Rock Band är revolutionen som kanske kom för sent. I höst hoppar Guitar Hero på multiinstrumenttåget och förstnämnda lir riskerar en alltför tidig pension.

Tre år är lång tid i spelvärlden. Vad som då var fräscht som färskpotatis i april hinner förvandlas till småtrött vardagsunderhållning. Men vissa idéer motstår tidens tand, exempelvis Guitar Hero. Serien debuterade hösten 2005 och strax därpå ville alla förfestfixare med någon grad av självaktning stoltsera med ett exemplar.

Två fullvuxna spel senare börjar konceptet kännas smått uttjatat; bortsett från nya låtlistor har inte särskilt mycket hänt. Dessutom gick den ursprungliga utvecklaren #Harmonix över till konkurrenten #EA och snitsade ihop den avsevärt mer innehållsrika #Rock Band. Visserligen är den titeln betydligt dyrare, därtill skrymmande, men det är dessa förutsättningar Guitar Hero-folket har att tampas med.

Skaparglädje i en liten ask

- Lira färdigt eller skapa eget

Upphovsmännen väljer en något överraskande väg. De kopierar visserligen bandkonceptet men det kryddas med något som i sammanhanget får betraktas som nytt - du kan skapa din egen musik. Sådant har funnits i spel förr, bland annat i Music: Music Creation och Music 2000/MTV: Music Generator, men där handlade det enkom om själva musikskapandet, World Tour låter dig dela dina alster med andra.

Musikstudion - värt ett besök för kreativt lagda

När spelet presenterades på Games Convention-mässan förra veckan fick vi inte möjlighet att mecka med musikstudion men demonstrationen visar att det finns tonvis med inställningsmöjligheter - ljud, oktaver, tonlängd, trumprogrammering, basgång... När du är färdig i studion är det dags att ta en sväng förbi GHMix, där du mixar de egenkomponerade låtarna innan du lassar upp dem online.

Proffskopia

- Trummorna tar flera evolutionära steg

Fem låtar kan delas ut. Spelarna kan betygsätta varandras låtar och om dina blir tillräckligt populära får du möjlighet att lägga upp femton till. Skapandet berör också rockstjärnorna, deras kläder och instrument. Du kan snickra ihop en egen artist eller bygga vidare på dem från seriens tidigare spel.

Spelet innehåller två nya instrument: mikrofon och trummor. Micken är inte mycket att orda om, mer än att den till skillnad från övriga instrument är trådad (usb-anslutning). Trumsetet består av sex delar: virvel, två pukor, bastrumma och två cymbaler. Till skillnad från Rock Bands är de tryckkänsliga - ju hårdare du slår, desto mer effekt - och de alstrar betydligt lägre "ofrivilligt" (o)ljud. På baksidan sitter ett midi-uttag till vilket du kan koppla in riktiga trummor eller andra kompatibla instrument.

Gitarrerna är som sagt nydesignade. Mest iögonfallande är en så kallad touch strip nedanför halsens ordinarie notknappar. I vissa låtsekvenser kan du glida med fingrarna för att pricka noterna och genom att "tappa" med fingrarna på den behöver "strummen" (strängknappen) inte användas alls. Gurorna är något tyngre än innan, vilket också gäller strummen och svajspaken.

Heltäckande

- Musik för både amatörer och Yngwie-wannabes

World Tour har alla förutsättningar att piska konkurrenterna till skum. Det riktar sig till alla typer av spelare - såväl festprissen som lirar med polarna över ett par öl som som kreativa hardcore-gitarrhjältar. Men innan vi utser det till årets säkraste köp vill vi lägga vantarna på det på allvar. Hur funkar studion? Är instrumenten så bra som de verkar? Vad kommer spelet att kosta? Fixar utvecklarna dessa områden har vi ett fantastiskt musikspel att se fram emot. Håll utkik efter vår recension framåt hösten.

Har testat Rock Band tycker inte det var så bra som jag trodde, Kvaliten på trummorna var verkligen kasst. Hoppas på att detta blir bättre och så slipper man ju sladdarna så ;) 31/08 Solklart köp för mig, har haft koll på detta lir under de senaste månaderna. Men det bästa är ändå att både Sony och Microsoft har gått ut och sagt att alla instrument ska funka med både Rockband, Rockband 2 och GH:WT, så köp WT "instrumenten" och sen... 31/08 För mig så står Rockband bara för dålig kvalitet. Förhandbokade först Rockband men när man såg hur dålig kvalitet trummorna hade och att det skulle ligga en massa sladdar överallt på golvet(enligt vad jag har hört) så tappade jag lusten och har för ett... 31/08 Om gitarren och trummorna funkar till RB1 och RB2 så kommer jag nog köpa dom två i alla fall. Folk säger att dom ska vara bättre. 31/08 Alltså sluta använd uttrycket "mjölka" om du inte vet vad det innebär. Det är klart att de måste utveckla idén för att kunna gå med vinst och konkurrera med t.ex. Rock Band. Du kanske inte har greppat att det är nya instrument och möjlighet att spela... 31/08 "Don't Look Back in Anger", "Live Forever" och "Wonderwall" finns som DLC till Rock Band 31/08 Vad dom mjölkar.....kan dom bara inte lägga in nedladdningsbara låtar till de äldre versionerna. 31/08 Gränssnittet i GH3 är verkligen värdelöst. Vad sysslar Neversoft med!? aja. 31/08 skönt... Oasis kommer med i detta GH :D "Some Might Say" Trodde jag aldrig skulle kunna få spela deras låtar på Rock Band eller GH (Rockband kommer inte bli ett köp till PS3't) 30/08 RB 2 trummorna kommer att funka till GHWT och GH trummorna kommer att funka till RB 2. Var en nyhet här på fz tror jag eller på en annan spel sida där dom gick ut och sa att det skulle bli kompatibelt. Enda är väl att GH trummorna kanske inte funkar til... 30/08
Skicka en rättelse