Med Modnation planerar Sony att förändra casual-racingen på samma sätt som man revolutionerade plattformsgenren med LittleBigPlanet.

Vi har hört det hundratals gånger sedan #Sony presenterade #Modnation Racers under E3 i fjor - detta är #LittleBigPlanet på hjul. Men faktum är att det är mer än så. Se det snarare som ett LBP korsbefruktat med #Mario Kart, där det senare har de starkaste generna. Denna korsbefruktning resulterar även i en hybrid när det kommer till design och grafik.

Byggboom

Karaktärspimpning

Konceptet är enkelt: du skapar, du delar, du spelar. Du börjar med att antingen göra en karaktär eller välja en av de karaktärer som delas ut av andra användare. Redan här möter vi det som ska komma att bli spelets stora fördel - utbudet. Ett helt galleri och modifieringar för att skapa en så unik karaktär som möjligt står till buds, och det finns om möjligt ännu fler alternativ att bygga din egen bil. Däck, motorer, säten, vingar, karosser går att byta ut. Utbudet i varje kategori är stort, och större blir det allteftersom du låser upp nya delar och dekaler till din bil. Att skapa en bana är även det enkelt, då du med en knapptryckning kan höja och sänka terrängen i ett flertal tillgängliga miljöer. Samtidigt pryder du dina banor med hus, träd och annat lull-lull.

När du sedan tar steget fullt ut och testar din skapelse sätts spelet alltså på prov, på riktigt. Du kör ensam eller mot upp till tolv motståndare. I stora drag är det ett Mario Kart på amfetamin: tempot är rysligt högt, och högre blir det med hjälp av de många "boost-pilar" som ligger utspridda över banan (eller läggs ut av dig när det är du som skapar banan), samt lådor med "power ups". Man försöker inte konkurrera med #Forza 3 när det kommer till fysik och realsim, det har du säkerligen redan insett, men en viss tyngd infinner sig i bilarna och ger dem lite extra kraft åt inlevelsen.

Moln på succéhimlen

Så långt är allt väl. Men det finns en del orosmoln på himlen, saker som kan sätta käppar i hjulen för den tänkta kassasuccén. Laddningstiderna är oförskämt långa: du hinner nästintill sätta på en kopp kaffe och avnjuta den innan loppet startar. Även i "hub-staden" Modspot, som funkar som spelets meny, hopar sig prestandaproblemen. Det hackar och rycker mer än Michael J Fox under press.

En oas i racingöknen

Detta är säkerligen något man kommer att ordna till premiären, om inte kan hela upplevelsen raseras av frustration och irritation, vilket vore stor skam för ett spel med den potential man ser i Modnation Racers. Oavsett om du gillar att köra eller inte kommer du älska att skapandet, enkelheten kombinerad med den oändliga variationen kan mycket väl hålla spelet levande i många år framöver.

[float="right"]Flera skribenter[/float]

[video=4378]

Skicka en rättelse