Den parodiska dudebro-festen Broforce får oss att dra på smilbanden, men levererar också underhållande arkadaction av grov kaliber.

I den folkära tv-serien How I Met Your Mother finns det, som de flesta av er säkert vet, en karaktär som heter Barney Stinson. Han är lite av en tölp som gillar att infoga ordet bro i andra ord, för att skapa nya lustiga uttryck som lockar till skratt. En typ av humor som förstås också går att göra spel av.

#Broforce är ett specialförband med tappra elitsoldater som Brominator, Brochete, Bro Hard och.. ja, ni fattar – välbekanta actionhjältar tillsammans med ordet bro. Projektet började, likt andra humoristiska spel, som ett game jam-experiment där utvecklarna senare bestämde sig för att vidareutveckla det grundläggande konceptet. Resultatet är The Expendables-filmerna, så som de skulle sett ut om de utvecklades som spel under 80-talet och injicerades med en välbehövd dos självdistans.

"För mycket" var ett okänt begrepp i 80-talets actionsammanhang.

Målet är enkelt: befria Vietnam. Från vem vet jag inte riktigt, men de är maskerade och behöver mista livet. Så fort jag placerar fötterna på den bördiga djungelmarken står det klart att de har ungefär samma uppfattning om mig. “Ni kan inte fly från frihet!” skriker jag, osäkrar vapnen och kastar mig rakt in i hetluften.

Rambro

Blodet regnar och kulsprutorna smattrar när jag ränner runt och planterar amerikanska flaggor i omgivningen som en sann världspolis. Att göra narr av Amerikas utrikespolitiska klavertramp och gamla actionfilmer är tacksamt, och utvecklarna #Free Lives gör ett bra jobb med komiken. Men Broforce är mer än ett lyckat skämt.

De spelmässiga rötterna slingrar sig ner i arkadaction från Neo Geo-eran, och ju längre in i fiendens territorium jag kommer desto svårare blir det att hålla mig vid liv. När bomber, fordon och gasbehållare exploderar rämnar omgivningarna bokstavligt talat. Jag får inte spränga bort för mycket mark, för då kan jag inte ta mig vidare, och är jag oförsiktig kanske taket kollapsar så jag får bråte i skallen. Det är snabb, utmanande och rolig arkadaction med ohämmad förstörelse som grädde på moset. Förlåt, broset.

Retro är ordet.

Än är Broforce ett early access-spel och många av funktionerna är fortfarande i alpha-stadiet. Att det inte finns någon ambition att ta deatmatch online är en besvikelse, men de som gillar lokal multiplayer har en handfull testosteronstinna spellägen att förlusta sig i. Förhoppningsvis dyker några av dem upp i online-format framöver. Många av detaljerna behöver poleras, men själva grunden av action med glimten i ögat imponerar redan nu, och kuta-skjuta-entusiaster har en rolig upplevelse att spana efter när Broforce släpps i sin helhet under sommaren.

Skicka en rättelse