En feg Wings of Liberty-repris? Glöm det. Den första Starcraft II-expansionen tar den svåra vägen och skakar om oss i fundamenten när vi testar multiplayer.

När #Blizzard beslutade sig för att förlänga Starcraft 2 och dess mytologi genom tre spel frågade man sig om det verkligen skulle finnas så mycket att tillföra. Den entusiastiska jätten har en tendens att ta sina berättelser på lite för stort allvar, något vi särskilt fick lida av i det pretentiösa – och vid omspelningar direkt fördummande – #Diablo 3. Men vi har ju ständigt överseende med tanke på att spelen alltid är magiskt finputsade och välfungerande. Och det klarnade ytterligare när det framgick att vi för varje del även skulle få nya enheter och möjligheter i multiplayer.

Just Blizzards envisa och målmedvetna behandling av Starcraft 2 har verkligen gett utdelning på rekordtid. Exakt två år efter lanseringen av #Wings of Liberty är Starcraft 2 en publiksport som får hela arenor att brinna av engagemang och som numera avnjuts bäst med kall öl på sportbarer runtom i världen. För detta har vi självklart också omåttligt proffsiga ambassadörer som Sean "Day 9" Plott och Shaun "Apollo" Clark att tacka, lika mycket som initativtagarna till fenomenet "Barcraft" och arrangörerna av #Dreamhack. Det är helt enkelt en vacker synergi, som givetvis inte hade existerat till att börja med utan Blizzards moderliga kärlek.

Sarah Kerrigan är i centrum när vi får kladda runt med zerg-äcklen i kampanjen.

Heart of the Swarm sätter med sin kampanj specifik fokus på zerg, den insektslika, organiska svärmen, ledd av den förställda drottningen Sarah Kerrigan – som efter terrans insatser återställts till mänsklig form men nu är ute på drift, med oklara motiv. Tanken med kampanjen är att visa upp zerg och myrstackens hungriga drifter inifrån.

Men det är inte kampanjen vi ska avhandla. För vi vet ju alla innerst inne att det vi är mest nyfikna på är det nya, konkret spelmässiga innehållet. I samband med storslagna Nordic Nationals i Stockholm i slutet av juli fick jag och många med mig tillfälle att ordentligt provköra multiplayer i Heart of the Swarm.

I mitt idoga Starcraft-knarkande har jag på sistone pendlat mellan Diamant- och Platina-ligorna, och missbrukarhumöret med det. Inkluderande betatestfasen skulle jag förmodligen kunna räkna till femtusen spelade Battle.net-matcher. Jag är helt enkelt en envis jäkla amatör. Och i allt detta har behovet av variation blivit alltmer påtagligt. Därför la jag Starcraft 2 på hyllan för några månader sen. I väntan på förändringarnas vindar.

Föregående Nästa
Ja kom någon gång vet jag Är så trött på att vänta! Alla vet att det är WOWs fel att blizzard inte vågade/ville släppa några andra spel. Om inte WOW hadde funnits så hade sc3 d4 wc4 redan varit släppta idag och jag hadde haft mitt pc spels intresse kvar... 10/08 Var det bara jag som faktiskt är jättetaggad på kampanjen :( 07/08 Ooooh, fan vad sugen jag blev på att installera SC2 igen! :D Riktigt tight fight i den där första videon. Blir till att sätta sig in på nytt efter jag tröttnat på D3 :) 06/08 Titta på pris pengar så har SC2 klart och tydligt ersatt SC. Bara för att SC har bättre balans betyder inte att det är mer e-sport. Finns inget som hindrar spelarna från att spela den "bästa" rasen om dom tycker att balansen är för dålig. Tar inte lång... 05/08 SC2 har inte ännu ersatt SC när det gäller e-sport av enkla anledningen att spelet inte är balanserat nog bra än. Vad får dig att tro att expansionen kommer bli balanserad om 6 månader? Tog två och ett halv år efter brood wars innan spelet var balansera... 05/08 Av det jag sett än så länge så känns zerg helt överlägsna med toss en bit bakom medans terran inte har nånting att komma med. En riktig mardröm att balansera detta men litar på att blizzard kommer klara det riktigt bra. Givetvis kommer det bli balans... 05/08 Nä jag lär nog inte köpa de om det kommer vara full pris på de... är det typ 150-250 kronor... kanske. 04/08 Håller förvisso med dig, men jag tror att Hots fixar balansen. Fast dom hade ju kunnat nerfa tillbaka queensen, Zergs känns lite starka för tillfället :( 04/08 Har ännu inte spelat kampanjen i SC2 men jag vill. Har spelat ungefär 1 timma in i den och den va skit bra. är detta en spoiler för mig och övriga som inte lirat ettan? " som efter terrans insatser återställts till mänsklig form men nu är ute på drift" 04/08 Dom kunde ha filat på balansen på originalet istället för en expansion. Nu börjar dom om från början då nya enheter introduceras i spelet. Det är enbart för att tjäna pengar och alla som är insatta i e-sport vet att det ligger många långa hårda månader... 04/08
Skicka en rättelse