den 14 september - redan nu, för att bli en av de privilegierade som får tillgång till den Tekken-arena där en 3d-renderad Snoop sitter på sin tron av guld, omgiven av åmande kvinnor.

Ja, vad vore ett Tekken utan Snoop Dogg?

Tekken Tag Tournament 2 kan mycket väl - även utan Snoops draghjälp - bli det bästa Tekken-spelet någonsin. Och det påstår jag helt utan några sarkastiska undertoner. Det här är nämligen en väldigt enkel ekvation. Om man tar tidernas alla bästa och skönaste Tekken-karaktärer - med andra ord nästan samtliga - och klämmer in dem i samma spel, rör det sig om oförfalskade siffror.

Jin and Julia

54 karaktärer. Älsklingar i hela det dysfunktionella Mishima-familjeträdet kan puckla på varandra så att gammelfarfar Jinpachi känner hatkärleken i barnbarnsbarnet Jins knytnäve. Originalets kvinnliga Yoshimitsu-motsvarighet Kunimitsu, för att inte nämna velociraptorn Alex och kängurun Roger, är alla tillbaka för revansch. Apropå Mishima-familjens bastarder; vill man ha lite hemtrevlig stämning kan man spela på halvsvensken Lars Alexanderssons snöfluffiga julbana, för att i bakgrunden skymta statister i svensk folkdräkt.

Ny karaktär för Tag 2 är Jaycee, en lucha libre-brottare som bakom den rosa maskeringen är ettans gamla goding Julia Chang. Själv kombinerar jag gärna min personliga favorit alltsedan #Tekken 3, kinesiskan Xiaoyu, med kvinnliga #Tekken 6-debutanter som lömska Zafina eller robotflickan Alisa.

Något i denna bild väcker viljan att se en animerad film.

Vad som också är en enkel ekvation är två plus två, som - håll i er nu - blir fyra. Tekken Tag Tournament 2 ska gärna upplevas just på lag. När jag i veckan testkörde en förhandsversion av spelet tillsammans med tre kompisar, blev tajming och samarbete nyckeln. Fyra handkontroller i högsta hugg framför projektorduken. Som ni säkert redan vet handlar Tag-spelen om att välja två Tekken-kämpar och byta av dem med varandra mitt i käftsmällarnas hetta. Den passiva kämpen kan på så sätt återhämta sig och bli aktuell att ta in igen. Gärna i kombination med en tajmad fullträff - då hjälps båda lagmedlemmarna åt att dela ut lite smärta tillsammans innan bytet sker.

Allt detta går givetvis i tydlig linje med tidens anda. #Capcoms korsning av Street Fighter och Tekken, som vi såg tidigare i år, gjorde samma sak. Hur #Namcos tolkning, #Tekken X Street Fighter, kommer att bli återstår att se.

Kanal 5:s försök att utveckla "Den arga snickaren"-konceptet kallades "Den arga asiatiska kampsportsrestaurangen" men stannade vid pilotavsnittet.

Utöver de givna formaten, alltså Xbox 360 och PS3, kommer Tekken Tag Tournament 2 även att släppas för #Nintendos Wii U. Själv kände jag på PS3-versionen, och frågan för de mer inbitna spelarna är kanske om man överhuvudtaget kommer att tillgängliggöra arkadstickor för Wii U. Nintendos nya spelkontroll är annars skrämmande lik den för Xbox 360...

Oavsett format verkar Tekken Tag Tournament 2 servera just det vi förväntat oss: Mest av allt. En matematiskt exakt ekvation som förstärks av den där mänskliga faktorn, när fyra spelare dubblerar spelglädjen i delat sällskap. Snoop Dogg, å sin sida, behöver bara sig själv och sina många egon för att utgöra ett lag. Han är trots allt, enligt egen utsago i texten, också "Bob Marley reincarnated".

Skicka en rättelse