Den senaste tiden har jag tagit steget tillbaka från moderna spel och fokuserat på gamla skolans strategilir som Civilization-serien. Jag blir stressad av battle royale och Fortnite ser jag ingen som helst charm med. Det är därför betryggande att det finns spelföretag som fortfarande väljer att satsa på strategispel som Anno-serien. Därför är Blue Bytes Anno 1800 en välkommen titel i dagens spelklimat.

Anno 1800 täcker industrialismens tidevarv, vilket inte syns på den här bilden...

... men här är det industrialism i högform.

Anno 1800 handlar om att bygga ett handlarsamhälle på någon av spelplanens många öar. Det är lite som att du ska starta Ostindiska kompaniet för att få din stad att växa och bli välmående. Som en blandning mellan Banished och Sim City, med inriktning på att producera föremål, och att få samhället att konkurrera ut datorn och bli en maktfaktor.

Det är inga konstigheter att komma igång. Du bygger hus, och du bygger sågverk för att få material till fler hus. Du bygger marknader och fiskehamnar för att förse pöbeln med det nödvändigaste. De behöver kläder också, därför måste du bygga en syfabrik. När du gjort dina bönder nöjda för stunden genom att förse dem med de nödvändigaste kan du uppgradera byggnaderna och sedan få ett alldeles eget arbetarkvarter.

Själva husbyggandet står inte i centrum, utan det handlar om att förse folket med det de vill ha. Det är ett riktigt klassamhälle och ju högre klass, desto mer gods vill de ha. Öl är en sådan vara, men din nuvarande ö kanske inte har rätt fertilitet för att kunna producera bärnstensguld. Därför får du ta din skuta till en bättre lämpad ö och sedan bedriva inhemsk handel mellan dina bosättningar.

Jag har roligt med den här tidiga Anno 1800-koden (samma som i nästa veckas slutna beta), det finns potential där och det är verkligen skönt att Ubisoft och Blue Byte tänker på oss som börjar komma upp i åren. Att sia om hur bra titeln blir vågar jag inte fullt ut i denna förhandstitt, men det är svårt att inte återvända om och om igen. Det antyder väl ändå något.

Den 16 april släpps Anno 1800. Om du verkligen längtar dig tillbaka till när det inte krävdes en hjärnkirurgs intellekt för att förstå vad det är som händer på skärmen, eller om du lider av posttraumatisk stress efter Crusader Kings 2, då kan det här vara värt att hålla ett öga på.