Med Rocksmith fick Ubisoft oss att kasta plastgitarrerna och greppa en riktig gura. Med Rocksmith 2014 vill de lära oss ännu mer, oavsett om vi är nybörjare eller ärrade rockers.

Varför #Rocksmith 2014? Varför inte Rocksmith 2? Enligt #Ubisofts Tony Key ville man undvika missuppfattningen att det handlar om en uppföljare, och att man måste har "klarat av" första #Rocksmith för att kunna ge sig på den nya versionen. I stället vill man att Rocksmith 2014 ska ses som en ersättare, inte som en uppföljare. Som den ersättare det är kommer den till exempel automatiskt att känna igen och använda all DLC som införskaffades till första spelet. Inte nog med det, låtarna från första Rocksmith kommer att laddas hem till hårddisken så att de kan användas i nya Rocksmith utan att behöva byta skiva.

Man brukar ju säga att om det inte är trasigt, reparera det inte. Rocksmith som släpptes förra året var inte trasigt. Tvärtom visade det att fungerade utmärkt att använda en riktig gitarr till ett spel, eller vad man nu ville kalla Rocksmith. Så med Rocksmith 2014 har Ubisoft inte reparerat något uppenbart, utan i stället koncenterat sig på att förbättra, bygga ut och göra det än mer lättillgängligt. Ofta handlar det om till synes små förändringar, men som ändå kan vara till stor hjälp.

Nu får du mer hjälp att lära dig rätt fingersättning. Här pekfingret (finger 1) på "röd sträng" och ringfingret (finger 3) på "gul sträng".

Även om det mesta känns igen i fråga om upplägg, upptäcker man nästan omedelbart nyheter. I det första spelet kunde du spela antingen gitarr eller bas, nu har man delat upp gitarrdelen så att du totalt har tre val: lead guitar, rhythm guitar och bass guitar. Råkar du vara skickligare än nybörjaren behöver du inte spela upp dig från entonigt plinkade, utan du kan välja vilken svårighetsgrad spelet ska börja med.

Ett exempel är att tidigare visade Rocksmith, i likhet med de simplare Rock Band och Guitar Hero, var du skulle sätta fingrarna för att få ett specifikt ackord. Det gör man fortfarande, men med tillägget att man visar vilket finger man bör använda på vilken sträng.

Lär spelet spela

En annan funktion som verkligen vänder sig till nybörjare är Riff Repeater, som låter dig nöta in trassliga delar av låtar. Den har flera sätt att göra detta, till exempel genom att spola tillbaka till inledningen av den trassliga sektionen igen och igen tills du sätter den, och först då fortsätter låten. Skulle inte innötningsmetoden hjälpa drar den ner hastigheten på den delen, för att gradvis öka hastigheten igen när du gör rätt.

Men även erfarna gitarrister få chansen att dominera. Master-läget fanns redan tidigare men har blivit mer dynamiskt, så i takt med att du börjar spela med alla ackord i sekvenser, börjar Rocksmith tona bort tills du bara har en tom "tonbana" och du måste spela från minnet. Om det trasslar till sig, korrigerar Rocksmith och tonar tillbaka hjälpmedlen igen.

Tröttnat på följa John? Vänd på steken och låt Rocksmith följa dig i stället.

Hur stor andel av Sveriges befolkning som är tondöv finns det nog ingen statistik på, men de har ju hjälp av spelets otaliga funktioner för att visa vad som ska spelas. Men förvånansvärt många procent är i olika grad färgblinda, en detalj som ställde till det en aning i första Rocksmith, framför allt när tempot ökade. Det har man aktivt arbetat med i Rocksmith 2014 och introducerar ett läge för färgblinda. I praktiken har man bara justerat färgpaletten en aning baserat på de vanligaste typerna av färgblindhet, men det ett i raden av exempel på hur man har arbetat med att göra nya Rocksmith mer tillgängligt.

I ett avseende lägger Ubisoft till möjligheten att vända upp och ner på spelandet. Vanligtvis väljer du låt för att därefter följa John, det vill säga spela som låten dikterar. Men nu introducerar man Session Mode vilket närmast kan beskrivas som att du gör tvärtom. Du väljer upp till fyra instrument och en del grundinställningar, sedan spelar du – vad du vill. Jamma loss och improvisera, och ditt virtuella kompband hänger på och anpassar sig i realtid efter hur du spelar. Det är inte hur flexibelt som helst, innan du börjar improvisera får du välja ungefärligt tempo, stil och några andra parametrar, sedan är det bara att släppas loss.

Välkommen ombord på Discovery One. Vi beräknas vara framme vid Jupiter om åtta månader. Fördriv gärna tiden med att spela Rocksmith 2014.

Ubisoft kommer låta Rocksmith 2014 mogna ytterligare en aning framöver. Redan vid lanseringen finns det inbyggd kompatibilitet för capo i meningen att för en del sånger kommer man att få möjligheten att stämma gitarren och därefter montera en capo, men det är ett frivilligt alternativ. I en del framtida DLC kommer det däremot att vara ett krav.

Men låt oss inte gå händelserna i förväg, först ska vi räkna in och släppa loss grundversionen av Rocksmith 2014. Vi återkommer med recension när spelet släpps om ett par veckor.

Själv föredrar jag Kemper och Cubase!!! ;) 12/10 Fett, synd att guran har blivit mer av ett tidsfördriv numer. Sitter fortfarande och pillar med "Toss The Feathers" för det mesta, riktigt go att öva upp fingerfärdigheten med. 11/10 Jag håller med om din rekommendation, om man verkligen vill lära sig spela "som det ska spelas" eller hur man nu vill formulera det, kommer man ändå att bli sittande med barréackordet ändå förr eller senare. :-) 11/10 Maiden har minst en låt med. Men metallica ska väl bråka som vanligt så dom lär väl inte vara med tyvärr. http://rocksmith.ubi.com/rocksmith/en-NORDIC/music/index.aspx för aktuell lista. 11/10 Måhända. Men jag skulle rekommendera även till en på den nivån att köra barré då det underlättar dom tre kommande noterna. :) (Och är det inte ett svagt streck över hela bandet?) 11/10 Om man ska vara riktig petig så, nej men nästan. :-) På svårighetsnivån som den här spelaren har räcker det med röda och gula där du ser ett fingeravtryck. Om du däremot vill göra det kompletta ackordet som "originalet", då ska även blåa och brandgula... 11/10 Ska man va riktigt petig visar bilden att man ska lägga barréackord (dvs. pekfinger över hela bandet) :) 11/10 Se nu för fan till att ha med Iron Maiden och Metallica. Under all kritik att de inte fanns med i första. 11/10 Kan rekomendera AmpliTube 3, jävligt bra på program. 11/10 Prova GuiarRig från Native Instruments, eller Amplitube från IK Multimedia. Om man bara vill jamma med simulerade schyssta pedaler och stärkare är det bättre alternativ för den som inte är så intresserad av just spelbiten i rocksmith. 11/10
Skicka en rättelse