Är det något i vattnet? Varför är nordbor så rasande bra på skräckspel? Svenska #Frictional Games har släppt några av de bästa någonsin, inklusive det fruktansvärt obehagliga #Amnesia: The Dark Descent, som lämpligen spelas mitt på dagen, med fem till tio stojande personer runt omkring sig – om man inte vill kissa på sig av skräck. #Among the Sleep är ett spel i samma tradition, med en nästan helt hjälplös spelare som måste försöka överleva natten. Han är bara två år.

Miljöerna går från väntade till surrealistiska.

Natten utspelar sig i dina föräldrars hus. Du, spelets namnlösa huvudperson, är tre äpplen hög och har precis blivit nattad av mamma med den välbekanta trollmorsvisan. Men något är fel. Din nallebjörn lämnar rummet för egen maskin och kort därpå välter sängen och dumpar dig utan vidare på golvet. Det är dags att ta reda på vad som egentligen händer i det här märkliga huset.

Eftersom du är två år tultar du omkring i en liten pyjamas, utan vare sig skjutvapen, svärd eller svällande muskler. Du kan inte röra dig särskilt snabbt. Nej, inte ens om du ställer dig upp, vilket kräver en rejäl ansträngning. Du kryper, ramlar och kan nätt och jämnt speja över bordskanterna. Varje dörr är ett oöverstigligt hinder och varenda byrå, golvlampa eller stol ser ut som enorma monster i de skuggor som råder i den stilla natten. Fast okej, en del av dem är förmodligen monster. Den största utmaningen i alphaversionen består emellertid av att lista ut hur du ska nå dörrhandtag och andra prylar över ditt huvud.

Tänk dig detta med en Oculus Rift. Tänk dig!

Jag hinner inte uppleva många skräckmoment under min korta tid med Among the Sleep. Men jag får ändå en känsla av att #Krillbite vet exakt hur man bygger upp en viss känsla. Spelet har en rakt igenom obehaglig atmosfär och du vet aldrig vad som lurar bakom nästa hörn, eller vad som knuffar ner flaskor, puttar igen dörrar eller gör obehagliga ljud i rummet intill. Och var är mamma egentligen? Precis som i de bästa skräckfilmerna är det vad som inte syns som skrämmer mest – betydligt mer än sådant som hoppar fram och klöser dig i ansiktet. Det bådar mycket gott inför releasen och jag är väldigt nyfiken på vad jag ska få uppleva i min näpna barnpyjamas under våren. I Among the Sleep, givetvis.