Knappt två år efter Dead Island följer Techland upp med Riptide. FZ återvänder till de odödas paradisö och en blodig semester – som är slående lik den senaste.

#Dead Island-trailern var en solgassande mardröm. I den skildrades i omvänd kronologi hur en familjs chartersemester förvandlades till ett blodbad – från dödsögonblicken till ankomsten till paradiset. Om det var chockerande att stirra in i ett barns livlösa ögon, så var det inget annat än hjärtskärande att mot slutet av trailern se dem glittra av liv och förväntan.

Men knappt något av det som visades i trailern, utom möjligen zombierna, var representativt för själva spelet. Dead Island var inte någon skakande familjetragedi i sviterna av en zombie-pandemi. Fokus låg snarare på att krossa huvudena på zombier likt piñatas så att erfarenhetspoängen och lootet yrde.

Ibland säger det "klick". Och ibland säger det "smack".

I trailern för #Dead Island: Riptide – ett dubbelsjälvmord ombord på en segelbåt, som du ser undertill – är anslaget liknande det i den första trailern. Men även om ingen kommer att låta sig luras den här gången lyckas spelet överraska med sin inledning ombord på ett australiensiskt stridsfartyg till havs långt utanför partyön Banois kust.

Trots att blixtarna ideligen skär genom de mörka molnen och svallvågorna hotar att dränka fartyget är de besättningens minsta problem. Majoriteten av dem har redan förvandlats till zombier, och alla som fortfarande har en puls svävar i livsfara. Den nye protagonisten John Morgan är en av dem. En före detta marinsoldat med fokus på närstrid, som med van hand osäkrar en automatkarbin och fyller zombierna med bly.

En breddad arsenal

Har man varit på originalets misslyckade solsemester är det lätt att haja till. Under den hamnade skjutvapen i skuggan av redigt handgemäng. Men i Riptide kommer militären in i bilden och i och med det breddas arsenalen väsentligt. Ett av de mer oväntade vapnen som avfyras under den korta demonstrationen är en spikpistol med den makabra detaljen att man kan dra ut spikarna ur det döda köttet och återvinna dem.

Från fartygets stormbyar förflyttas jag och ytterligare tre spelare en timme in i spelet och till de välbekanta tropiska miljöerna. Vårt mål är att hitta en fiskeby och där förhoppningsvis en båt, så att vi kan ta oss till en annan del av den nya ön Palanai, som ingår i samma ögrupp som Banoi. Terrängen är kuperad och när vi går över en smal hängbro över en ravin knarrar den illavarslande. En machete sitter fasthuggen i ett träd på andra sidan. Knappt hinner jag rycka loss den förrän jag hör dem.

Sängkammarblicken har aldrig varit mer död.

Det gutturala lätet går inte att ta miste på. I den ursinniga striden som följer sprutar blodet när armar flyger och huvuden trampas sönder. Den polska spelutvecklaren #Techland har aldrig varit för fina för gore, snarare gottar man sig i det.

På vägen mot byn stöter vi på en litet läger med ett tiotal överlevare. Här presenteras Riptides variant av horde mode. När vi tar oss an uppdraget att skydda invånarna börjar en klocka ticka ner. Under några dyrbara sekunder sätter vi upp stålstängsel vid ingångarna och letar efter vapen. Någon hittar ett basebollträ, en annan ett par knivar. Sedan: ett djupt andetag innan den första vågen av blodtörstiga zombier stormar mot oss.

Föregående Nästa
alltid? jag har bestämt för mig jag sett flera både filmer och serier som inte skippar den biten. det är också ett misstag att se militärpersonal överlag som några som skulle klara stressen väl, både fiktion och verklighet har snarare visat motsatsen,... 22/03 Jag tror du överskattar mänskligheten. 22/03 Jag med! 22/03 Och jag tror du överskattar zombies. Det skulle bli panik och katastrofartat till en början, men stävjas ganska snabbt. Här har du en artikel som förklarar det jag menar; http://www.cracked.com/article_18683_7-scientific-reasons-zombie-outbreak-would-fa... 22/03 Vi är inte så förtjusta i personliga påhopp här på FZ. Det går att diskutera utan nedtryckande formuleringar som bara hetsar på den andre. 22/03 Tycker bara att du överskattar mänsklighetens styrkor. Jag kan tänka mig många zombierelaterade scenarion där mänskligheten skulle ha väldigt svårt att stoppa det från att eskalera. 22/03 Aaa, den var rätt torr faktist :p 22/03 Grattis, du har precis mäktat med att skriva den dummaste jävla kommentaren jag läst på FZ 2013. En kaka och ett glas mjölk på ingång. 22/03 Det finns ett gammalt filosofiskt uttryck: vad är mest karakteriserande för mänskligheten, dess dumhet? eller dess feghet? Är övertygad om att dina resonemang är helt idiotiska så jag lägger mig inte i längre. 22/03 jasså? Du sa ju den var så sexistisk och fz var en hemsida du snart nästan ville lämna? Kan inte se du håller med då, aja ha ett trevligt liv. 22/03
Skicka en rättelse