Monster under sängen, knarrande ljud i rummet bredvid och en försvarslös tvååring i pyjamas. Norska Krillbite visar att de är på rätt väg i Among the Sleep.

Är det något i vattnet? Varför är nordbor så rasande bra på skräckspel? Svenska #Frictional Games har släppt några av de bästa någonsin, inklusive det fruktansvärt obehagliga #Amnesia: The Dark Descent, som lämpligen spelas mitt på dagen, med fem till tio stojande personer runt omkring sig – om man inte vill kissa på sig av skräck. #Among the Sleep är ett spel i samma tradition, med en nästan helt hjälplös spelare som måste försöka överleva natten. Han är bara två år.

Miljöerna går från väntade till surrealistiska.

Natten utspelar sig i dina föräldrars hus. Du, spelets namnlösa huvudperson, är tre äpplen hög och har precis blivit nattad av mamma med den välbekanta trollmorsvisan. Men något är fel. Din nallebjörn lämnar rummet för egen maskin och kort därpå välter sängen och dumpar dig utan vidare på golvet. Det är dags att ta reda på vad som egentligen händer i det här märkliga huset.

Eftersom du är två år tultar du omkring i en liten pyjamas, utan vare sig skjutvapen, svärd eller svällande muskler. Du kan inte röra dig särskilt snabbt. Nej, inte ens om du ställer dig upp, vilket kräver en rejäl ansträngning. Du kryper, ramlar och kan nätt och jämnt speja över bordskanterna. Varje dörr är ett oöverstigligt hinder och varenda byrå, golvlampa eller stol ser ut som enorma monster i de skuggor som råder i den stilla natten. Fast okej, en del av dem är förmodligen monster. Den största utmaningen i alphaversionen består emellertid av att lista ut hur du ska nå dörrhandtag och andra prylar över ditt huvud.

Tänk dig detta med en Oculus Rift. Tänk dig!

Jag hinner inte uppleva många skräckmoment under min korta tid med Among the Sleep. Men jag får ändå en känsla av att #Krillbite vet exakt hur man bygger upp en viss känsla. Spelet har en rakt igenom obehaglig atmosfär och du vet aldrig vad som lurar bakom nästa hörn, eller vad som knuffar ner flaskor, puttar igen dörrar eller gör obehagliga ljud i rummet intill. Och var är mamma egentligen? Precis som i de bästa skräckfilmerna är det vad som inte syns som skrämmer mest – betydligt mer än sådant som hoppar fram och klöser dig i ansiktet. Det bådar mycket gott inför releasen och jag är väldigt nyfiken på vad jag ska få uppleva i min näpna barnpyjamas under våren. I Among the Sleep, givetvis.

"hands-on" ger ju dock ingen skillnad på om det är en recension eller en förhandstitt vilket våra två svenska ord gör. 31/03 Intressant ide till spel, konstigt bara att ingen annan tidigare har tänkt på detta. Risken är nu bara att vi kommer att se en våg av spel där man är barn (spel av undermålig kvalitet), nu är det ifs bara att läsa FZ och ge f i att köpa dem, men det är... 31/03 Kommer man våga spela detta? Nog med att jag sket ner mig nästan när jag spelade Outlast vilket klassade ut Amneisa om jag ska vara ärlig. Orkade inte riktigt köra genom hela spelet men tyckte Outlast var ännu värre. 31/03 Ser coolt ut. Problemet är bara att jag inte vågade spela klart Amnesia (kom till nån källare med vatten, sen blev det panik) och med nöd och näppe kämpade mig igenom Outlast. Hoppas jag klarar av detta bara. 30/03 Vet inte om du inser ironin i att du påstår att ordet är väldigt svenskt och sen ger en engelsk definition av det. ;) 30/03 Ja för hands-on är ju väldigt svenskt :-) För övrigt har jag under 14 år som medlem och läsare på FZ (eller för den delen läsare på resten av internet) inte uppfattat hands-on som en recension. Jag har nog tagit det för vad det innebär, att någon har... 30/03 Hur som tolkade jag det som en recension då det brukar stå "förhandstitt" om jag inte missminner mig? :) 30/03 En förhandstitt kan väl tolkas som lite vad som helst. Det skulle kunna vara ett youtubeklipp från vem som helst som fått lägga vantarna på ett demo, exempelvis. "Hands-on" är väl det bästa sättet att berätta att skribenten själv fått testa det, antar... 29/03 Bara för att man är kreativ och nytänkande behöver man inte avsäga vårt vackra Svenska språk? 29/03 På FZ är vi kreativa, nytänkande och innovativa. 29/03
Skicka en rättelse