Ytterst få blodiga skalperingar i den här söta med hektiska svenska co-op-shootern.

Jag hör till den där skaran spelare som väl i grunden ändå anser att ensam är stark och varje människa är en ö. Med andra ord gillar jag verkligen att kura ihop mig och spela helt själv, och undvika både stollar online och vänner i soffan som är jobbiga när de vinner.

Men även jag får erkänna att delad glädje är dubbel glädje i ganska många fall, inte minst i ett riktigt bra co-op-spel. Titlar som Towerfall: Ascension och Overcooked är närmast deprimerande att spela själv när man jämför med hur kul de är i sällskap. Svenska twin stick-shootern Scalpers: Turtle & the Moonshine Gang hamnar lite i den kategorin.

Scalpers är byggt från grunden för att spelas i co-op.

Scalpers är en stabil och söt liten shooter där utmaning, fiendemönster och förmågorna karaktärerna har är utformade för flera spelare. Det är alltså byggt från grunden för co-op, och det är så det ska spelas.

Upp till fyra spelare kan hjälpas åt online för att ta sig an fyra olika bossar på fyra olika banor. Spelet är i early access just nu, så fler banor, spellägen och annat kommer dyka upp. Det som finns här och nu kallar utvecklarna själva för en liten ”munsbit” av det färdiga spelet. En beta, om man så vill.

Du kan välja mellan tre karaktärer: en sköldpadda som kan tackla fiender med sitt skal, en skunk som lägger ut gasmoln, och min favorit – en mullvad som kan fly under marken när situationen blir för kaotisk. Extremt användbart.

Det finns MMO-influerade boss-strider.

Fienderna visar tydligt sina attackmönster så att man ska kunna undvika dem. Det här gör dock inte spelet enkelt alls, det är nödvändigt för att man ska ha skuggan av en chans – för varje träff gör ont och det är inte helt ovanligt att man dör av en rejäl träff.

Jag spelar med två av mina bröder, och redan på normal svårighetsgrad får vi kämpa rejält i vissa sekvenser. Bossarna är alla olika, och har sina fyndiga små mekaniker. Favoriten är getbröderna som lägger ut bomber i ett rutnät, precis som i Bomberman-spelen. Du måste skjuta inte bara på själva bossarna, utan på de powerups som de annars plockar upp som förstärker deras bombmattor.

Scalpers är en rättfram, utmanande och intensiv shooter, med några sköna inslag – främst i bossfajterna. Däremot är bandesignen inte särskilt spännande, och även fiendevariationen haltar lite. Den repetitiva musiken går mig också på nerverna efter en stunds spelande. Men detta kan förstås komma att ändras framöver när spelet byggs ut.

Bra, snabba kontroller och hög charmfaktor gör att Scalpers känns hyfsat lovande. Det är väl inget som får en att trilla baklänges, direkt, men vi har i alla fall kul även med det ganska begränsade innehåll som finns här och nu. Värt att hålla ett blängande getöga på framöver.

Skicka en rättelse