Det räckte med en enda knogmacka. Tyngden den levererades med var tillräcklig för att jag skulle blixtförälska mig i den intrikata dans av slag, sparkar och volter som utgjorde Batmans slagsmålssystem. När Arkham-fängelsets ruttna katakomber sträckte ut sig framför min latexklädda vän var förälskelsen ett faktum.

Men det är inte nästa del i tidernas kanske bästa hjältespelserie jag möter på #Warner Brothers kontor i London. Istället sitter där en sargad man som förlorat allt, till och med sitt eget liv. I skuggan av Mordor är det bara hämnden som återstår.

Molgan har växt upp

Shadow of Mordor utspelar sig i glipan mellan händelserna i The Hobbit och Sagan om Ringen, en tid som mest nämns i förbifarten och i diverse appendix. Sauron är tillbaka men fortfarande svag, varför han retirerar till trygga Mordor för att samla sin armé. Bida sin tid. Talion, en utbygdsjägare från Gondor, var stationerad utanför The Black Gate och hela lägret blev slaktat när orcherna marscherade tillbaka. Familj, vänner och slutligen även han själv miste livet i striderna men någon, eller något, valde att refusera hans passage till efterlivet. Allt som återstår i hans värld är hämnd, men den wraith han numera är bunden till har större planer.

Från dasstömmare till klanhövdingar

Vi möter Talion uppflugen i ett högt torn, nedanför sträcker en smal dalgång ut sig. Mordor är ingen trevlig plats men vid den här tidpunkten är landskapet inte lika sargat som när Frodo är på väg till Mount Doom. Målet är enkelt, att sprätta upp de tre orchkaptener som ledde attacken mot ditt läger. Men vägen dit är krokig.

Hämnd serveras gärna på en svärdsklinga

I likhet med många andra spel med öppna världar har Shadow of Mordor en rad storyuppdrag som för berättelsen framåt mot nämnda mål, men Monolith vill göra resan så unik som möjligt. Utöver de tre fulingar som står överst på din lista är Mordor befolkat med tusentals orcher, goblins och troll, uppdelade i hierarkier från den lägsta dasstömmaren till klanhövdingar med såväl högsäten som livvakter. För att nå dem, och slutligen få din hämnd på trion, måste du först vada igenom fotfolket, och dessa är unika vid varje genomspelning.