Maxis jobbar om Simcity-mallen från grunden, och de gör det med förhoppningen om att skapa ett både djupt och underhållande stadsbyggarspel. Vi har provspelat.

Jag tror aldrig Will Wrights myrstacksvisioner varit närmare mig än när jag sitter med den första, officiellt spelbara builden av #Maxis kommande #Simcity. Jag pekar och berättar var jag vill att mina små människor ska bo, var de ska jobba, hur de ska ta sig till jobbet och sätter regelverket för hur de ska bete sig. Lev, producera mervärde, konsumera upp din lön på förnödenheter och nöjen. Och ramlar någon utanför mitt regelverk sitter jag där redo med förstoringsglaset. Det är maktfullkomlighet i det stora såväl som i det lilla, och jag vänjer mig allt för fort vid känslan för att jag ska vara helt bekväm med det.

Bret Berry är en tunnhårig mysfabror som ser ut att börja närma sig femtiostrecket. Han är också vice vd och general manager för Maxis, och ansvarig för Simcity. Det har han visserligen bara varit i sju månader (mysfarbror har han nog alltid varit), men han säger sig ha varit Simcity-fan sedan Amiga-dagarna.

Bret Berry.

Så, du som är ett gammalt fan av Simcity, hur skulle du säga att den här versionen skiljer sig från de äldre?
– Det finns ett par stora skillnader. Nummer ett är att Simcity är byggt kring en uppkopplad upplevelse. Spelarna ansluter till varandra för att tävla eller hjälpas åt, och det har vi inte kunnat göra tidigare.

Utöver det uppkopplade tar Bret upp möjligheten att modifiera byggnader. När jag spelar får jag lägga till ett garage till min lilla stads sopstation för att utöka upptagningsområdet, och därmed sänka mängden sopor som bara ligger och drar till sig flugor. Bret exemplifierar modifieringsmöjligheterna med en polisstation, som kan byggas ut med fler patrullerande bilar – för att täcka av större del av staden – och större fängelse. Han gör en ansats att fortsätta exemplifiera, men jag vill återkomma till det uppkopplade.

Alltid online

Den här grejen med att alltid vara uppkopplad... Tror du inte att det skulle kunna bli ett problem? Vad händer med de som vill spela spelet utan att vara online?
– Du måste vara online, och det tycker jag är en bra sak. Visst, det finns problem, men världen blir ju allt mer uppkopplad. Du har en miljard människor på Facebook som spelar spel hela tiden... Så att vara uppkopplad är verkligen framtidens väg, det är dit vi är på väg.

Du måste vara online för att spela Simcity. Huruvida uppkopplingen går ner om du bygger för få kraftverk vet vi i nuläget inte.

Tanken med att kunna handla på en global marknad är däremot ganska intressant. När jag testar spelet får jag se en menyflik där det globala priset på råvaror regelbundet uppdateras. Här kan jag se vad det råder brist, och därmed inbringar högst pris, på för tillfället. Det ger mig möjlighet att lägga om fokus för mina städer för att producera det som saknas. Det uppkopplade läget ska också lägga till utmaningar som spelarna kan tävla om att klara bäst. Vi som testar spelet tävlar om att få så många invånare som möjligt i våra städer. Att spelet alltid är uppkopplat lägger visserligen en ny dimension till spelet, men det ger också en besk eftersmak av övervakning och missförtroende. Bret menar dock att det är en av de delar han är allra mest stolt över i nya Simcity.

– Om din stad ligger nedströms från en annan, och den övre börjar smutsa ned vattnet – då kommer det påverka dig och du måste försöka lösa det problemet. Det sättet att koppla samman spelare tycker jag är väldigt coolt.

Föregående Nästa
Det här spelet är kört tyvärr... Läser man mellan raderna så inser man att de fuckat upp denna serien också. Kommer ihåg hur man kunde sitta i veckor och planera byggandet i SC2000. Tur att man ska dö snart så man slipper all skit som kommer släppas!... 24/09 Hoppas att de tvärvänder vad gäller online-biten. Påtvingat online är väl "okej", påtvingat multiplayer känner jag mig inte lika bekväm med. 20/09 Jag, och säkert många med mig, gillar att spela på min laptop när jag reser. Om det då krävs bredband att spela ett spel så kan man ju inte spela det spelet fast man verkligen vill det. Således kan jag inte använda något jag betalat för när jag vill anv... 19/09 Spelar just nu Simcity 3000 och njuter för fulla muggar! Älskar Simcity-serien, men jag är också lite småskeptiskt inställd till den här uppföljaren. Tänker inte dra för höga växlar på förhandssnacket dock, utan vi får väl se vad som levereras när det... 19/09 Det är kul att de försöker bygga på upplevelsen av Sim City men jag är ändå negativt inställd till hur låst dom gör det. Jag vill spela själv. Sitte ute i stugan i norrland och vara ensam gud i min egna fiktiva stad. En stad där jag styr med järnhand... 19/09 Kommer det gå att modda sc5? För det är ju moddarna som håller liv i fyran. Fyran är grymt kul, med moddar. Sen om EAs servrar går ner så kan man väll inte spela 5'an, blir som diablo 3. Tycker även att tiltshift grafiken ser irreterande ut. 19/09 Problemet är att de inte ger mig valet att själv avgöra om jag idag känner för att låta mina kompisar ta del av mitt spel eller om jag kanske hellre vill köra ensam utan att behöva få mitt spel förstört av andra. Det här med att fuska är inget jag ens... 19/09 Jag älskar tanken att vara uppkopplad mot en global ekonomi och en interaktiv värld. Det var detta som lockade mig när jag köpte Cities XL som hade just en online-handel etc. Dock så funkade det fruktansvärt dåligt och dom tog så småningom bort hela onl... 19/09 Precis därför man vill koppla av med att lira lite, har inget emot att det tas online och jag fuskar aldrig. Däremot så vill jag kunna lira själv ibland utan att behöva umgås online med en massa random folk jag inte känner, värre än facebook. Vad jag... 19/09 Om ni vill ha ett helt okej simcity liknande spel med vacker grafik och många möjligheter och kör i Single Player, köp då Cities XL 2012. Det är fascinerande hur folk röstar ner spelet pga de vill kunna fuska för att komma någonstans i spelet. Det är... 19/09
Skicka en rättelse