FZ:s första hands-on med nya Flight Simulator på X019-mässan i London i går var nästan allt vi hoppats på. När den genomtrevlige fransosen från Asobo Studios frågade mig hur erfaren pilot jag var ursäktade jag mig blygt med: “In Sweden we have this expression in sim circles: I’m not Tomas Helenius good.” Fransosen nickade förstående och en aning ömkande, och ställde in kontrollerna på den vansinniga Honeycomb-uppsättningen så att spelet skulle sköta i stort sett allt åt mig. Puh. Det är enkelt att komma igång, kasta sig ut i luften, även för den som inte vet vad ett roder är.

"Om ni tittar till vänster ser ni ett berg toppat med tomat, ost och skinka."

"De volymetriska molnen känns som sockervadd som man bara vill ta på"

Jag hamnade över Neapel med den mäktiga Vesuvio vid horisonten (vulkanen, inte pizzan). Den lilla Cessnan var följsam under spakarna (tack autokorrigering!) och jag koncentrerade mig på att insupa miljöerna, och den omtalade tekniken att ta kartor från Bing och rendera landskapet med dessa. På höjd funkade det oväntat bra men jag saknade rörelse och liv på motorvägarna. Någonting var lite off i all prakt. När jag lågsniffade över staden såg jag några få fordon som körde längs med väggarna eller i luften. Många konstiga anomalier uppstod, som en snurrande svart blobb mitt i en stor rondell. Men jag steg igen.

Där uppe, med en till synes perfekt landskapsbild under mig, började jag pilla på väderreglagen. Herregud vad Neapel är vackert om natten. Och i regn. I ur och skur, kort sagt. De volymetriska molnen känns som sockervadd som man bara vill ta på. Och när reglaget ställs in på realtid, med data hämtade från vädersatelliter, blir jag galet sugen på att flyga över mitt hem i Stockholms skärgård och kunna följa molnslöjorna och regnskurarna utanför fönstret och på skärmen.

Någon som blir sugen på sockervadd?

Flight Simulator 2020 lär bli en crowdpleaser - det ser ut att bli något för alla från geografilärare till soffpiloter. Jag kommer i alla fall använda det till att plugga in Viskan, Ätran, Nissan och Lagan med mina ungar. Tänk, att en nördsimulator skulle bli folkbildande.

---
Microsoft Flight Simulator släpps till pc och Xbox One under 2020. För närvarande pågår sluten alpha-testning, och betatestning är inplanerat framöver. Vi kommer testflyga det mer utförligt så fort det rimligtvis blir möjigt, och då återkomma med fler intryck. Tills dess, läs mer på flightsimulator.com.