2007 kom World in Conflict, ett realtidsspel som inte bara bjöd på action utan även djup och otrolig grafik. Du kämpade för USA i det kalla kriget och många var vi som satt och flinade åt det fyrverkeri en välplacerad atombomb kan vara. 
Nu är WiC tillbaka, med fler fältslag och en ny uppsättning pansarvagnar - på det gamla Sovjets sida.

Förra året kom första ryktet om en fortsättning till succén World in Conflict och nu är den äntligen här! Svenska #Massive fick idén att skapa en expansion efter klagomål på att spelet favoriserade USA och att möjligheterna att få spela i "the red army" var alltför få. Huruvida detta stämmer går endast att spekulera i, men en tanke föddes och inom kort har vi resultatet. Låt oss ta en närmare titt.

Dina nya vänner

”Da, they are acting like fools. And they will die like fools.”

Soviet Assault är först och främst gjort för dig som njöt av singleplayerkampanjen och bjuder på en dykning i Sovjets situation under kriget. Det du gjorde för USA ska du nu motarbeta på Sovjets sida. Dessa nya kapitel vävs in i originalstoryn vilket kräver att du spelar om World in Conflict för att få ta del av det nya materialet. En del nya fordon och hjälpmedel finns, likaså karaktärer. Här agerar du rollen som Romanov, en sovjetisk löjtnant som kämpar för sitt land.

Det första du får göra är att smyga in på amerikanerna nattetid, avrätta de få vakter som finns där och placera ut ett par bomber, sen är kriget åter igång. Du får hjälp utav dina vapenbröder Zvezda och Malashenko som båda underhåller med nya intressanta dialoger och intriger. Denna gången med en härlig rysk brytning istället för den breda amerikanska som ursprungskampanjen bjöd på.

De som tyckte spelet var för enkelt sist kan nu också få ta del av ett tuffare spelläge där motståndartrupper inte drar sig för att utnyttja tactical aid – luftvärn och bomber - och annat elakt emot dig. AI:n har justerats ett snäpp och det är bara till det bättre. Att det även blir mycket svettigare behöver jag knappast nämna.

Ett spel för singleplayerfantasten

Alla andra får smaka gratis!

Soviet Assault har ett signalement av ett missionpack med de något sparsmakade nya kapitlen i originalstoryn och endast ett par nya kartor för multiplayer. De WiC-fantaster som bara kör online kan glädja sig åt att alla nya kartor går att få gratis via Massgate, endast de som gillade singleplayer bäst behöver betala för att få tillgång till nyheterna. 
Något fuskigt kan tyckas och jag saknar en helt ny kampanj, endast på Sovjets sida. Dock är det som finns väldigt välgjort och minst lika roligt som ursprungskampanjen. Att förneka hur vackert WiC är går heller inte när månskenet lägger sig mjukt över pansarvagnar och helikoptrar.


Omfamna det gamla Sovjet


Eller nöj dig med ett par nya kartor

Du kommer alltid långt med ett nytt perspektiv och det gör likaså producenterna av Soviet Assault. Detaljrikedomen (som dock inte är förändrad på något sätt i expansionen) i terrängen, de nya uppdragen och kartorna bjuder på en bra stund extra speltid. Men är det verkligen nog?
 Eftersom detta bara är en förhandstitt kan det mycket möjligt dyka upp mer än vad jag fått se, men än så länge skiner Soviet Assault. Dock inte lika starkt som jag kanske hoppats på.

Skicka en rättelse